Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

napędy bram

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy do uchylnej bramy Normstahla (bez prowadnic sufitowych) można kupić napęd innej firmy (np. nice, faac itd.) jeśli tak to bardzo bym prosił o link do takiego napędu.

dostałem ofertę na bramę uchylną Normstahla 2320mm x 2035mm - 1300zł ocieplona w podstawom kolorze, to chyba b. dobra cena?.

Planuje założyć do bramy wjazdowej 2 skrzydłowej napęd nice lub faac, gdyż napędy Normstahla do takich bram są strasznie drogie, a że chciałbym mieć jeden pilot do bramy i garażu, stad chęć założenia napędu innej firmy do bramy garażowej Normstahla

można mieć różne napedy a jeden pilot

jeżeli do tej bramy Normstahl ma dopasowany automat w dobrej cenie to lepiej kupić taki komplet

a do bramy wiazdowej może być np. Nice

trzeba tylko wtedy zdecydować się na jeden z pilotów, albo Nice albo Normstahl

jeżeli będą to piloty Nice to trzeba tylko dokupić uniwersalny radioodbiornik i podłączyć go do automatu Normstahla

lub na odwrót

• 1 month później...
Mamy wiosnę i czas się brać za ogrodzenie - moja brama przesuwna będzie miała co najmniej 5,50 m w świetle - taka metalowa konstrukcja z elementami kutymi (cynkowana i proszkowana) i na razie stanęło, że będzie tam zamontowany napęd firmy TOUSEK typ Pull T. Zebrałem parę pozytywnych opinii o tym napędzie ale od monterów i wykonawców bram ( no to nie wiadomo czy całkowicie obiektywne). Dla mnie napęd ma jeden plus, że firma Tousek ma siedzibę w Mikołowie czyli niedaleko. Zna ktoś ten napęd i ma jakieś uwagi ????

no tak w skrócie to napęd Normstahl EVO 600 kosztuje 2200 zł,

a napę firmy TOUSEK Pull T5 wychodzi 2000 zł.

Wiadomo do tego trzeba dokupić listwy itp. a Evo ma chyba w standardzie ciekawszy pilot który pozwala na zaprogramowanie np. dodatkowo drzwi garażu.

Z tego wynika, że na razie przewagę ma TOUSEK bo ma siedzibę całkiem blisko bo niecałe 30 km, a ceny są prawie identyczne.

• 4 weeks później...

Potrzebuję napędu do bramy 2-skrzydłowej, skrzydło 180cm, lekka konstrukcja stalowa, wypełnienie z elementów kutych, waga 1 skrzydła nie więcej jak 100kg. Po lekturze forum zrezygnowałem z napędu mhouse i szukam czegoś solidniejszego, a jednocześnie w rozsądnej cenie (okolice 1500 zł) do samodzielnego montażu.

Wstępne przymiarki zrobiłem do FAAC 414 i do Tousek Turn 10 i Beninca BOB. Który z nich będzie lepszy? Ewentualnie co jeszcze by się nadało. Ze względu na brak miejsca nie biorę pod uwagę napędów z łamanym ramieniem.

Edytowane przez wildthink

• 4 months później...

Co prawda więcej w tym topicu pytań niż odpowiedzi ale co tam zadam i ja jeszcze jedno

może ktoś kumaty się zlituje i odpowie;)

Do swojej bramy skrzydłowej 2x160cm i wadze ok 50kg/skrzydło

upatrzyłem automat FAACa genius action zasilany napięciem 24V

albo g-bat na 220V ewentualnie faac 414

Słyszałem że z tymi 24V w zimie bywa różnie

ale z drugiej strony bezpieczniejsze

Co możecie zaproponować

Sommer - jeden z tańszych napędów, w miarę bezproblemowy.

No właśnie, brama z tym napędem jest tańsza od tej z FAAC o 500zł i nie wiem czy się skusić czy lepiej dołożyć do FAAC model D600 (o ile to jest oznaczenie modelu).

Zastanawia mnie to, że maksymalna siła pociągowa tego Sommer Aperto Baseline to tylko 400N (maks. wymiar bramy to 3000x2300). Czy nie za mało tych Niutonów? FAAC ma chyba 600N...

• 2 weeks później...