Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sauna do samodzielnego monta?u

akson

Recommended Posts

Witam,

Poprosił bym o informacje na temat sauny wolnstojącej (w ogrodzie). Marzy mi się cosik takiego, opalane koniecznie drewnem. Jakie były by koszta ? Konkretnie chodzi mi o saunę 2 na 2 metry. Jakby malutki domek dreniany w środku (przed kabiną sauny) muaisło by być miejsce na jakąś ławke wypoczynku, prysznic, szafeczki czy wieszaki jakieś. Moim zdaniem powinno się to wszystko pomieścić w pomieszczeniu 3 na 3 lub 3 na 4 metry. No i jeszcze taka kwestia. Domek by trzeba postawić na jakimś fundamencie - robi sie z tego poważna konstrukcja -- obowiązuje na cos takiego jakieś pozwolenie na budowę ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

A ja poprosze o koszty sauny 1,5x1,5m o jednym rogu lekko ściętym. Stałaby w rogu łazienki na poddaszu. Czy tak mała sauna spełni swoje zadanie? Czy trzeba oddzielać ją od ścian łazienki? Itd...wysłucham wszystkich porad i wycen (najchętniej tych szczegółowych)...

Pozdrawiam

PS. Transport do Łodzi

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Jeśli chodzi o saunę to wcale nie jest filozofia. Jakiś zdolny majster zrobił moim rodzicom takie pomieszczonko z półeczkami, według wszelkich arkanów sztuki. Było to 5 lat temu, sauna nadal działa. Kosztowało to tyle, co za drewno + robocizna (ten pan układał też parkiety itp. a brał za godzinę, przez która naprawdę się uwijał).

Jedynym błędem było, że wszyscy zapomnieli, że w saunie musi być zamknięcie na magnes albo, skobelek bo inaczej trudno otworzyć, gdy klamka jest nagrzana.

Poza tym pomieszczonko jest super

• 11 years później...
Witam wszystkich. Temat dawno nieodkurzany jednak nie będę zakładał nowego wątku. Byłem w trakcie budowy sauny na poddaszu jednak prócz konstrukcji dwóch ścian temat zamarł. Pojawiły się inne wydatki. Posiadam trochę akcesoriów do budowy, oraz nowy piec Harvia Cilindro PC70VF. Piecyk posiada jeszcze niecałe 2 lata gwarancji. Cena katalogowa to 2470zł. Moja cena to 2000zł do lekkiej negocjacji. Oprócz pieca jest trochę boazerii 96x2100mm typowa do budowy sauny. Gdyby był ktoś zainteresowany zapraszam.