Szaruś 03.10.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Lekarze mogą mieć też praktyki prywatne, nie muszą pracowac tylko w szpitalach. A co do akumulacyjności to jest dokładnie tak jak napisał gość dwa wyżej: ocieplanie od środka drastycznie zmniejsza akumulacyjność budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Za to po powrocie z pracy , po włączeniu ogrzewania dom szybko się nagrzewa. Na ścianach zewnętrznych są okna , więc raczej nic tam się nie wiesza. A jak wiesza się lampy na ocieplonym z zewnątrz budynku ? Bierze się odpowiednio długie kołki. Większość domów we Francji ocieplana jest od wewnątrz. Nie powinno się wnętrza wykładać styropianem a raczej wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.10.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Jak masz dom pasywny, to po powrocie z pracy nie musisz wlączać ogrzewania (bo go nie masz) A sciany mozesz mie 3-warstowe (bez problemu zawiesisz lampe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 A czy "słynny " BK 500 ma duży czy mały stopień "akumulacyjności" ,jesli mały to jak go zwiekszyć a jak duży to rozumiem jest dobrze, tak?Laik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.10.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Obejrzyj ten wątek: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14021 Musisz znać następujące parametry bloczków: lambdaciepło właściwemasa właściwa W powyższej dyskusji znajdziesz link to tableki Excell, gdzie można to sobie pobliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Witajcie! Tu znowu ten "bogaty lekarz". Mam prośbę - waszych pieniędzy nikt nie liczy więc i wy nie liczcie innym. Chociaz to taka nasza polska cecha narodowa. Zapewniam was , że chocbym wydał na dom 2 mln zł to pokrycie w PIT-ach mam i zapłaconych podatkach także ...więc ...ja spię spokojnie. Ale do rzeczy!!!!! poprzednio "gość" napisał: na ocieplenie domu wydam 300 tys wiecej.....pewnie ,że mozna lae na tych przykładach ktore podał: róznica w wełnie miedzy 20 cm a 30cm (na ocieplenie poddasza) to ok. 7 zł - niech bedzie 300 m.kw do ocieplenia to jest 2100 zł róznica w wełnie 12 cm a 20 cm to około 20 zł. Nie ch bedzie elewacji 350m.kw tj. 7000 zł Załózmy ze na styropian dodaktowo (oprócz tradycyjnej normy) - 5000 zł Załózmy ze na inne nieprzewidziane wydatki zwiazane z ociepleniem- 10 000 zł To na daje razem: ok. 24 000 zł A oszczędności: mozliwośc zrezygnowania z komina (scheidel + klinkier)= 4 tyś,mniejsze grzejniki, mniejsza ilośc rury do podłogówki - 3 tyś rolety nad okno (u mnie 38 m.kw) tansze od RKS - 6 tyś (a i tak są schowane w welnie) Czyli oszczędności to razem : 13 tyś... Czyli dodatkowe koszty to ok. 11 tys złotych. Wentylacja nawiewno-wywiewna z rekuperatorem + GWC koszt ok. 20 tyś ale nie robię klimatyzacji (za taka sama kwotę) więc koszty sie nie zmieniają. Oczywiscei trzeba pilnować wykonawców odnosnie mostków termicznych.Ja np. kupiłem secjalne łączniki HIT do łyt balkonowych które eliminuja calkowicie mostek termiczny (koszt 4 tys na 9 m.b balkonów)..te kozt sie nie zwrocą..... Nie piszcie prosze o domah pasywnych ..to zupełnie inne zagadnienie polagające na faktycznie kompleksowych , zaawansowanych technologicznie i bardzo dorgich rozwiazaniach.Tutaj mówimy o domach energooszczędnych rozwiazaniach. Jak pisałem powyżej za stosunkowo niewielkie pieniadze uzyskłaem zapotrzbawanie na ciepło 20-30 W/m.kw Uważam , że to niezły wynik, tym bardziej ze standardowo dobierając grzejniki w hurtowniach licżą 100-120 W m.kw. kazdy decyduje sam..rozumiem ze dla niektorych te 10 tyś to duża sprawa i kolejny etap budowy mozliwy do pokonania. Chciałem tylko powiedzieć, że podchodząc do zagadnienia kompleksowo na etapie projektu mozna poszykac oszczedności i wymiernych korzyści w zwiekszonym ociepleniu juuz na etapie budowy. I nie wystepuje tu jako teoretyk tylko praktyk .....sam tak własnie zrobiłem. obecie kładę instalacje więc te decyzje i płatności sa poza mną.Ten wysoki koszt budowy ktory podalem (i został mi przez zyczliwego wypomniany) wynika nie z faktu dobrego ocieplenia i dodatkowych kosztów z tym zwiazanych ...tylko z np; systemu sterowania całym domem, nagłosnienia, basenu i ....róznych rzeczy bez kótrych naprawdę mozna sie juz calkowicie obyć. Ale 200 zł miesięcznie za ogrzewanie 320 m.kw to cieszy...każdego ranka........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 03.10.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 O domu energooszczednym jest I czesc raportu w czasopismie "Budujemy dom" 9/03. Przedstawiony zostal rowniez dom oszczedny i ekologiczny L. Dudy, ktory jest bodajze przewodniczacym Stowarzyszenia Poszanowania Energii. Jego dom ma 10 lat, ale do tej pory jego architektura i technologia budowy moga byc wzorem dla "maniakow" energooszczednosci. Jego dom byl rowniez bohaterem artykulu w Muratorze, chyba 2 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Przepraszam za dygresję o pieniądzach. Nie zamierzam zaglądać do czyjejś kieszeni ani nie jest to jakaś chorobliwa zazdrość z mojej strony. Ale jak na polskie warunki to raczej trochę sensacja żeby lekarza pracującego w polsce było stać na takie oszczędnośći i dom za 800 000 zł. Zatroskałem się tym że chorzy leżący w szpitalach mimo iż są ubezpieczeni i nierzadko przez 40 lat płacą podatki muszą czasmi leżeć na korytarzach i sami sobie kupować obiady i lekarstwa a do tego sami lekarze wciąż narzekają że mało zarabiają. Dlatego moje pytanie jaki szpital daje tak dobrze zarobić. Jeśli możesz to podaj jakiej specjalnosći jesteś lekarzem.I tak w ogóle nie będę zabierał już w tej kwesti głosu. To tylko taka mała replika. Pozdrawiam. Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.10.2003 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Mam pytanko, czy wymiennik przeciwprądowy to jest to samo co rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.10.2003 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Mam pytanko, czy wymiennik przeciwprądowy to jest to samo co rekuperator? Wymiennik przeciwprądowy jest elementem rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.10.2003 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Drogi Krzysztofie, mam do Ciebie prośbę, zachowaj poziom tej dyskusji i nie wnikaj proszę w temat specjalizacji naszego rozmówcy- lekarza, bo nie jest to na miejscu.Wydaje mi się, że nie powinno nas to zajmować, a Pan Grzegorz nie musi sie przed nikim tłumaczyć.Mam nadzieję, że jesteś inteligentnym człowiekiem i potrafisz dostrzec, że na polu medycznym są lekarze specjaliści, którzy np. praktyką prywatną są w stanie uczciwie, przez swoja ciężką pracę dobrze zarobić i wcale nie mam im tego za złe. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że dobrze wykonują swój zawód i pomagają innym- nieważne za jakie pieniądze.Mam nadzieję, że zrozumiałeś intencję mojej wypowiedzi i nie będziesz replikował.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 03.10.2003 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Dokladnie! W dalszym ciagu oczekuje uwag nt. domu energooszczednego, jak inni forumowicze poradzili sobie z tym problemem. Cytowany wyzej Pan Duda ma dom z silikatow, coraz bardziej interesuje sie ta technologia. A rekuperator na pewno bedzie w moim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.10.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Gościu Krzysztofie - zaloguj się jak inni uczciwi rozmówcy na tym forum, a wytłumacze Ci, że jest to możliwe. Nie wszyscy lekarze są biedni i nie wszyscy lekarze są bogaci. Zależy co się robi. Uczciwie oczywiście, bo ukraść to nie sztuka. Są tacy, co w kwietniu wchodzą w 40 proc. podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.10.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Przepraszam, ze nie było o oszczędności energii, ale mnie wkurzył. I przepraszam, że się dałem wkurzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 03.10.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 he he, punkt widzenia zalezy od punktu "siedzenia", zajmuje sie inwestycjami kapitalowymi, tak sobie mysle.... wydalem na dom okolo 300k PLN, 300m2, pozostaje mi 500k PLN (tyle ma wydac lekarz na budowe domu), z tych 500k PLN moglbym zrobic sobie piekna emeryture, okolo 5-6k PLN miesiecznie nie naruszajac kapitalu, ktory ciagle by rosl ........ punkt widzenia ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Jestem ciekawa na ile wyceniasz swoj dom. Moze twoj wartoSC twojego kapitalu "ziemskiego" przewyzsza ten "wymyslony" .No ale pomarzyc czasem trzeba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 03.10.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Nie mam zamiaru poruszać tutaj już więcej tematu lekarzy i łatwo sprawdzić wyżej że nikogo na tym forum nie obraziłem ani swoimi wypowiedziami ani też zpytaniami o zawód czy miejsce pracy. A co bardziej nerwowi na tym forum niech wezmą sobie coś na uspokojenie ... To jest forum otwarte i można formułować na nim dowolne myśli i wypowiadać je otwarcie. Temat jest konkretny a w jego tytule można znaleźć słowo "oszczędny"a nawet super oszczędny. Ponieważ sumy które są tutaj podawane nie należą do najmniejszych trudno jest tu mówić o typowym oszczędzaniu. Potraktujmy więc może tę całą zabawę w oszczędzanie jako hobby i pasję a nie jako prawdziwe oszczędzanie. Nie oszczędza się tu przecież w środkach na budowę domu po to by uzyskać maksymalnie małe żużycie energi cieplnej. Nakłady na inwestycje są tak duże (jak tu ktoś zauważył) że najprawdodpdobniej nigdy się nikomu nie zwrócą. To nie o to chodzi. Najważniejsze dla właścicieli tychże superoszczędnych domów jest - oprócz ich wlasnej satysfakcji, to by mogli oni okreśłić swój dom mianem najlepszego z najlepszych. Nie ma w tym oczywiście nic złego. Pewnie sam bym tak również robił ale już mam dom więc rozdział jest zmknięty. Proponuję na dziś by naszym dobrym wzorcem w tym zakresie został może - Bill Gates, który wybudował sobie supernowoczesny i chyba najnowocześniejszy dom na świecie (elektronika na każdym kroku)za kilka miliardów dolarów ale z drugiej strony pomyślal również również o innych i ogromną większość swojego majątku przeznaczył już za życia na cele charytatywne. Nie proponuję tego oczywiście wszystkim ale tym co mają naprawdę ale naprawdę dużo kasy ... i niekoniecznie są lekarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.10.2003 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Chodzi tylko o świadomość i myślenie: nie należy zarobków przypisywać do zawodów. Np. złodziej. Ile zarabia kieszonkowiec, a ile Arsen Lupin ? Tu nie chodzi o denerwowanie i obrażanie... Albo rozumie się sytuację albo nie. Emocje nie maja tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 04.10.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Jestem ciekawa na ile wyceniasz swoj dom. Moze twoj wartoSC twojego kapitalu "ziemskiego" przewyzsza ten "wymyslony" .No ale pomarzyc czasem trzeba![/quote powiedzialbym, ze marzyc zawsze trzeba, miedzy innymi dlatego wiekszosc z nas buduje domy a reszty z Twojej wypowiedzi po prostu nie zrozumialem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Witam Ponownie!!!! Widze ,że wątek "bogactwa lekarze " niektórych bardzo frapuje. Choc dziekuje również za bardzo stonowane wypowiedzi. Ponieważ są to wszystko uczciwie zarobione pieniądze to ta dyskusja "ciekawskich" mnie smieszy.... Ale chętnie odpowiem... 1. Wystarczy być dobrze wykształconym z II st. specjalizacji z doktoratem lekarzem medycyny (specjalizacja zabiegowa). 2. Potem przypdakowo na początku lat 90 poznac firme z "zachodu" produkującą materiały medyczne stosowane w tej specjalizacji jaka sie zajmuję. Był to okres wchodzenia na rynki wschodnie więc wszyscy byli zainteresowanii wsólpracą w POlsce. Byli on bardzo zainteresowani takimi kontkatami tym bardziej z lekarzem ,który w czasie operacji wykorzystywał ich wyroby.. 3.Potem wystarczyło otworzyc działalność gospodarczą i ........wypromować wyroby tej firmy w polskich szpitalach. 4. Przez 2 lata ponosic starty..a potem od lutego wskakiwac w 40 % podatek....to nprawdę nie było takie trudne. Tak więc zamieniłem salę operacyjną na ..konto w banku. To kewstia wyboru ..czasem bardzo żaluję czasem nie..jak to w zyciu. jesli chodzi o dygresje z Gatesem to .....Przyjmuję natomiast 3 razuy w tygodniu w swojej prywatnej przychodni z małym gabinetem zabiegowym i uwieżcie albo nie ale 70 % starszych pacjentów przyjmuje za darmo.....stac mnie na to zeby teraz traktować swój zawód nie jako cel w zarabianiu pieniędzy tylko pomycy tym kótrzy tego oczekuja..... (ale szlachetnie zabrzmiało) TYM SAMY KONCZE WATEK O TYM KTO SKAD BIERZE ILE PIENIEDZY!!!!!!!!!! Jesli chodzi o dom energooszczedny. Odnosze wrazenie ze czytacie z moich wypowiedzi tylko informacje o zarobkach a nie o koszcie gotowych rozwiazań i kozysci z nich uzyskanych. Pisałem wyżej jak i co zrobiłem, ile to kosztowało i jaki wsólczynnik osiągnąłem. To nie sa takie niesamowite koszty jak podają poprzednicy...oczywiscie nie chce powiedzieć że 20000 zł to żadne pieniadze...oczywiscie to sa koszty ale chyba kazdy kto otwera ten wątek nie lizy na to ze znajdzie odpwiedz jak zrobić "energooszczednosć " za darmo. oczywiscie co do jedego się zgadzam nalezy zachowac umiar w kosztach inwestycji natomiast jest jeszcze jedna zasada..nie wolno zatrzymywac sie w połowie.... bo to nprawdę wyrzucenie pieniędzy. Np nie ma sensu ocieplic nadmiernie sciany a zostawic poddasze alebo podłoge na gruncie w standardzie. Propnuje wam troche wysiłku..zróbcie sobie taki bilans własnego domu najlepiej w Excelu (było o tym w muratorze chyba luty 2002) potem zmieniajcie ilsc ociplen i wsólczyniki poszczwególnych przegród i zobaczycie jak to wpwa na koszty rocznego ogrzewania. Jeden warunek..trzeba o tym mysleć najpózniej do zakończenia fundamentów. Bo nie ma sesnu budowac saciany z np. drogiej ceramiki lub itonga 36 cm a potem stwoerdzić ze będziemy to dovieplali. jak pisałem zbudowałem sciane z silikatów (32 zł za m.kw loco budowa) bo wiedziałem ze bede ja docieplał. Policzcie ile taniej wyszłu mnie sciany przy 400 m.kw w porownianiu do BK lub ceramiki..... to co c\zaoszczedziłe wpakowałem w welnę . System Rockwoola kupiłem za 58 zł m.kw (20 cm wełny, klej siatka). Tak więc sciana kosztuje (materiały ) 90 zł za m.kw (ocieplona wełna 20 cm czyli o wsólczynniki k=0,16). Widziecie więc ze mozna , to nie musi kosztowac starsznie duzych pieniedzy. Tylko powiem wam jedno.. musicie w tej kwestii liczyć tylko na siebie. Całą poprzednią jesień siedziałem w literaturze i internecie starając sie poznac to zagadnienie bo na projektantow nie ma co liczyć. Dla nich jest norma i po co osiągac więcej. Prawdziwe pieniadze zaczynaja się przy domu pasywnym ( fotoogniwa, solary, odzysk ciepła ze sacian itd). To co pisałem powyzej to tylko rozwiazania konstrukcyjne, budowlane na ktore każdy moze sie zdecydować. Odnosnie głosu powyżej ze zaoszczedzone pieniadze (500 tys) mozna przeznaczyć na emeryturę. No cóż...emeryturę juz mam zapewnioną..a gdybyśmy wszyscy tak mysleli to najepiej:- kupujmy maluchy a różnica w cenie do opla czy forda...na emeryturę-broń boże bez klimatyzacji bo to sę nigdy nie zwróci a lepiej oszczedzić na emeryturę-na wczasy do Łeby bo do chorwacji kosztuje troche wiecej ..no to mozna na emeryturę.......... Tak wogóle to przez lata twoerdziłem ze zaczne budowac dom tylko wtedy gdy będzie mnie na to naprawdę stać. .Jesli miałoby to byc kosztem kilku lat wyrzeczeń, wakacji, urlopów...to wole mieszkac w bloku. I przez 36 lat mieszkałem a teraz przystapiłem do akcji. Pozdrawaim i zachęcam do rozważań na temat energooszczednosci. Wstawcie do arkuszy kalkulacyjnych swoje dane (za 1000 zł robi to fachowiec z projektem c.o.) i wtedy zobaczycie co sie wam opłaca co nie. Pamietajcie również ze im mniejszy dom tym mozliwosci oszczedności icoraz mniejsze a szansą na jakikolwiek zwrot nakładów coraz mniejszy. Grzesiek4. Żone zrobić szefową firmy, samemu pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts