izat 30.09.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Stoję przed wyborem technologii w jakiej powstanie nasz dom. Chcielibyśmy, aby był on super oszczędny- od fundamentów aż po dach.Ma to być dom z poddaszem użytkowym około 350m.Proszę o sugestie- bez względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 30.09.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Oszczedny - chodzi o kase, za ktora go zbudujecie, czyOszczedny - to znaczy energo-oszczedny, koszto-oszczedny w eksploatacji pozniejszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 30.09.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Chyba to drugie bo izat pisze Proszę o sugestie- bez względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 30.09.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Jesli bez wzgledu na koszty, to zacznijmy od lokalizacji. Polska sie do tego nie nadaje- za ostre zimy, ktore znacznie podwyzszaja zuzycie energii. Moze lepiej Karaiby, albo Azory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.10.2003 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Zdecydowanie oszczędny jeśli chodzi o koszty eksploatacji.Niestety Polska, może w przyszłości skusimy się na jakieś Antyle.To co , macie jakieś propozycje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.10.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Poczytaj: http://www.passiv.de/http://www.guetezeichen-neh.de/Downloads/PH-Broschuere.pdfhttp://www.passiv.de/00_die/Software/Softw_F.htmhttp://www.guetezeichen-neh.de/Downloads/NEH-Broschuere.pdf Powinno straczyć na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 01.10.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 najoszczędniej wyjdzie z perypetum mobile - na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 01.10.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 dokładnie jak pisze szaruś, dom pasywny -duuże przeszklenia od południa i zachodu, minimum otwrów okiennych od pólnocy, bardzo dobre ocieplenie murów i dachu, ogrzewanie najlepiej pompa ciepła, w domu wentylacja za pomoca rekuperatora, wspomaganie nagrzewania wody i ogrzewania w domu-solarami na dachu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.10.2003 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Szaruś,wolę więcej po angielsku. Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi, zwłaszcza dla Honoraty.Rekuperator i solary będą na 100%, co do pompy ciepła nie mam przekonania czy gra jest warta świeczki. Tak jak napisałam na wstępie teraz przede wszystkim zastanawiam się nad technologią ścian.Może coś o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 01.10.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Beton komórkowy 400 grubości 36 cm + 20 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Witajcie!!!Własnie zaczynam wykańczać swój dom. Ma on 320 m.kw i zaptorzebowanie na ciepło 10 KW srednio 20-30 W na m.kw. Do problemu trzeba podejśc kompleksowo, tzn: nie tylko ocieplać sciany i liczyc czy to sie opłaci tylko spojrzeć na to całościowo: [rzegrody, wentylacja, zyski bytowe itd) Jak to osiągnąłem: Sciany: Silikaty 24 + wełna mineralna 20 cm + tynk silikonowy (K=0,16) Podłoga na gruncie: styropian 20 cm + wylewka 10 cm ( k=0,16) Okna normalne szyba 1,1 (dla całego okna 1,3) ale szersze ramiaki tak że przy oknie zmiesićlo się 7 cm ocieplenia Dach i strop: wełna 30 cm + płyty g-k Wentylacja nawiewno- wywiewna: centrala Mistral 650 z rekuperatorem + gruntowy żwirowy wymiennik ciepła Instalacja c.o.: ogrzewanie niskotemperaturowe , piec kondensacyjny ( tem zasilania grzejników 50 st i podłogówki 37 st.). rozmiary grzejników mimo wszystko mniejsze niz w tradycyjnych domach. W instalacji c.o. modyłamu HR40 firmy Honnyeyel (nie wiem jak to sie pisze) wydzielone niezalezne strefy w domu: salon z kuchnia i jadalnią,część gospodarczasypialnie, garderoby i łazienka dziecinasza sypailnia garderoba i lazienka W kazdej z tych stref (regulowanych siłownikiem przed rozdzielaczem) mozliwośc tygodniowego programowania temperatury. Koszty: nie wiem dokladnie nie liczę ale bez przesady:wełna jest droższa niz styropian ale wytargowałem rabat 25 % a pozatym zamówiłem rolety zwykłe nad okno (tanśze od RKS o 5 tys zł na całym domu) i zchowałem je w welnie. Nie budowałem komina (zysk 2-3 tyś) bo piec kondensacyjny... Ilośc rury na podłogowkę i wielkosci grzejników - zysk o.k 2-3 tyś. Nie ma mocnych gdzis za to wszystko trzeba zapłacić ale jesli sie mysli o tym na etapie projektu to mozna tez zaoszczedzić. Czy to sie zwróci nie wiem i nie interesuje mnie to..wiem że koszty ogrzewania liczone przy tem. wew. 22 st. to: c.o. 1700 zł na sezonc.w.u. 700 zł przy zalozeniu 70 l. na osobe na dobe teraz mam to wydaje a na emeryturze nie mbedę musiał zaciskac pasa zeby utrzymac dom, albo jak padne na zawał to zona z dziecmi nie bedzie musiała go sprzedawać. Pozatym: ciepło, swieże powietrze, w lecie klimatyzacja (schładzanie z GWC), automatyka c.o. dzieci maja w nocy najcieplej, my chłodniej a wcalej czesci gospodarczo mieszkalnej zimno- to tez oszczednosci!!.. Tylko nie piszcie ze to się nie opłaca. przeznaczyłem na dom 800 tys i w tej cenie się zmieszczę z basenem w ogrodzie!!!!! P.S. Nie jestem fachowcem budowlancem tylko lekarzem a te wszystkie rozwiazania techniczne to wynik moich własnych przemysleń i poszukiwań. .Powiem wam ze najtrudniej znależć projektanta i wykonawce którzy by podziellali ta "energooszczędna pasję) i stosowali prawidłowe rozwiazania.Dla większości skoro norma na sciany jest 0,3 to po co cipeljszą.....tylko ze w Niemczech juz jest norma 0,25 wa w Szwecji 0,2. W latach osimedziesiątych mój kolega budował dom...i wszyscy sie pukali palcem w czoło ,że ocieplał siciany styropianem: ......3 cm grubosci.A teraz 12 cm to norma ..a co bedzie za nstepne 10 lat grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 od początkubudowy domu : - dobre usytuowanie względem stron świata i dobry wybór miejsca ( nasłonecznienie i z mniejszymi wiatrami ),- fundamenty ocieplone styropianem np. 10 cm aż do ław,- podłoga z warstwą 20 cm styropianu FS 20, można ewentualnie poszukać cieplejszego materiału,- ogrzewanie niskotemperaturowe np. podłogówka wodna lub powietrzny legalet,- ściany BK 500, 24 cm + 15 cm styropianu,- okna wielokomorowe wypełnione (?) gazem z foliami ekranującymi,- rolety do uzyskiwania "poduszki cieplnej" w zimne dni i podczas nieobecności domowników, lub nieużywanych pomieszczeń, ale zewnętrzne, nie RKS lub SKS,- piec kondensacyjny zespolony z solarami,- bardzo dobre regulatory temperatur ; dzienne, tygodniowe i do każdego pomieszczenia, oczywiście + pogodówka,- kominek z DGP,- rekuperator przeciwprądowy do wentylacji + GWC,- poddasze ocieplone styropianem - 25-30 cm, ponadto, - można się zastanowić nad wykorzystaniem energii z wypuszczanej zurzytej ciepłej wody,- akumulacyjnym zbiornikiem parafinowym do kominka,- oczywiście pompa ciepła, ale tej nie chcesz,- oszczędności to także żarówki energoszczędne, CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.10.2003 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Dzięki, wielkie dzięki!!! O takie wypowiedzi mi chodziło.Mam pytanie do dwóch przedmówców- gdzie budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 niestety nie buduję domu super - energooszczędnego, brak tych kilku-kilkudziesięciu kzł, bardziej zwracam uwagę na stosunek ceny do efektów, lub inaczej czasu zwrotu nakładów w stosunku do żywotności materiału/urządzenia. I jak czytam wychodzi mi taka dobra średnia Forumowiczowa Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Witajcie! Ja buduje we Wroclawiu!Jestem tym od silikatów i 20 cm welny Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 02.10.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Jeszcze trzeba dodać: 1. Brak mostków termicznych 2. Zwarty kształt budynku (100 m2 w kwadracie ma mniej ścian, podłóg i dachów niż 100 m2 w kształcie litery "L", a więc straty ciepła przy takim samym ociepleniu będą mniejsze). 3. Szczelny dom (Blower Door Test - przy różnicy 50 Pa między ciśnieniem na zewnątrz domu i wewnątrz domu wymiana powietrza przez wszystkie nieszczelności nie może przekraczać 0,5 /h). Taki test są np. w stanie zrobić goście z Politechniki Warszawskiej. 4. Dobre okna i drzwi (U średnie dla całego okna - szyby+ramy <= 0,8 W/m2K) - w Polsce takie sprzedaje np. Internorm 5. Duża akumulacyjność cieplna budynku. 6. Zmiana zachowań domowników (np. otwieranie okien w zimie) Niemcy definiują dom pasywny, jako dom, który można ogrzać bez konwencjonalnego systemu ogrzewania (kaloryfery, podłogówka, itp. itd.), ale jedynie poprzez dogrzanie jakąś grzałką (elektryczną, pompą ciepła, itp. itd.) powietrza wentylacyjnego w wentylacji mechanicznej wywieno-nawiewnej z GWC i wymiennikiem przeciwprądowym (przy wymianie max. 0,5 /h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ja także wpadłem w manię osczędności energii do ogrzania. Dlatego buduję 300m dom z maxa 29+20cm wełny, ocieplam 10cm fundamenty, 30cm wełny na poddaszu, rekuperator, piec kondensacyjny itd itp o czy juą inni pisali. Ale uwaga !!!!. Taki superosczędny (w exploatacji) dom jak obliczyłem będzie mnie kosztował mniej więcej 60%-80% drożej. Czyli o jakieś 300 tysięcy więcej. Nie ma się co łódzić, wiem że nigdy mi się to nie zwróci. Ale mam kasę a energooszcędność potraktopwałem jako wyzwanie czy pasję. Tym którzy ważą wyższe koszty budowy z niższymi exploatacji powiem iż 30cm ściana + 10cm wełny czy styropianu jest jakimś optimum wg. dzisiejszych cen.Ładownaie kasy w 12 czy cm już sensu nie ma - może za 10 lat ale w nieskończoność grubości zwiększać nigdy sensu nie będzie miało bo funkcja oszcędności się spłaszcza i żeby oszcędzić 10% trzeba o 100 zwiększyć jej grubość. Obrazowo zwiększenie z 5 do 10zm daje ogromne efekty, ale już z 10 na 12 niewielkie i na to mało kto zwraca uwagę mówiąc że kiedyś było 3 teraz 10 zaraz będzie 12. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Proponuję ocieplać dwustronnie od wewnątrz i zewnątrz. Mniej ciepła pójdzie na ogrzewanie murów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Proponuję ocieplać dwustronnie od wewnątrz i zewnątrz. Mniej ciepła pójdzie na ogrzewanie murów. mury same z siebie nie pochłaniają energii, co najwyżej ją przewodzą. Ocieplając od wewnątrz, tracimy ważny parametr jakim jest akumulacyjność energii w domu, a więc i klimat. zresztą nie tylko energii, również pary wodnej. Mając na myśli klimat, piszę o łagodzeniu skoku amplitudy temperatury i wilgotności podczas różnych zmian w domu - rozpalanie kominka, brak prądu ( a więc często ogrzewania ) itp. Ocieplając od środka, przesuwasz punkt rosy w stronę muru, A jak powiesisz na tym styropianie, czy wełnie obraz, szafkę albo co tam chcesz ? Cz. P.S. Już tyle się tego sprzedaje i po takiej cenie, że więcej chyba nie można ! No chyba, że kit dodasz gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Na marginesie jako przewrywnik ... Wyżej się wypowiedział Gość co napisał że jest lekarzem i przeznaczy na budowę domu 800 tys. zł. Ciekawe w którym szpitalu w Polsce można tak dobrze zarobić żeby z pensji lekarza zarobić sobie na dom za 800 tys. zł skoro jest az tak źle w polskiej służbie zdrowia ? A może pracuje za granicą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts