Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa na tekturze ????

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chciałem poradzić się co do papy.Sprzedawca w markecie chciał mi wepchnąć jakieś badziewie na tekturze,muwiąc że bardzo dobrze sie sprzedaje,Była to papa wierzchniego krycia,czy papa na tekturze ma jeszcze gdziekolwiek zastosowanie??

papa na tekturze wierzchniego krycia

ma zastosowanie jak nazwa wskazuje

jako ostatnia warstwa pokrycia papą :o

Nie wiem do czego ma być ta papa, ale widziałam ją jako izolację poziomą ściany fundamentowej. Na każdym zgięciu łamie się i kruszy i rwie się bez najmniejszego problemu.

widziałes zatem pape izolacyjną (a nie wierzchniego krycia)

Papa tekturowa wierzchniego krycia jest z posypką.

U mnie leży na dachu papa jak wyżej W400/1200, trzeci rok. I od południa w niektórych miejscach zaczyna ta podsypka odstawać, ale raczej dlatego że papa była kładziona w niekorzystnych warunkach. Mówi się że te papy wytrzymują 2 lata, tj 2 lata bez żadnej dachówki nad nimi. Polecam.

Nie kupuj papy na welonie szklanym, ta papa ma dość dobrą wytrzymałość na rozerwanie

w poprzek pasa, ale BARDZO słabą wzdłuż. Tektura jest zdecydowanie mocniejsza mechanicznie,

a najlepiej to wybierz papę na tkaninie. Jest elastyczna i mocna we wszystkich kierunkach.

Papa na welonie szklanym jest wg mnie krucha. Na tekturze bardziej elastyczna, co istotne jeżeli ktoś ma po takim dachu chodzić.

Jeżeli planujesz docelowo papę to kładziesz 2 warstwy, jeżeli na papie docelowo będzie inne pokrycie kładziesz 1 warstwę. Taka papa wytrzyma 2 lata jako samodzielne pokrycie. Bierz W 400/1200 - dobra.

Papy wytwarzane na tkaninie są mocniejsze od tych na włókninie, gdyż włókninowe mają

luźno rozsypane włókna - włosy zatopione w asfalcie, a w pierwszym przypadku osnową jest

mocne płótno poliestrowe lub szklane (regularnie przeplatane - i stąd ta wytrzymałość).