literkas 15.08.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 przeglądam sobie łazienki w dzienniczkach i jedna rzecz mnie zastanawia. łazienki wyglądają jak z katalogu, tzn jak nie używane. szampon, ręczniczek, mini szafeczka i to wszystko. gdzie się podziała cała reszta: mopy, miski, wiadra, 50 rolek papieru toaletowego kupionego w markecie w promocji , 5 szlafroków, po 2 ręczniki dla każdego członka rodziny, zabawki do kąpieli dla dzieci? jak to sprytnie schować, żeby nie zagracić łazienki i żeby to wysychało w razie potrzeby a nie pleśniało? podzielcie się pomysłami. w naszym domu nie będzie wspólnej garderoby (poza szafami w wiatrołapie), schowka, ani spiżarni. mamy zaplanowane takie "czyste" schowki 1. szafa o szer 2m ,głębokosci 50-60cm i wysokości "do sufitu" (ok.2,7m) w łazience dolnej 2. garderoba w sypialni małżeńskiej (ale nie duza) na poddaszu (sąsiadująca z pralnią) 3. pralnio-suszarnia za łazienką na poddaszu w takim przypadku gdzie najlepiej trzymać: ręczniki, pościel (poszewki)? rura do odkurzacza centralnego będzie w szafie w dolnej łazience, ile trzeba na nią przeznaczyc miejsca?. czy w łazience lub pralni nie jest zbyt wilgotno, aby na stałe trzymać tam pościel/ręczniki? czy mając dwie łazienki, w każdej powinien znaleźć się kosz na brudne ubrania? czy w obu łazienkach (są na różnych kondygnacjach) warto przeznaczyć szafkę na chem środki czystości, miski, wiadra, mopy, czy wystarczy w jednej? gdzie trzymać szmatki, gąbki do ścierania kurzu, podłogi, itp. u mnie zawsze było tego dużo. i po użyciu wszystkie wilgotne szmatki zdobiły kaloryfer . jak tego uniknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Hmmm dlatego wzięłam projektanta wnętrz Szafki, regały w spiżarni, w pom. gosp., oddzielna szafka na chemię, Lubię szafki w łazience, więc będę miała ich dużo. I dolne i górne. W dolnych czyste ręczniki. Koło wanny półka - mam miliard płynów do kąpieli, żeli, szamponów, odżywek. Pólka pojemna Nada sie na zabawki ( pewnie w koszyku będzie łatwiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 15.08.2008 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 mam w rodzinie i projektantkę wnętrz i architektkę - ale obie panie to urodzone artystki problem mopa jest im zupełnie obcy - no chyba, że można by go jakoś efektownie wyeksponować . jestem ciekawa jak to wygląda w codziennym życiu u was, w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 mam w rodzinie i projektantkę wnętrz i architektkę - ale obie panie to urodzone artystki problem mopa jest im zupełnie obcy - no chyba, że można by go jakoś efektownie wyeksponować . jestem ciekawa jak to wygląda w codziennym życiu u was, w praktyce. Uuu to może powinny obrazy malować :) O praktyce pogadamy w przyszłym roku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 15.08.2008 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Uuu to może powinny obrazy malować :) O praktyce pogadamy w przyszłym roku :) hihihi trafiłaś, jedna maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Bo architekt wnętrz to musi mieć wykształcenie kierunkowe i słyszeć o funkcjonalności i ergonomii A realizować się artystycznie we własnym zaciszu a nie na czyjejś chałupie Musi wiedzieć jakie wymiary ma gk i ruszt do niego, musi wiedzieć jak poprowadzić rurę do kibla, a potem musi stać nad głową hydraulika i sprawdzać czy jej nie robi tak, że tego garbu pod kiblem to żaden kafelkach nie obrobi :) Wiele mieszkań wynajmowałam ( w różnych krajach też) i rzecz która mnie wkurzała niebywale to brak szafek, półek i wieszaków w łazience. O ile w kuchni szfki to normalna rzecz, o tyle w "pokojach kąpielowych" są niedoceniane. A bardzo potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 15.08.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Nefer, lepiej pilnuj tego projektanta Miałam przyjemność mieszkać w kawalerce projektowanej przez takowego od a do z Ślicznie... i na tym koniec Szaf i schowków faktycznie multum, ale żeby schować mopa, trzeba go było rozłożyć, bo kij od mopa mieścił się wyłącznie pod szafkami w łazience, na płasko Wiaderko oczywiście też dało się schować, ale już w innym miejscu, na półce pod sufitem Upchnięcie odkurzacza do szafki graniczyło z cudem. W kuchni i łazience mało, że miejsce na ścierkę, czy ręcznik nie było przewidziane, to nawet nie bardzo była możliwość, żeby je gdzieś zorganizować Itd., itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 15.08.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Nie sugeruj się wykonaniem projektu bo sama to robiłam do mojej pralni, nie mam w programie wyboru zbyt dużego więc daję szafki i prysznic takie jakie są dostępne, chodzi mi o pomysł, jest akurat mój własny.I tak muszę dać szafki do zrobienia więc będzie szafka z przedłużonym blatem, a pod blatem zwykły ratanowy kosz na pranie, chcę go postawić na takich kółeczkach które są czasami pod kwiatki (kwadratowa ramka i 4 kółka).http://images32.fotosik.pl/346/3b171b3f900eb026.jpgDrugi pomysł jest podpatrzony częściowo, bo pralkę można zabudować i od góry puścić roletkę, ale ja zostawiam jeszcze z boku trochę miejsca, zmieści się tam miotła, a jakbyś zostawiła więcej miejsca to jakieś wąskie wiadro z mopem. Ten drugi fotosik to zrobiłam teraz na szybko.http://images27.fotosik.pl/265/ba457d86e1bf99c7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Nefer, lepiej pilnuj tego projektanta Miałam przyjemność mieszkać w kawalerce projektowanej przez takowego od a do z Ślicznie... i na tym koniec Szaf i schowków faktycznie multum, ale żeby schować mopa, trzeba go było rozłożyć, bo kij od mopa mieścił się wyłącznie pod szafkami w łazience, na płasko Wiaderko oczywiście też dało się schować, ale już w innym miejscu, na półce pod sufitem Upchnięcie odkurzacza do szafki graniczyło z cudem. W kuchni i łazience mało, że miejsce na ścierkę, czy ręcznik nie było przewidziane, to nawet nie bardzo była możliwość, żeby je gdzieś zorganizować Itd., itp. Dwa lata pracy, dwa lata OK - nie ma szans na problemy z mopem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 15.08.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Nefer, lepiej pilnuj tego projektanta Miałam przyjemność mieszkać w kawalerce projektowanej przez takowego od a do z Ślicznie... i na tym koniec Szaf i schowków faktycznie multum, ale żeby schować mopa, trzeba go było rozłożyć, bo kij od mopa mieścił się wyłącznie pod szafkami w łazience, na płasko Wiaderko oczywiście też dało się schować, ale już w innym miejscu, na półce pod sufitem Upchnięcie odkurzacza do szafki graniczyło z cudem. W kuchni i łazience mało, że miejsce na ścierkę, czy ręcznik nie było przewidziane, to nawet nie bardzo była możliwość, żeby je gdzieś zorganizować Itd., itp. Dwa lata pracy, dwa lata OK - nie ma szans na problemy z mopem Te dwa lata, to praca nad projektantem? Faktycznie powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 15.08.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Nefer, podpowiedz nam tu coś może z takich rzeczy które ci zaprojektowano a uważasz że są super, będą się sprawdzać i w ogóle. Próbowałam zatrudnić projektanta, jeden po 6 miesiącach zwodzenia nas nic nie zrobił i wymigał się od pracy, drugi umawiał się..., umawiał...., i umawiał ale też nigdy jakoś do nas nie trafił. Wszystko muszę sama myśleć i trochę się boję nie tylko funkcjonalności ale spójności całego domu, utrzymywania się w stylu.Jeśli możesz coś podpowiedzieć przynajmniej odnośnie funkcjonalnych rozwiązań to będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Wisia - najgorzej, że ta funkcjonalność jest ściśle związana z bryłą, wielkością pomieszczeń itp. Tak się nie da. Np. mam pom. gosp. pod obiema łazienkami na górze. I udało sie tak zrobić, żeby były zsypy brudnej bielizny na dół. Oba będą zabudowane szafką - taką do sufitu. W formie cargo, żeby jeszcze była "szuflada na dole na jakieś proszki do prania i inne duperele). Będę miała dodatkowy słup w salonie, ktorego jedynym zadaniem jest dzielić przestrzeń i "umocować w przestrzeni" głośnik od kina domowego. W innym przypadku miałabym głośnik na środku salonu -= średnio ładne. A słup będzie miał półeczki z jednej strony i oddzieli część jadalni od części wypoczynkowej. jak widzisz taka faunkcjonalność ściśle jest powiązana z projektem. Np. ładne podświatlenie dachu nad antresolą z wykorzystaniem jednej w belek... no setki takich drobiazgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 16.08.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 czy w łazience lub pralni nie jest zbyt wilgotno, aby na stałe trzymać tam pościel/ręczniki? czy mając dwie łazienki, w każdej powinien znaleźć się kosz na brudne ubrania? czy w obu łazienkach (są na różnych kondygnacjach) warto przeznaczyć szafkę na chem środki czystości, miski, wiadra, mopy, czy wystarczy w jednej? co w której łazience? trochę zaczyna mi się już klarować co, gdzie i ile, ale jeszcze nie do końca, proszę o więcej opinii. mam problem bo zawsze miałam tylko 1 łazienkę i to wspólną na wiele osób, więc w łazience trzymaliśmy tylko to, co absolutnie niezbędne. a teraz będą 2 łazienki tylko dla nas - a mówią, że od przybytku głowa nie boli . wydaje mi się, że głównie będziemy korzystać z górnej rodzinnej łazienki, bo jest przy sypialniach. dolna jest całkiem spora - chcieliśmy, żeby w razie potrzeby (starość, choroba) móc komfortowo mieszkać korzystając tylko z parteru. nie potrafię sobie odpowiedzieć w jaki sposób ta dolna łazienka będzie obecnie użytkowana. początkowo myślałam, że po brudnych pracach w ogrodzie / warsztacie będzie lepiej skorzystać z dolnej łazienki, żeby nie robić syfu na górze, ale teraz mam wątpliwości. przeciez i tak ubrania są na górze. i ulubiony szlafroczek. i szczoteczka. a tych gażetów jest sporo - bo wiadomo, każdy członek rodziny chce mieć swój np. żel do kąpieli, a najlepiej to 10 - każdy w innym zapachu. trzeba to wszystko gdzieś trzymać. w każdej łazience magazyn? warto? wiem, że to wyjdzie w praktyce, ale niestety decyzję odnośnie szaf muszę podjąć już teraz - czyli przed tynkami . miejsca w łazienkach jest dość, ale nie chcę zamówić wielkich szaf tylko po, to żeby były. jak dużo szafek i jak wielkich przewidujecie? co z pościelą? czy ktoś trzyma pościel w pralnio-suszarni? (moja jest z oknem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 16.08.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Uwierzyłam, ze da się zrobić tak aby łazienka nie była zagracona niezbędnymi rzeczami jak zobaczyłam wątek o mieszkaniu Kasiorka (poszukaj - warto!) i postanowiłam zrobić wszystko aby moja łazienka nie była zagracona, tym bardziej że ta w mieszkaniu -i owszem- była!Na wierzchu trzymam tylko: mydło w dozowniku i szczotki do zębów plus pasta - przy umywalce - wszystko w zgrabnych pojemnikach (komplet). Przy wannie stoi (ukryte za podestem do umywalki): żel do mycia, tonik, w wyeksponowanym miejscu na ozdobnych mydelniczkach (też komplet z tym co jest przy umywalce) mydło, szczotka do rąk, pumeks. Całą resztę mam spakowaną w 2 koszyki (jeden mój, drugi męża) i schowane do szafki - kiedy kąpiemy się/bierzemy prysznic wystawiamy swoje koszyki na wannę, potem chowamy do szafki. Z początku trochę to wymaga samodyscypliny, zwłaszcza jak się wcześniej wszystko na wierzchu miało, ale potem to już taki odruch jest. W szafce trzymam też zapas papieru toaletowego, proszek do mycia wanny i inne akcesoria - na razie ciasno jest, bo użytkujemy 1 łazienkę, druga jeszcze nie ruszona. Ręczniki wiszą na drabinkowym kaloryferze, ale będą wieszaki.Mopa, akcesoria czyszczące trzymam w szafce w kotłowni. Tam też mam małą wannę do mycia tzw. 'brudnego' (po pracach w ogrodzie, psa itp.) Podsumowując powiem tak: każdy kto zobaczy pierwszy raz naszą łazienkę pyta po chwili: a gdzie macie te wszystkie akcesoria do mycia? A mnie jest łatwiej utrzymać w niej czystość i porządek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 16.08.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 może kogoś zainspiruje pomysl mojej projektantki, aby do łazienki wstawic szafe komadora - to jest to biale za wanna moja ma długość 6 metrów i a drzwi sa z mlecznego szkla. bedzie tam kosz na bielizne, zapasowe reczniki no i kosmetyki http://img180.imageshack.us/img180/1065/10ru4.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts