Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trąba powietrzna w Rusinowicach

Recommended Posts

Zgadzam sie z Toba Anetko

Ja tez caly czas mysle o tym ze czlowiek tyle sobe odmawia by orobic sie czegos w zyciu a tu wystarczy pare sekund i juz nie ma sie nic.

Tak jak wczoraj w Blachowni ludzie stracili caly swoj dorobek a to tak blisko miejsca w ktorym ja mieszkam i pomyslec ze u nas nawet wieterku nie bylo...

To jest straszne co sie dzieje no ale niestety mozemy tylko sobie za to wszystko "podziekowac" bo to my, ludzie wplywamy na zmiany klimatyczne i niestety takich zjawisk bedzie coraz wiecej :cry:

Okropna tragedia :( :cry: :cry: :cry:

Czasami błahostki powodują, że przejmujemy się nimi, robimy z nich wielki problem, a to wszystko nic... problemem jest zatracone zdrowie, albo jak u tych ludzi - utrata wszystkiego o co zabiegali całe swoje życie - to niejednokrotnie starsi ludzie, którzy już nie są w stanie wyjść ponownie na prostą :( I najsmutniejsze - kiedy ktoś w takiej tragedii traci życie, jak ta młoda dziewczyna :cry: :cry: :cry:

Potworna tragedia.

Czy można jakoś tym ludziom pomóc ?

Jesteś blisko tematu - zrób rozeznanie.

Mam nadzieję, że nikt nie zginął ...

Zginęła młoda 21 letnia dziewczyna - w krótce miała wyjść za mąż. Przygniotła ją ściana domu.

W najbardziej uszkodzonym domu został tylko pokój na parterze ( a był to ładny, piętrowy domek) akurat nie było właścicieli(byli u kogoś w szpitalu) i całe szczęście, że ich nie było, bo byłyby nastepne ofiary śmiertelne. Z gospodarczego też nic nie zostało.

2 domy dalej buduje się mój kuzyn - z dachu nic nie zostało. We wnękach okiennych miał powkładane pustaki i cegły - wszystko wywiało.

Sieć energetyczna zerwana, wody też nie mieli. Pobliskie tory kolejowe zablokowane przez zwalone drzewa i zerwane sieci trakcyjne.

Z tego co wiem, to najważniejsze było przykrycie tych domów folią - żeby zabezpieczyć je przed ciągle padającym deszczem. Wolontariusze donosili gorącą kawę i kanapki. Wszyscy sprzątają porozrzucane deski, folie, i wszystko co wywiewało z domów. Następnym etepem będzie odbudowa tych domów, które jeszcze nadają się do użytku - ale tych jest mało. Większość jest do rozbiórki. Potrzebne więc będą pieniądze. W kościele dzisiaj słyszałam, że będzie utworzone specjalne konto w Caritas Diecezji Gliwickiej z dopiskiem "TRĄBA POWIETRZNA". Ale nie wiem dokładnie jaki tam będzie numer. Jak się dowiem, to napiszę.

P.S. Nie rozumiem tylko, czemu w tv nie wspomnieli nic o Rusinowicach, skoro odległość od pozostałych wsi dotkniętych tragedią jest nieduża, ok. 20km a zniszczenia nie wiele mniejsze niż w Kalinie - ok. 40 domów zostało zniszczonych, z czego 30 nadaje się do rozbiórki nie mówiąc o budynkach gospodarczych czy garażach. :cry:

Właśnie mam przed sobą:

APEL O POMOC FINANSOWĄ i przepisuję kropka po kropce:

Wójtowie Gminy: Herby - Roman Banduch i Koszęcina - Grzegorz Ziaja apelują

o pomoc finansową dla poszkodowanych na skutek przejścia piątkowej

trąby powietrznej.

Nie bądź obojętny! Przyłącz się do akcji zbierania pieniędzy.

Liczy się każdy grosz!

GMINA HERBY

BANK SPÓŁDZIELCZY W KOSZĘCINIE O/HERBY Z/S W BORONOWIE

64 8288 1014 2001 0000 0042 0004

"Pomoc w usuwaniu skutków trąby powietrznej"

oraz

URZĄD GMINY KOSZĘCIN (W TYM RUSINOWICE)

BANK SPÓŁDZIELCZY KOSZĘCIN

09 8288 0004 2000 0000 0013 0002

"TRĄBA POWIETRZNA"