Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

napędy bram

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyszedł czas i na mnie - że stoję przed wyborem napedu do bramy przesuwnej. No i oczywiście dylemat który najlepszy :-) i najdłużej podziała.

Brama taka jak na zdjęciu: światło wjazdu 4,5m cała brama ma 6m

konstukcja z profili 50x50x3 wypełnienie to deski 25cmx3,5 cm długie tak jak brama - bramy nie ważyłem ale sądzę że waga tak ok. 300 - 350 kg z wypełnieniem. Na zdjęciu brakuje jeszcze jednej deski z wypełnienia.

<a href=http://images34.fotosik.pl/408/fdbd22ce2aee7288m.jpg' alt='fdbd22ce2aee7288m.jpg'>

Wybór napędów jest duży i co wybrać

- CAME BX-B Strong

- NICE-ROBUS 600-MEGA

- Faac 740 lub 741

- Beninca RI.6E

Wybór duży i co z tego wybrać???

I jeszcze pytanie - czy do sterowania z jednego pilota bramą wjazdową i garażową ale każdym niezależnie potrzebny jest pilot 4 kanałowy czy wystarczy 2 kanałowy

pilot 2k wystarczy

a napęd i znowu deski brama bedzie wazyła więcej za jakis czas

silniki bez bajerów i czujników enkodery odpadają w robusie nie ma opcji odłaczenia

came,beninca w faacu chyba się da odłaczyć ale peności nie mam

beninca ri6e i camebx regulujesz siłe na trafo i jedziesz na maxa zadnych czujników i takich tam pierdół .

raczej odpada- coś do 600kg tak moga byc te same firmy tak jak pisałem wwyżej proste napędy bez bajerów jak wykryanie przeszkód itp

beninca ri6e came bxb ewentualnie faac 740 ale musze zerknąc instrukcje.

jesteś pewny ? pokaż mi podstawy swej wypowiedzi prosze :D

a może wpierw sprawdź parametry napędów 230v/24v z przykładu który podałem.

nie masz to napisze czy wkleje instrukcje.

a tak przykładwo szlabany came które uważam za najlepsze

230v silnik mają 250 Nm- czas otwarcia 8s

24 v silnik mają 600 Nm -czas otwarcia 4s

takie samo przełożenie 1/202

Tu ma racje kolega FITTER co do intensywnosci pracy silnikow niskonapieciowych .A co do sprawnosci to troche poniosło chyba tych co te instr. pisza dobry rozrusznik ma sprawnośc pow.50% wiec te bramowe pewnie max 65-70%.

Stali na brame poszło nie wiecej jak 250kg to reszte do 600 daja sztachetki??Czy te wagi podawane w napedach sa lipne??I lepiej brac ze sporym zapasem.Dodam ze brama chodzi lux leciutko.

http://www.allegro.pl/item492587561_ar_met_came_bx_plus_top_do_800kg_promocja.html

http://www.allegro.pl/item493238658_beninca_ri_6e_do_600kg_listwa.html

Prawde mówiac myslałem ze jak wezme do 400kg to juz przesadzilem z zapasem :)

Witam,mija właśnie 1,5 roku odkąd jestem szczęśliwym użytkownikiem napędu firmy KEY- model STAR 200(włochy), napęd kupiony w firmie Vissanta w Warszawie, gdzie pani Jabłońska przedstawiła mi najpierw w mailu bardzo szczegółową i rzeczową ofertę kilku firm, wybrałem KEY bo jest tańszy od porównywalnych innych marek. Siłowniki z programowalnym wyłącznikiem końcowym tzw. enkoderem ( nie wymagają ograniczników końcowych) kosztowały w komplecie niecałe 1800zł, zasilanie 24V, mozliwość dokupienia akku. Montowałem samodzielnie, wymaga to trochę pracy i czasu, ale dla średnio zaawansowanego majsterkowicza jest jak najbardziej wykonalne. KEY ma siedzibę w Warszawie więc z serwisem nie przewiduję problemów. Brama działa super, centrala ma wiele opcji programowania, m.in. czas(prędkość) i siła otwierania. Otwarcie bramy trwa ok.12 sek więc dosyć szybko, pilot ma naprawdę duży zasięg nawet bez anteny zewnętrznej, centralę zamontowałem wewnątrz garażu. Działa bez zarzutu nawet przy mrozach i śniegu.

Jak na razie widzę, że podobne urządzenia "markowe" sa sporo droższe, pewnie ze względu na solidną reklamę, KEY nie ma raczej duzych sukcesów na tym polu, dystrybucja i reklama są takie sobie, ale i poziom obsługi klienta w firmach sprzedających automatykę też zostawia wiele do życzenia, na tym tle "moja" firma wypadła swietnie, łącznie z szybką i bezpłatną dostawą automatu do domu! Pani Jabłońska zostawiła mi też telefon do motażysty abym , w razie problemu miał kogo się poradzić. Polecam.

W garażu brama uchylna Wiśniowski z drzwiami serwisowymi i napędem Optimum, 4 lata bez najmniejszego problemu, brama bardzo solidna, świetnie zabezpieczona przed korozją, z profili zamkniętych i w całości ocynkowanych, uważam , że w porównaniu z Hormanem ma stabilniejsza konstrukcję .

silniki 24v maja mniejsza moc porównaniu z analogicznym napędem na 230v

np:beninca bob 230v/1A/230W/sprawnosć 30%

beninca bob 24v/2,5A/70W/spraność 90%(użycie intensywne)

I tutaj pierwszy zonk - w napędach, o ile zdążyłem zauważyć, słowo "sprawność" nie określa wcale tego, co jest sprawnością, czyli stosunku energii mechanicznej odbieranej z napędu do energii elektrycznej dostarczanej do silnika, tylko stosunek maksymalnego czasu działania do sumy czasów działania i minimalnej przerwy (na ostygnięcie).

Czyli powinno się to nazywać np. współczynnik ciągłości pracy - niestety, jakiś palant marketingowiec nie umiał kiedyś tego dobrze przetłumaczyć, poszło w Polskę i teraz ludzie mieszają "sprawność" ze sprawnością.

A podana "sprawność" 30% czy 90% nie ma znaczenia w domu jednorodzinnym - bo i tak czasy przerwy pomiędzy zadziałaniami napędu są znacznie większe, niż minimalne wymagane.

Co innego przy wjeździe do firmy czy na parking osiedlowy - zgoda. W okolicach 8:00 (wyjazdy do pracy) i 16:00 (powroty z pracy) napęd może się zajeździć i zagotować.

Ale w domku jednorodzinnym - wybacz, jest to kolejny parametr marketingowy nie mający żadnego znaczenia praktycznego.

Mysle ze jak ktos chce to wezmie 220V a inny 24V do domków naszych bez znaczenia.

Mnie zastanawia w dalszym ciagu sprawa wagi bram.Moja jest całkowicie prosta bez el. kutych i innych bajerów tylko profil dookoła i 5 słupków-sciagne dzisiaj jeden zestaw z płotu który był montowany 3 lata temu i zobacze ile to waży.Skoro ja mam brac naped do 600kg to jaki musi brać ktoś z brama z elem. kutych?

I dla kogo sa te napedy 200kg???!

Mysle ze jak ktos chce to wezmie 220V a inny 24V do domków naszych bez znaczenia.

Mnie zastanawia w dalszym ciagu sprawa wagi bram.Moja jest całkowicie prosta bez el. kutych i innych bajerów tylko profil dookoła i 5 słupków-sciagne dzisiaj jeden zestaw z płotu który był montowany 3 lata temu i zobacze ile to waży.Skoro ja mam brac naped do 600kg to jaki musi brać ktoś z brama z elem. kutych?

I dla kogo sa te napedy 200kg???!

Jaka jest różnica w cenie 400-600kg poszukaj i sprawdź

zrobisz jak chcesz ja ukrytym handlowcem nie jestem sciemy nie wciskam zrobisz jak uznasz za stosowne kupisz 400 będzie otwierał ale i tak proponuje 600 kg ze wzgledu na to że masz dechy na bramie i brama nabierze masy i Nm do wystartowania lepiej większy .

a napędy 200 kg to kpina nadają się do bram 100 kg .

niezła reklama :lol: :lol: :lol:

cena szału nie robi reklama dźwignią handlu niezłe teksty są tacy co łykną bez zaksztuszenia :lol:

Sądzisz, że co reklamuję? firmę Vissanta, KEY, Wisniowski czy Optimum?

Myśl sobie co chcesz, ale nikt ci nie broni wysłać maila z zapytaniem do kilku firm, ciekaw jestem ile otrzymasz odpowiedzi i co w nich będzie oprócz zdania "zapraszamy do naszej firmy, mamy duży wybór", cena nie powala to prawda, ale to było 1,5 roku temu i ceny były całkiem inne jeżeli dla ciebie 5 stów to nie róznica, to mi wyślij, zabawię się na twoje konto :wink:

Co do reklamy? z przyjemnością dzielę się doświadczeniem, bo spędziłem 2 tygodnie jeżdżąc po marketach, dzwoniąc do tak zwanych przedstawicieli, szukając na forach (tym też) itp, w końcu poszedłem tam gdzie było rzeczowo i profesjonalnie. A może masz jakieś zdanie o wyrobach tej firmy?

A co do masy bramy z dech, czy uważasz ,że te dechy wchłoną 200 litrów wody? może i trochę wchłoną ale raczej kilka kilo więcej nie zrobi różnicy.

co ja sadze to moja prywatna sprawa wnioski wyciagaja inni ci co czytają

opis przygotowałes perfekcyjnie jak zawodowiec :D

dla mnie to broszka kto co kupi ty zaakcentowałeś mocno że key jest super a reszta to tylko reklama i takie tam bzdurki ...................i wogóle obsługa klienta :lol: to nie jest bezstronność tylko antyreklama.

zakończmy tę farsę szkoda czasu

• 8 months później...
co ja sadze to moja prywatna sprawa wnioski wyciagaja inni ci co czytają

opis przygotowałes perfekcyjnie jak zawodowiec :D

dla mnie to broszka kto co kupi ty zaakcentowałeś mocno że key jest super a reszta to tylko reklama i takie tam bzdurki ...................i wogóle obsługa klienta :lol: to nie jest bezstronność tylko antyreklama.

zakończmy tę farsę szkoda czasu

inna sprawa , ze wiele firm kupuje podzespoły u tych samych producentów

• 1 year później...
pokaz mi w markecie napęd o połowe tańszy to juz musi byc totalne gówno bez gwarancji prosto z CHRL

do lekkich bramek mozesz sobie zaryzykowac z plastikowymi produktami nice pod tytułem mhouse czy movo cenowo nie są wcale konkurencyjne z lepszymi napędami.W markecie jest tez zabawkowy niby faac do przesuwu.

słuchaj zrobisz sobie mała brameczkę z plastiku to na sprzecik z marketu możesz wydac kase.

A kolega ma już ponad 2 lata Moovo do bramy skrzydłowej (1,7m i ok 100 kg) i nic się nie dzieje

i jest tak cichy że dobrze że brama troche skrzypi bo siłownika nic nie słychać.

A cena była dużo niższa i sam zamontował bez utraty gwarancji!

czy do uchylnej bramy Normstahla (bez prowadnic sufitowych) można kupić napęd innej firmy (np. nice, faac itd.) jeśli tak to bardzo bym prosił o link do takiego napędu.

dostałem ofertę na bramę uchylną Normstahla 2320mm x 2035mm - 1300zł ocieplona w podstawom kolorze, to chyba b. dobra cena?.

Planuje założyć do bramy wjazdowej 2 skrzydłowej napęd nice lub faac, gdyż napędy Normstahla do takich bram są strasznie drogie, a że chciałbym mieć jeden pilot do bramy i garażu, stad chęć założenia napędu innej firmy do bramy garażowej Normstahla

Co do ED, to mylicie sprawność z wydajnością.

Do domu wystarczy max 60%, bo przecież nikt nie stoi i nie zamyka / otwiera bramy non stop bez przerwy. Wysoka wydajność w przemyśle lub garażu wielostanowiskowym ma znaczenie, ale nie w domu.

Co do napędów to niestety czasy mocnych niezniszczalnych maszyn z silnikami na przekładniach np ABB już się skończyły ok. 5 lat temu i to se ne wrati.

Teraz 95% producentów napędów wkłada do środka chińskie bebechy.

Nie macie zbyt dużego wyboru, ale jeśli już miałbym polecać, to w zamierzonej kolejności: FAAC, NICE, SOMMER, DEA, a jeśli chcecie mieć pewność, że napęd wytrzyma jeszcze dłużej, to wrzućcie sobie nasadowy boczny przemysłowy z GFA Elektromaten i pozamiatane :yes:

Edytowane przez nasa1