drummer 30.09.2003 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 HEj Mam mały klopot. Mam piec gazowy z regulatorem pogodowym gdzie temperatura w domu zależy od tej na zewnątrz. Będę robił kominek i nie wiem czy nie powinien być podłączony regulator pokojowy aby piec nie działał gdy jest na dworzu zimno a ja używam kominka i w domciu mam ciepło. Instalator twierdzi że albo pogodówka albo regulator pokojowy?Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie u siebie. Piec mam Vailanta stojący 2 palnikowy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 30.09.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wydaje mi się, że pokojowy powinien być.Skąd pogodówka będzie wiedziała, że wewnątrz jest już za zimno.W droższych pogodówkach jest co prawda czujnik na powrocie wody, ale to jest temp. wody powrotnej anie w pomieszczeniu. Tak więc długo by trwało zestrojenie tego systemu do Twoich potrzeb. Prościej gdy ustawisz sobie na reg. pokojowym temp. jaką chcesz i resztą zajmą się czujniki. U mojej siostry pracuje piec tylko na pogodówce i moim zdaniem nie jset to praca prawidłowa. Za duże zużycie gazu + za szybka moim zdaniem reakcja pieca na warunki zewnętrze. Czasami wystarczyłoby ruszyć wodę w obiegu a nie od razu zużywać gaz. Takie mam wątpliwości na gorązo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 12.10.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 drummer, pytanie godne kilku dobrych odpowiedzi, o których pojawienie się wnoszękominek to znaczące źródło ciepła w domu, szczególnie jeśli rozprowadzić je równomiernie do pomieszczeń. Czy prostsza pogodówka, nie badająca temperatury powrotu ni tepmeratury pomieszczeń nie będzie przegrzewać domu? na moje rozumienie sprawy to tak, chyba, że:a) zamkną się termostaty i kocioł się wyłączyb) przełączy się sterowanie kotłem na grzanie nocne, trzeba niestety pamiętać aby wrócić do sterowania automatycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Ja zrezygnowałam z pogodówki, mam regulator pokojowy. gdy temp w domu spadnie do 19 st, wtedy włacza sie piec...natomiast wszystkie pomieszczenia ma ogrzac kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 mam piec kondensacyjny vitodens 222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.10.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Właśnie w układzie z dogrzewaniem kominkiem pogodówka jest niezbędna. Oczywiście z szybkimi zaworami termostatycznymi przy grzejnikach. Jakiś czas temu była na ten temat dyskusja w moim watku (nie pamiętam tytułu- chyba: Pogodówka, pokojówka...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.10.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 HEj Mam mały klopot. Mam piec gazowy z regulatorem pogodowym gdzie temperatura w domu zależy od tej na zewnątrz. . pogodowka steruje temperatura zadana kotla a nie bezposrednio temperatura w pomieszczeniu . Będę robił kominek i nie wiem czy nie powinien być podłączony regulator pokojowy aby piec nie działał gdy jest na dworzu zimno a ja używam kominka i w domciu mam ciepło. . regulator pokojowy nie wykryje ci zmian temperatury na zewnatrz tylko bedzie ja bezposrednio mierzyl w reprezentatywnym (jendym!) pomieszczeniu. jesli bedzie tam gdzie kominek uklad kotlowy bedzie niedogrzewal pomieszen pozostalych. Jesli bedzie w innym pomieszczeniu bedzie tylko posrednio uwzglednial wplyw ciepla z kominka. Instalator twierdzi że albo pogodówka albo regulator pokojowy? Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie u siebie. Piec mam Vailanta stojący 2 palnikowy. Pzdr. bez wzgledu na kociol stosowac mozna oba regulatory lub jeden z nich. chyba ze producent kotla nie produkuje takowego. zawsze jednak wtedy mozna podlaczyc zwykly termostat lub regulator pogodowy zbudowany na zew sterowniku. o szczeguly dot Vaillanta pytaj VPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.10.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Właśnie w układzie z dogrzewaniem kominkiem pogodówka jest niezbędna. . po co? Oczywiście z szybkimi zaworami termostatycznymi przy grzejnikach. jakie to sa szybkie zawory termostatyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.10.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Właśnie w układzie z dogrzewaniem kominkiem pogodówka jest niezbędna. . po co? Oczywiście z szybkimi zaworami termostatycznymi przy grzejnikach. jakie to sa szybkie zawory termostatyczne? O ile pamiętam dyskutowaliśmy juz kiedyś na ten temat i doszliśmy do tzw. konsensusu. Nie chce mi się dyskutować po raz drugi. A co do zaworów to ma takie Danfoss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 13.10.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Każdy kocioł (a na pewno zdecydowana większość) mierzy temperature na powrocie i się wyłącza (to funkcja kotła niezależna od zastosowanych regulatorów) jeśli przekroczy zadane maksimum - np.: 70 st.C Jeśli w pomieszczeniach będzie ciełpło wówczas termostaty przy grzejnikach przymkną przepływ i do kotła będzie wracać woda praktycznie nieprzechłodzona, a tym samym kocioł się wyłączy (hmmm... teraz przyszło mi do głowy, że jeśli termostaty przykną grzejniki to wogóle nie będzie przepływu !? Czy to nie oznacza, że konieczne jest sprzęgło ?) Pozatym istnieją systemy sterowania pogodowego z tzw.priorytetem - poza pogodówką jest czujnik pokojowy, który również jest brany pod uwagę. realizacja zapewne są różne - ja nie znam szczegółów bo takowego nie posiadam, a jedynie czytałem o tym. Ja mam termostat pokojowy (bez pogodówki) i kominek. I działa to bez zastrzeżeń - kocioł się załącza (a w zasadzie się załączy bo jeszcze nie było okazji) gdy temperatura w pomieszczeniu spada poniżej określonego minimum. Pogodówka jest o tyle lepsza, że działa z wyprzedzeniem - "przewiduje" wychłodzenie budynku. Ale IMHO nie ma to większego znaczenia bo w dobrze ocieplonym budynku, dobrze ustawiony kocioł cały czas utrzymuje temperaturę w przedziale 2-3 st.C To znaczy różnica jest na korzyść pogodówki, ale nie tak duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts