krzys59 15.08.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 WitamJestem nowy na tym forum, witam wszystkich.Mieszkam w starym domu (ponad 50 lat), który co jakiś czas staram się stopniowo modernizować. W moim domu jest wysoka piwnica, albo inaczej niski parter. Dom jest z lat 50-tych, dół murowany, góra drewniana. Na dole (w przyziemu) mam podłogi betonowe, bez żadnej izolacji termicznej. Niestety, jest tam dość nisko, maksymalnie 2-2,10 m. Pomieszczenia są użytkowane gospodarczo, są ogrzewane. Chciałbym jakoś docieplić podłogi i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:Na podłogi twardy styropian 5 cm, klejony lub nie do podłoża, na to pewnie jakaś siatka i chyba potrzebna jest jakaś wylewka, a na to chciałbym położyć płytki ceramiczne, lub panele podłogowe (mniej chętnie). Bardzo proszę o radę, czy takie rozwiązanie jest sensowne? Wiem, że 5 cm styropianu to nie jest dużo, ale więcej nie mogę dać, bo będzie za nisko w pomieszczeniach, a chyba lepsze 5 cm niż czysty betonProszę mi powiedzieć, czy to rozwiązanie można uznać za sensowne? Jakiego typu styropianu powinienem użyć? Czy konieczna jest siatka na styropianie i jakaś wylewka? Czy można kłaść na styropian bezpośrednio płytki ceramiczne?Jestem właśnie po remoncie łazienki i chwilowo mam uczulenie na fachowców, chyba miałem pecha, ale to osobny temat. Pytam, bo powierzchnia nie jest duża, ok. 20 m2, robota nie wydaje się specjalnie skomplikowana i myślę że byłbym w stanie to sam zrobić z młodymi.PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 rozwiązanie bezsensowne a czemu to przecież sam już odpowiedziałeś/aś.... 2 metry to już jest bardzo nisko jak z 2 metrów obniżysz o 5 cm styropianu, 5 cm wylewki i płytki to będzie chyba za nisko no chyba że wszyscy mieszkańcy mają 1,5 metra wzrostu.... odpuść sobie przylep tylko płytki... a jak nie możesz już wytrzymać bez tego ocieplenia to młoty naprzód rozwalić stare warstwy posadzki, podkopać /UWAGA najpierw zrobić małą odkrywkę żeby zbadać czy się da podkopać jaka jest głębokość stopy fundamentowej żeby raczej jej nie podkopać /, wykonać nowy podkład betonowy, izolację przeciwwilgociową , styropian, "wylewkę" i płytki tak żeby zostawić istniejącą wysokość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys59 16.08.2008 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 .... 2 metry to już jest bardzo nisko jak z 2 metrów obniżysz o 5 cm styropianu, 5 cm wylewki i płytki to będzie chyba za nisko no chyba że wszyscy mieszkańcy mają 1,5 metra wzrostu.... He, he, trochę jesteśmy wyżsi, to prawda. Ale pomijając wysokość, czy na styropianie można układać bezpośrednio płytki, czy też potrzeba jest wylewka i to pewnie jeszcze z siatką. Jeśli tak, to w czego i jaka gruba? A drugie pytanie, jeśli bym się uparł na ten styropian i odpuścił płytki, to czy panele podłogowe mogę układać wprost na styropianie? Na mój prosty, "nie budowlany" rozumek mogę, ale jak jest w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 można układać bezpośrednio płytki podłogowe czy panele na styropianie... ale na wystawie w sklepie z tymiż materiałami zresztą nawet tam raczej je przylepiają na płytach OSB... /bo jak im się zachce przestawić to się nie złamie przy przenoszeniu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts