lazik 14.11.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Mam u siebie, a ostatnio kupiłem dla znajomych (i założyliśmy) napęd Stanmal SM-180. Kosztował (bez listew zębatych, fotokomórek i lampy ostrzegawczej, ale z radiem i dwoma pilotami) ciut ponad 900zł - a, moim zdaniem, szczególnie mechanika bardzo solidna i znacznie lepiej wygląda niż np. w Nice. Eeee to jednak samoróbka będzie lepsza. Maks 450-500 pln za wszystko. BTW ile lat gwarancji dają na napędy i sterowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.11.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Też myślałem o samoróbce, ale jedna rzecz mnie postrzymała: nie udało mi się wpaść na pomysł, jak sprytnie i prosto zrobić wysprzęglanie napędu (choćby po to, żeby można było ręcznie bramę otworzyć/zamknąć).Masz na to jakiś pomysł?No i moc silnika od wycieraczek (sądzę, że ok. 100...120W max) jest sporo mniejsza niż 370W, które ma SM-180 - a więc napewno nie osiągniesz szybkości otwierania/zamykania na poziomie 10...11m/min (a tyle ma większość fabrycznych napedów, właczając w to SM-180). Natomiast sam chyba będę robił napęd do segmentowej bramy garażowej - właśnie z silnika od wycieraczek od ciężarówki - bo patent na wyczepianie wodzika z łańcucha już wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budmor 14.11.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witam szukam opinii o napędach niemieckiej firmy SOMMER. Czy ktoś takowe użytkuje a może wypowiedzą się eksperci? Ten napęd proponuje mi diler Wiśniowskiego a to chyba nie jest napęd który stosuje Wiśniowski w swoich bramach? Pozdrawiam Posluchaj dobrej rady i odpusc sobie Wisniowskiego,rozejrzyj sie za bramami Normstahl-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.11.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 a ja posłuchałem dobrej rady i przestałem rozglądać się za bramami Normstahla a zacząłem rozglądać sie za Hormannem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 15.11.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 W bramie garażowej mam napęd CAME. Po ok. 2-ch tygodniach użytkowania wysiadała płyta główna. Całe szczęście na gwarancji. Wymienili i od ponad 2-ch lat chodzi bez zarzutu.Bramę wjazdową (przesuwną - 5m) i napęd od Wiśniowskiego. Początkowo brama po domknięciu cofała się o jakieś 30 cm i pozostawała w tej pozycji. Okazało się, że napęd był w porządku tylko brama uderzała w tzw. "domek" (czyli chwytak) i automatycznie się cofała. Na gwarancji, poprawione i od 5-ciu miesięcy działa bez zarzutu. Przede mną pierwsza zima i zobaczymy jak sobie poradzi ze śniegiem i lodem. Aha, napęd w bramie wjazdowej na 24V z transformatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 16.11.2008 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Założyłem CAME do bramy dwuskrzydłowej i garażowej i jestem bardzo zadowolony -od 2 miesiecy.Przynajmniej sumienie mam spokojne, że będzie długo bezawaryjne w porównaniu z tanimi napedami założonymi przez znajomych- a to jest najważniejsze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 17.11.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Mam u siebie, a ostatnio kupiłem dla znajomych (i założyliśmy) napęd Stanmal SM-180. Kosztował (bez listew zębatych, fotokomórek i lampy ostrzegawczej, ale z radiem i dwoma pilotami) ciut ponad 900zł - a, moim zdaniem, szczególnie mechanika bardzo solidna i znacznie lepiej wygląda niż np. w Nice. produkt z chin cena wcale nie taka rewelacyjna jak na sam napęd !a serwis brak brak naprawa opiera się na wymianie na nowy a warunek-jak ci uznaja to dostaniesz nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 17.11.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 a ja posłuchałem dobrej rady i przestałem rozglądać się za bramami Normstahla a zacząłem rozglądać sie za Hormannem dobra rada od bezstronnego montera nie sprzedawcy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.11.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam szukam opinii o napędach niemieckiej firmy SOMMER. Czy ktoś takowe użytkuje a może wypowiedzą się eksperci? Ten napęd proponuje mi diler Wiśniowskiego a to chyba nie jest napęd który stosuje Wiśniowski w swoich bramach? Pozdrawiam Posluchaj dobrej rady i odpusc sobie Wisniowskiego,rozejrzyj sie za bramami Normstahl-a. BUD-MOR to firma handlowo usługowa która działa na pomorskim rynku od 1993 roku. Specjalizacja to głównie: pokrycia dachowe, systemy rynnowe, okna i drzwi PCV oraz bramy garażowe. Bogate doświadczenie i wieloletnia praktyka pozwalają nam na zaoferowanie towaru i usług najwyzszej jakości po atrakcyjnych cenach. Przychodząc do nas, mogą Państwo liczyć na fachowe doradztwo oraz profesjonalne wykonanie usług. Oferujemy: Blachodachówki- Budmat i Pruszyński Dachówki ceramiczne- Roben Orynnowanie- Raiko i Kanion Okna dachowe- Roto i Fakro Okna PCV- Rehau Bramy garażowe- Wiśniowski W ciągłej sprzedaży posiadamy również rolety wewnętrzne i zewnętrzne,łaty i kontrłaty,parapety i wiele innych. Przyjdź i sprawdź nas. *Współpracujemy z fachowymi ekipami dekarskimi* Budmor - jesteś niekonsekwentny: 30 września jeszcze polecałeś Wiśniowskiego a dzisiaj już go nie zachwalasz? Co się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 17.11.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Mam u siebie, a ostatnio kupiłem dla znajomych (i założyliśmy) napęd Stanmal SM-180. Kosztował (bez listew zębatych, fotokomórek i lampy ostrzegawczej, ale z radiem i dwoma pilotami) ciut ponad 900zł - a, moim zdaniem, szczególnie mechanika bardzo solidna i znacznie lepiej wygląda niż np. w Nice. Eeee to jednak samoróbka będzie lepsza. Maks 450-500 pln za wszystko. BTW ile lat gwarancji dają na napędy i sterowanie? jak jestes pasjonatą i twoje chobby to takie wynalazki to szacunek dla ciebie jestem z tobą. Jednak ostrzezenie dla klientów szukających najtańszych napędów na rynku ,lubicie zabawy i kłopoty to kupujcie to wasza sprawa są pseudo monterzy co sprzedaja naiwnym takie rzeczy i rzeczywiście jest tanio. sporo sie nadziało na te trumienki z plastikową listwą gdzie wysprzęglanie polega na odkręceniu silnika i opuszczeniu napedu poprostu rewelacja dla ludzi pracujacych w garniturach którym rano śpieszno do roboty!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 17.11.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 To ja sie wypowiem w sprawie jednych z najtanszych napedow rodem z Allegro. Do bram od roku uzywam 2 napedow MotorLift ML500. Wady:- są głośne (łańcuch w prowadnicy)- listwa prowadząca mechanizm składana jest z 3 części. jesli ktos mocuje taką listwę do sufitu w garazu nie ma problemu. Jeśli jednak jest ona zawieszona, trzeba ją wzmocnic. Na lączeniach prowadnica potrafi sie ugiac i obciazeniowka napedu uznaje ze naped trafil na opor i zatrzymuje sie. Po usztywnieniu prowadnicy dziala ok Do otwierania bramy wjazdowej dwuskrzydłowej mam MotorLift HC280. Moja brama jest bardzo lekka (drewniana na lekkim stelażu stalowym) Napęd nie jest wyposażony w zestawie w czujniki krańcowe. Wszystko działa chyba na czujniku czasowym (programujemy sobie położenie, czas ruchu, czas powolnego domykania i startu itp.). W rezultacie brama ma problemy z dokładnym ustawianiem dokładnej pozycji skrzydeł bramy (odchylenie po zamknięciu sięga czasem 2-3 cm).Napęd można dozbroić w wyłaczniki krańcowe - płyta to obsługuje.Obsługuje do 3 par fotokomórek. Dp zestawu są dołączone klucze wysprzęglające siłowniki w przypadku braku prądu itp. Wszystko działa z jednego 3-kanałowego pilota i na razie jestem zadowolony z takiego zestawu. Wszystkie mechaniczne częsci (kólka zębate itp) są metalowe. Na razie, po roku użytkowania, jestem zadowolony. Jak widać napędy mają wady, ale stosunek cena do jakości jest bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 17.11.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Mam u siebie, a ostatnio kupiłem dla znajomych (i założyliśmy) napęd Stanmal SM-180. Kosztował (bez listew zębatych, fotokomórek i lampy ostrzegawczej, ale z radiem i dwoma pilotami) ciut ponad 900zł - a, moim zdaniem, szczególnie mechanika bardzo solidna i znacznie lepiej wygląda niż np. w Nice. produkt z chin cena wcale nie taka rewelacyjna jak na sam napęd !a serwis brak brak naprawa opiera się na wymianie na nowy a warunek-jak ci uznaja to dostaniesz nowy Wiesz, ładny to on może i nie jest - ale chyba nie o to chodzi Nie udało mi się znaleźć nic innego sensownego w takiej cenie - no, może w hipermarketach bym coś utrafił, ale raczej starałem się je omijać po namówieniu w kilku hipermarketach obsługi, żeby odkręciłą dekiel i pozwoliła obejrzeć od środka. Ponieważ elektronika jest moim chlebem powszednim i dam sobie radę z naprawą tego i owego, kluczowa dla mnie była mechanika: miała być solidna. No i Stanmal bije tutaj na głowę wszelkie napędy w podobnej klasie cenowej. BTW: w tym napędzie są krańcówki magnetyczne - uważam to za dużo lepszy pomysł, niż rozwiązanie z dźwigienką/spężynką, stosowane powszechnie. Widziałem już kiedyś, co się stało ze switchem w środku takiego napędu, jak na sprężynce obmarzła woda (padało, a potem chwycił mróz) - switch połamał się cały w drobiazgi. Myślałem wcześniej o jakimś Faac-u (Nice nie lubię - za delikatne dla mnie - choć ponoć to ta sama fabryka robi), ale chciałem go przerabiać na krańcówki indukcyjne. A tutaj, proszę, Stanmal ma chińczyka z kontaktronami. To wziąłem. I działa OK - 0 problemów. A bramę mam 4.80m długości - ponad 600kg. Listwy nylonowe z rdzeniem stalowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budmor 17.11.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Budmor - jesteś niekonsekwentny: 30 września jeszcze polecałeś Wiśniowskiego a dzisiaj już go nie zachwalasz? Co się stało Bramy Wisniowskiego sprzedaje firma w ktorej pracuje,to jedno. Nigdy tych bram nie zachwalałem,ja tylko napisałem że mamy je w sprzedaży,to drugie. Bramy firmy Wisniowski to bardzo dobre bramy,ale maja jedna wade, to ich cena ... Jesli w cenie niższej od w/w bramy moge miec Normstahla,to wybór jest oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.11.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Mam u siebie, a ostatnio kupiłem dla znajomych (i założyliśmy) napęd Stanmal SM-180. Kosztował (bez listew zębatych, fotokomórek i lampy ostrzegawczej, ale z radiem i dwoma pilotami) ciut ponad 900zł - a, moim zdaniem, szczególnie mechanika bardzo solidna i znacznie lepiej wygląda niż np. w Nice. produkt z chin cena wcale nie taka rewelacyjna jak na sam napęd !a serwis brak brak naprawa opiera się na wymianie na nowy a warunek-jak ci uznaja to dostaniesz nowy Wiesz, ładny to on może i nie jest - ale chyba nie o to chodzi Nie udało mi się znaleźć nic innego sensownego w takiej cenie - no, może w hipermarketach bym coś utrafił, ale raczej starałem się je omijać po namówieniu w kilku hipermarketach obsługi, żeby odkręciłą dekiel i pozwoliła obejrzeć od środka. Ponieważ elektronika jest moim chlebem powszednim i dam sobie radę z naprawą tego i owego, kluczowa dla mnie była mechanika: miała być solidna. No i Stanmal bije tutaj na głowę wszelkie napędy w podobnej klasie cenowej. BTW: w tym napędzie są krańcówki magnetyczne - uważam to za dużo lepszy pomysł, niż rozwiązanie z dźwigienką/spężynką, stosowane powszechnie. Widziałem już kiedyś, co się stało ze switchem w środku takiego napędu, jak na sprężynce obmarzła woda (padało, a potem chwycił mróz) - switch połamał się cały w drobiazgi. Myślałem wcześniej o jakimś Faac-u (Nice nie lubię - za delikatne dla mnie - choć ponoć to ta sama fabryka robi), ale chciałem go przerabiać na krańcówki indukcyjne. A tutaj, proszę, Stanmal ma chińczyka z kontaktronami. To wziąłem. I działa OK - 0 problemów. A bramę mam 4.80m długości - ponad 600kg. Listwy nylonowe z rdzeniem stalowym. FAAC ma również krańcówki indukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 17.11.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 FAAC ma również krańcówki indukcyjne. Myślałem o FAAC-u 741 - ten ma mechaniczne. Inne modele były znacząco droższe, a więc nie brałem ich pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 17.11.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 ktoś kto sie nie zna kupi ten chiński napęd i bedzie miał w końcu wolny rynek robi swoje dobrze wygadany sprzedawca czyni cuda i dobrze zarabia.Ja mam zdanie że jak brać napęd to od firmy która ma firme przedstawicielstwo w polsce np: nice-polska came-pl beninca-polonia.sieć monterów w kraju serwis w kraju znane marki której serwisant nie będzie się bał naprawić. mniejsze firmy które kupią tira napędów z azji czy usa itp są i tez mają prawo bytu na naszym rynku ktoś to jednak kupuje w sumie ok będzie co naprawiać a raczej wymieniać PRZYRODA JEST PIĘKNA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 17.11.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 ktoś kto sie nie zna kupi ten chiński napęd i bedzie miał w końcu wolny rynek robi swoje dobrze wygadany sprzedawca czyni cuda i dobrze zarabia. Hej, miś, chyba się zagalopowałeś troszkę, nie? 1. Nie jestem sprzedawcą, instalatorem ani serwisantem żadnych napędów, w szczególności tych ze Stanmala. Ale ponieważ nie mam dwóch lewych rąk, założyłem sobie sam i pomogłem założyć znajomemu. 2. Ja podszedłem do sprawy inaczej: Nice to nie chińszczyzna? Faac to nie chińszczyzna? Aaaa, Taiwan? Czym niby to się różni? Moim zdaniem kraj produkcji chyba nie ma większego znaczenia. 3. Jak jest z serwisami rozmaitych firm, naczytaliśmy się tutaj wszyscy. Co więcej - zgodnie z prawem reklamację powinniśmy złożyć sprzedawcy, czyli zwykle instalatorowi. A rynek instalatorów jest, jaki jest: tak jak się pojawiają, tak i z dnia na dzień potrafią znikać. A więc z wyegzekwowaniem gwarancji może być czasem trochę krucho, mimo zakupu _bardzo_markowego_napędu_. Z tym napędem - moim zdaniem - powinno być trochę łatwiej: firmuje to firma polska, która robi także (a raczej głównie) inne rzeczy, a więc z dnia na dzień może nie zniknie. 4. Kupowanie kiepskiego napędu - nawet z super serwisem - jest chyba nienajlepszym pomysłem, bo napęd ma przede wszystkim działać, a nie dawać się bez końca naprawiać. Dlatego zaufałem swojemu doświadczeniu i "wyczuciu" technicznemu - napęd, o którym pisałem, wydawał mi się dużo bardziej solidny od tych bardziej plastikowych, i dużo tańszy od porównywalnych jakościowo i mechanicznie. I uwierz mi - jak tylko go kupiłem, rozebrałem mechanikę na czynniki pierwsze: żadnych plastikowych trybów, ładnie obrobione łożyskowania. 5. Tak jak pisałem wcześniej - elektronika w napędzie miała dla mnie drugorzędne znaczenie, bo i tak sobie ją naprawię sam. A z resztą już i tak straciłem na nią gwarancję, bo poprzerabiałem ją deczko żeby się łatwiej integrowała z automatyką budynku. BTW: a może ty jesteś sprzedawcą jakiegoś Nice i dlatego podejrzewasz o to samo tych, którzy wybrali innego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 17.11.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 kurcze stary spokojnie ja pisze do wszystkich a ty strzelasz do mnie z kałacha . nigdzie nie napisałem że jesteś instalatorem czy sprzedawcą.pokój człowieku na mechanice się znam i wiem że metal metal to kiepskie połączenie ruchome najwytrzymalsze przekładnie to współpraca kół zębatych metal-plastik (poliamid).Zakładam napędy na osiedlach mieszkaniowych i w fabrykach gdzie bramy są otwierane 300 - 500 razy dziennie a napędy z przeznaczeniem do 2500kg.Nie jestem sprzedawcą tylko pracownikiem firmy monterskiej i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 17.11.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ok, pewnie rzeczywiście dobry plastik (np teflon) na metal jest optymalny. Pytanie tylko, czy tanie napędy z tych bardziej markowych tak mają? Ja tam doświadczenia nie mam - polegałem na własnym nosie i "wyczuciu" (a parę rzeczy się w życiu robiło i widziało, więc i "wyczucie" jakieś jest). Przez rok działa dobrze - jasne, że nie wiem, co będzie za lat 5 czy 10. Nie bardzo było mnie stać na jakiegoś Mercedesa wśród napędów - wybrałem więc z zakładanego przedziału cenowego to, co wydało mi się najlepsze. Nie bardzo moge tutaj konkurować z Twoim doświadczeniem - skoro napędami zajmujesz się zawodowo. Ale - czy w takim razie uważasz, że da się kupić sensowny napęd z radiem za mniej niż 1000 (bez fotokomórek, lampy i listwy zębatej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 17.11.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 ceny można sprawdzić to nie problem .1000 zł za napęd z pilotem bez foto to nie rewelacja .Zawsze przekonuje ludzi jak mam fuche że lepiej dopłacić 200-400 zł i mieć firmówke od ludzi którzy znają się na systemach napedowych firmy came beninca bft marantec faac nice to profesjonalne fabryki produkujące piloty-napędy-szlabany-kontrole dostępu w ofertach tych firm masz kilkanaście stron z produktami i co rok dwa jakies nowości się pojawiają. jeszcze raz- rynek jest wolny i prawo wyboru należy do klienta ja proponuje kupowanie napedów firmowych które znam na wylot came nice beninca 90% naprawiałem i montowałem.Są amatorzy tych tańszych z azji czy domu handlowego i nic się na to nie poradzi ludzie przeważnie nie wiedzą co kupują dowiadują się o problemie przy pierwszej awarii.I co z tego że zaoszczędzisz nawet 500zł sam sobie zamontujesz i w razie awarii sciągasz wszystko i jedziesz do punktu sprzedaży -wszystko zależy od człowieka jak sie uprze to ci nie uzna gwarancji bo powie że montowała nieuprawniona osoba i cos popieprzyła.Jesteś facet zdolny znasz elektronike itd dasz sobie rade .Laik polegnie i zacznie szukać w gazetach i internecie fachowców do naprawy a wiadomo że połowa to matoły i naciągacze na kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts