coulignon 16.08.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Dziennik": We wrześniu podczas pełni księżyca przed bramami strzeżonych osiedli w Warszawie rozlegnie się wycie wilków. Zwierzęta będą naśladować warszawiacy, którzy wezmą udział w akcji szwajcarskiego artysty Sana Kellera. Warszawa jest w czołówce europejskich miast, jeśli chodzi o liczbę zamkniętych osiedli - jest ich już ponad 200, a jak grzyby po deszczu powstają kolejne. Na fenomen ten podczas pobytu w Warszawie zwrócił uwagę szwajcarski artysta San Keller. Zainicjował on akcję, w ramach której 15 września, w noc pełni Księżyca, pod bramami strzeżonych osiedli zawyje wataha "miejskich wilków" - ochotników. - Artysta chce w ironiczny i dowcipny sposób zwrócić uwagę na fakt zanikania otwartej przestrzeni publicznej, która jest rewirem miejskich wilków - mówi Zuzanna Fogtt z fundacji In Situ - organizatora wydarzenia. Mam ochote się dołączyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 a ja, jak widzę rano ze swojego balkonu tą procesję ze srającymi psami, to mam ochotę zrobić płot na 10 metrów do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.08.2008 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 na psy jest kilka innych opcji: http://pl.youtube.com/watch?v=JM7TUWBzQDc&feature=related ew mój faworyt: http://pl.youtube.com/watch?v=wCyhy4JUGMg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 16.08.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 O, ciekawe... Gdybyż niektórzy pożal sie Boże performersi zwrócili większą uwagę na to co robią wieczorami ich dzieci, ich psy, co sie dzieje z ich śmieciami, i jak współpracują ze Strażą Miejską, to może wreszcie by do nich dotarło, dlaczegóż to mianowicie niektórzy obywatele płacą ciężką kasę, aby się od nich odgrodzić Może to kwestia wieku a może nieuświadomionych ciągot faszystowskich ale z biegiem czasu mam coraz mniejszą tolerancję na społeczeństwo grające, sr...jące, chlające, pieski gdzie popadnie puszczające, autami sie ścigające, wszystko w d...mające i uwielbiające masowe imprezy pt. Dni Osiedla z disco polo na cały regulator jako motywem przewodnim. Stąd zapotrzebowanie na mieszkania w strzeżonych osiedlach - jeśli ktoś nie chce oglądać na co dzień stad pijanych małolatów niszczących wszystko na swojej drodze, słuchać ryczących boomboxów i spać jak zając, bo a nuż ktos auto spod bloku podprowadzi, i ma na to kasę, to logiczne, że chce się od niektórych grup społecznych odgrodzić. No, czekam aż ktos mnie nazwie snobką Na szczęście ja problemu nie mam, bo do większych skupisk ludzkich daleko, ale znajomi mieszkający w blokach bardzo narzekają na skutki uboczne rozrywek i żądz swoich sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Myślę , że problem nie polega na tym, ktoś sie "snobuje" tylko na tym, że zabiera WSPÓLNĄ PRZESTRZEŃ MIEJSKĄ. Ja nie mam już ochoty żyć w szuflandii i słuchać żygających przez okno sąsiadów - bejców. Ale nie zamierzam moich sąsiadów zamienić na podobnych, tylko zamkniętych ze mna w jednym pierdlu. Dlatego buduję dom. A to ,że zniknie disco-polo na osiedlu zamkniętym to fikcja. Zresztą bywam na takich i szczerze współczuję ich mieszkańcom: - każdy metr na wagę złota - więc nie ma gdziue zaparkować - mentalność ciecia Anioła z Alternatywy 4 - tu cyctat : "Szanowni Mieszkańcy, Rada osiedla uchwaliła, że samochody prywatne mogą parkować na terenie osiedla nie dłużej niż 40 h tygodniowo. Poniżej lista numerów rejestracyjnych samochodów, ktore czas ten notorycznie przekraczają. ( tu lista) W związku z tym właścicielom tych samochodów zostają zablokowane karty umożliwiające wjazd na osiedle". - 6.00 rano - rycząca klaksownem śmieciarka pod okne, bo jakiś palant nie potrafi zaparkować -kradzieże - grill w ogródku wielkośći 3 x 3 mkw - i smrodzenie pięć pięter w górę ( "bo mamy ogród" ) A zresztą poczytajcie sobie zwierzenia mieszkańców osiedla Marina w W-wie ( 12k za metr) i ich problem z gumą do rzucia na kostce :) Dla mnie to jakieś enklawy... ale czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 16.08.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Nefer - a na niestrzeżonych osiedlach nie ma tego wszystkiego? Gdzie takie są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Nefer - a na niestrzeżonych osiedlach nie ma tego wszystkiego? Gdzie takie są? No i właśnie - nikt mi nie mówi ile godzin mogę parkować pod domem A disco polo jest wszędzie - więc po co przepłacać ? Naprawdę - warto poczytać forum Mariny - w życiu, za żadne pieniądze, nawet za dopłatą nie chcę mieć takich sąsiadów. Wolę już żeby palili opony i rano kosili trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 16.08.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Heh, no z tym parkowaniem to rzeczywiście skrajny przypadek - tak dziwny, że nie wierzę, że przeszedł bez echa (a w jaki sposób szanowne ciało ustawodawcze mierzy czas parkowania każdego samochodu?). A disco polo i inne takie - nie wszędzie, u mojego brata w Krakowie na strzeżonym osiedlu nie ma takich zjawisk, bo mieszkańcy mogą sie wypowiedzieć - inna sprawa, że to osiedle z kolei ma taki mankament, że jest zaprojektowane dla yuppies bez dzieci i doprawdy nie wiem, co ci ludzie zrobią, jak już w końcu zaczną im się dzieciaki pojawiać Same drzewka i trawniczki bez cienia huśtawki... To nie są rozwiązania idealne, ale z jakichś powodów niektórzy chcą tam mieszkać... i chyba im nie współczuję, każdy ma wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Ach Stokrotko - jest cała armia tzw. ochroniarzy. Zamiast pilnować osiedla zapisują numer samochodu wjeżdżającego a potem wyjeżdżającego. Jak im się nie zgadza to łażą po osiedlu i szukają :) mają co robić za pieniadze mieszkańców. A jak łażą, to brama jest otwarta i każdy może wjechać :) Moja znajoma kupiła mieszkanie w takim kondominium - jeden wielki blok z patio w środku. Patio - bajka - fontanny, egzotyczne rośliny. Wszystkie mieszkania mają okna na patio. Tylko jeden problem - dzieciom i psom wstęp wzbroniony :) Dooobre :)I nie chodzi o zniszczenia. Otóż płacz niemowlęcia z wózka niesie się po patio - a to przeszkadza mieszkańcom. P.S. dzieci teraz się nie zabiera na place zabaw, ale do centrów handlowych - tam np. zauważyłam, że wiele mam uczy swoje pociechy trudnej sztuki stawiania pierwszych kroków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 16.08.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Nierzetelnych interesiarzy jest na pęczki, i nie rekrutują sie oni bynajmniej wyłącznie spomiędzy developerów strzeżonych osiedli..... no ale czy taki happening (swoją drogą - jakie czasy, taka sztuka ) to nie jest jakiś absurd? Myślę, że miejscowi kibole docenią wartość artystyczną tego performance i chętnie się stawią aby sztuką pooddychać PS. Teraz jeszcze bardziej sie cieszę, że moje dzieci pierwsze kroki stawiały na placu budowy Tam przynajmniej cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.08.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 A po co prywatni wlasciciele domow stawiaja ploty wokol swoich posesji i domow ? Plus alarmy , kamery i psy ? O wiele gorsza rzecza w Warszawie jest bezprawne zabudowywanie przez developerow tzw " korytarzy" powietzrnych , ktorymi do centrum miasta ma do- cierac swieze powietrze i zapobiegac smogowi a nie tam ogrodzone osiedla. Sztucznie wykreowany problem przez pseudo artyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 To nie korytarze powietrzne tylko kliny napowietrzające :) Korytarzami latają samoloty i tam sie nie da nic zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.08.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Klin klinem - niech lepiej sie nasz uduchowiony artysta zainteresuje jakoscia powietrza i tymi urzednikami co pozwalaja zabudowywac korytarze, ktorymi naplywa w miare swieze powietrze do miasta i tym, ze na tzw "przeszczeni "publicznej czyli chodnikach parkuja g l o w n i e samochody , szczegolnie w centrum a w ogole to Wawa robi wrazenie na pol wymarlego miasta - ani kafejek ani rozsadnego planu zagospodarownia centrum , smierdzace supermarkety, czarna smolowka zamiast chodnika w Jerozolimskich - i wyjacy jak wilk artysta - super. Nic dodac nic ujac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 16.08.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Klin klinem - niech lepiej sie nasz uduchowiony artysta zainteresuje jakoscia powietrza i tymi urzednikami co pozwalaja zabudowywac korytarze,. A skąd wiesz, może po wilkach przyjdzie mu ochota zebrać grupę gruchających jak gołębie, tyż fajnie... No otóż to - są urzędnicy, którzy podpisują warunki zabudowy, pozwolenia na budowę, plany zagospodarowania... może tych wyjców pod Urząd Miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.08.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 " Wiem, ze nic nie wiem". Ale widze piekny t u n e l zbudowany w z d l u z Wisly - projekt stulecia, jak slowo daje.... Bym mu gruchnela jak golabek to by sie przewrocil....... cwaniaczek jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.08.2008 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Ludzie zwyczajnie dostali pie....lca i grodza sie na potegę ponieważ daje im to złudne poczucie bezpieczeństwa. Złudne jak jasna cholera. U siebie mam ogrodzone osiedle, przepustki, ochroniarzy a jak sąsiadce okradziono mieszkanie to zarządca urodził oświadczenia że ochrona ma charakter "prewencyjno - odstraszający" Cokolwiek to znaczy. Efekt jest taki że za 60 zł/m ma zapewnione mówienie "dzień dobry" Więc to na tyle jeśli chodzi o bezpieczeństwo na zamknietych osiedlach. A juz osiedle takie jak Marina to juz zupełne kuriozum - zbieranina ludzi którzy staraja podleczyć swoje kompleksy mieszkaniem na które srednio ich stać. Pomijam że sama warszawa jest totalnie nieprzyjaznym miastem. Dla nikogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.08.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Aaaaaaaa.....dodajmy do tego arcydzielo architektoniczne zwane przez warszawiakow " Zlotymi Kutasami" i mamy komplet........wyjacy jak wilk "artycha' sie pieknie wpisuje w ten watek udanych inwestycji ......i przedsiewziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Możecie sobie gadać na W-wę - tu się urodziłam, wychowałam i nie umiem żyć gdzie indziej. Ale zamknięte osiedla to nie dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.08.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 No bo Ty bedziesz zyc i mieszkac w ogrodzonym i zamknietym od ulicy domu.....na przedmiesciu. Ale jak ktos wywala pol miliona dolarow na mieszkanie to nie po to, zeby mu nie pilnowane przez rodzicow ( w pracy ) malolaty z kiepskich gimnazjow publicznycjh szczaly i pily piwo na klatce schodowej. Albo podpalaly skrzynki na listy. Warszawa jest mimo wszystko cool , nie gadac mi tu, nie ma szczescia do burmistrza, ot co. Krakowskie teraz piekne, ale co z tego jak ma to byc miejsce jak salon drobnomieszczanski z wstretna palma, gdzie trzeba zdejmowac buty i najlepiej zeby w ogole tam nie wchodzic. Jakiegos sprzedawce z dobra kaszanka na patyku wpuscic do cholery....... bo nawet zjesc nie ma co - pusto, glucho i do domu daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.08.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Ale widze piekny t u n e l zbudowany w z d l u z Wisly - projekt stulecia, jak slowo daje.... Zastanów się przez chwile jakby wyglądało powisle i zjazd na most Świętokrzyski gdyby tego tunelu nie było a potem cos napisz. Zadziwiające jak ludzie łatwo rzucają bezmyślnymi sloganami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts