Gość 08.10.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Uwaga nawiedzeni z grubością izolacji. Drugi raz w życiu zaglądam na forum i tak się na Was wkurzyłem, że aż się zarejestrowałem. Mają niestety rację Ci którzy jakoś wyważenie traktują ten temat. (nie wiem czemu zawsze to goście – pewnie nie przesiadują jak wy co widać po ilościach wypowiedzi na forum dzień cały tylko zaglądną, rzucą opinię i już się nie odzywają co tylko bardziej wiarygodnymi wg, mnie ich czyni). Nie mniej jednak czysta kalkulacja co do domu superoszczędnego ich słowa potwierdzająca, a odnosząca się do mojej skromnej osoby to potwierdza. Miałem kosztorys budowy domu i z wielkim trudem dostałem kredyt. Na przykładzie tej izolacji z wełny (styropian to pomyłka) 10 a 20cm. Dom 150m2 – dodatkowe 10cm z akcesoriami kosztowało by mnie dajmy na to te 6000zł. Ale nie uwzględniacie jeszcze innych wydatków. I tak Dobra uzbrojona działka 5 arów w moim mieście to 30tys/ar. Niech będzie na minimum 20. Dom po obrysie 11x11m. Dodatkowe 10cm izolacji zabiera więc 12,1m2 działki – tyle co średni pokój !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, co daje 2420zł dodatkowego kosztu. Dalej abym zdobył dajmy na to tylko na tą nieszczęsną izolację (a wielu pisało, że do tego trzeba kompleksowo podejść i konsekwentnie zwiększyć grubość izolacji w dachu, ocieplić fundamenty, rekuperatory i inne duperele – ale o.k. sprawdzimy tylko na przykładzie tej izolacji na ścianę) za 6000zł pieniądze musiałbym odkładać jeszcze pół roku. To zmusiło by mnie do płacenie za nieduże mieszkanie z opłatami ekstra przez 6 miesięcy po 1500zł co daje 9000zł. W sumie ekstra koszt dla mnie to 9000+6000+2420=17420zł !!!! Teraz architekt który mi wyliczył, że gdybym nawet z 300 na 200zł w najzimniejszy miesiąc zszedł z kosztami ogrzewania (wygląda ładnie i cieszy oko) to za cały sezon oszczędziłbym jakieś 500zł. Inwestycja zwróciła by mi się po 17420/500 czyli 35 latach !!!!! A to tylko izolacja na ścianę !!!! I za przeproszeniem k...wa mać powiedzcie mi kiedy całościowo uwzględniając problem mógłbym mając 40 lat zacząć oszczędzać – mając 75 czyli statystycznie już nie będę żył !!!!! Stuknijcie się w te opętane manią oszczędzania głowy i zejdźcie na ziemię dostrzegając coś takiego jak realia ekonomiczne. Tak na marginesie słuszne są też uwagi niektórych – gdzie i za ile można kupić kołki by trwale zamontować w izolacji 20cm rynny ?????????? Ludzie apeluje o rozsądek i umiar. Nie dajcie się opętać chwytnemu z kąd inąd hasłu „dom super oszczędny”. Udowodniłem na własnym przykładzie, że to naciągactwo jeżeli chodzi o koszty, prawda jeżeli chodzi o modę czy hobby i samosatysfakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro2 08.10.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 kurcze przepraszam, napisałem że się zalogowałem a to nie prawda, może teraz ?. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.10.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Jaro2. Jak dla mnie jesteś doskonałym przykładem na to, że mógłbyś zbudować swoje ściany o znacznie mniejszym współczynniku przenikania ciepła nic na to nie wydając. Ja nie proponuję dokladać izolacji do istniejącej ściany tylko zmienić swoje podejście do ścian. Jeśli swoją ścianę wykonałbyś tak, że dajesz mniej muru a więcej izolacji to grubość zmieni się niewiele. Jeśli izolację dałbyś od środka to duże oszczędności masz na wełnie bo miękka jest ponad 2 x tańsza od twardej. Moim zdaniem zaoszczędziłbyś na ścianie, na kosztach ogrzewania i nie miałbyś problemu z wieszaniem rur spustowych. Jaro czemu wyszło ci, że tracisz aż 11 m2 działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.10.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Tez nie wiem dlaczego Jaro pisze o 11m2. Dodając 10 cm wiecej izolacji n sciany zewnetrzne o łącznym obwodzie 60mb stracilem tylko 6 m2, a nie 12m2. Wszystkie nasze wybory są mniej lub bardziej uzasadnione, kazdy ma jakies priorytety. I cale szczescie, dzieku temu budujemy tak roznorodne domy. Dla jednego wazna jest ciepla sciana, dla innego ciepła podloga lub kolorowy parkiet, czy wykładzina, co kto lubi, do wyboru do koloru w zaleznosci od potrzeb, upodoban i mozliwosci finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Ja wiem jak mu to wyszło. Momnożył 11mx11mx0,1m no i wyszło mu 12,1 m3 działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 08.10.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Strasznie duzo tu emocji w tym wątku o ocieplaniu moja tylko malutka uwaga, zobaczcie jakie są standarty ocieplania domów w Beneluxie, Skandynawii, Austrii, Szwajcarii. W warstwach ocieplenia ciagle jeszcze nam daleko do ich norm, a klimat mamy podobny, a juz napewno chłodniejszy niż np. od Danii! Nie forsujcie też prosze swoich jedynie słusznych racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtonos 08.10.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Jeszcze raz powtórzę - pracuję w tej branży i wiem na czym to polega.Producenci, handlowcy wywołują nie tylko w Polsce, bo jak ktoś wcześniej zauważył w Europie od dawna, modę na superenergooszczędność strasząc was historyjkami o tym jak to będzie jak was nie będzie stać na starość ... bla bla bla.... tylko po to żeby teraz zarobić na Was jak największe pieniądze. Tak jak to jest z wieloma rzeczami w innych branżach (Toyota Prius to świetny przykład). Dla sprzedawców (w większości) nie liczą się Wasze rachunki za ogrzewanie prąd itp. Dla nich liczy się tylko jak największy zarobek w jak najkrótszym czasie!!!!!Jak Was się sprzedawca zapyta ile macie do wydania, a wy mu powiecie to jesteście "ugotowani". I tu się kłania przytoczony wcześniej numerek z niewielkim procentem inwestycji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.10.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Jeszcze raz powtórzę - pracuję w tej branży i wiem na czym to polega. Producenci, handlowcy wywołują nie tylko w Polsce, bo jak ktoś wcześniej zauważył w Europie od dawna, modę na superenergooszczędność strasząc was historyjkami o tym jak to będzie jak was nie będzie stać na starość ... bla bla bla.... tylko po to żeby teraz zarobić na Was jak największe pieniądze. Tak jak to jest z wieloma rzeczami w innych branżach (Toyota Prius to świetny przykład). Dla sprzedawców (w większości) nie liczą się Wasze rachunki za ogrzewanie prąd itp. Dla nich liczy się tylko jak największy zarobek w jak najkrótszym czasie!!!!! Jak Was się sprzedawca zapyta ile macie do wydania, a wy mu powiecie to jesteście "ugotowani". I tu się kłania przytoczony wcześniej numerek z niewielkim procentem inwestycji. Pozdrawiam. Ja tego nie zauważyłem. Jest wręcz odwrotnie To ja muszę zamawiać specjalnie materiały aż w fabryce i czekać ponad miesiąc na realizację. Przekopywać internet i pytać handlowców czy aby przypadkiem nie zechcieliby mi czegoś sprowadzić. Samemu dochodzić do pewnych rozwiązań bo w Polsce jest kosmiczny opór przed zrobieniem domu który zużywa mniej energii - co zresztą widać na forum i w pismach o budownictwie. Ale jak się ma dużo samozaparcia to można zbudować dom superenergooszczędny za cenę energożernego, ale nie jest to łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro2 09.10.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Wojtonos ma świętą rację - tak właśnie jest i o tym chciałem Was przekonać. Mnie np. gdy kupowałem wełnę sprzedawca zachęcał na 20'kę, ale myślę że dobrze zrobiłem kupując 12'kę. Przykład z Toyotą Priuss jest rewelacyjny. Sensowny ten samochód będzie zapewne za 70 lat jak się ropa skończy, na teraz to pokaz możliwości producenta i bajer dla zamożnych i chcących się pokazać ludzi jakim to oni energooszczędnym samochodem nie jeżdżą. Za mą pomyłkę z powierzchnią przepraszam. Jak myślałem o działce nasuwały mi się same metry kwadratowe i przemnożyłem 11x11 - niewiele jednak to zmienia całościowe wliczenie w moim wypadku. Ocieplenie od wewnątrz to wg. mnie jakiś nonsens. Choć nie jestem maniakiem mostków termicznych to wówczas może być ich setki i nie bardzo wiem jak je obkładać, nie mówiąc że na ścianach poza obrazkiem b.ciężko cokolwiek powiesić. Może żabojady sobie tak ocieplają domy. Jest demokracja i lubić ich niie muszę. Dla mnie są kolaborantami i głupkami razem z Panem Szirakiem na czele (nawet nie wiem jak się to pisze). Ktoś kto najpierw lizał Niemcą dupę, a potem się wyręczał amerykańską i brytyjską krwią w wyzwoleniu swego kraju jest dla mnie zerem - cały naród jakby mnie ktoś krytykował - myślę stereotypowo bo mi wolno i tak mi się podoba, jak ktoś żre żaby to chyba normalny nie jest nie ?. Sorry - zszedłem z tematu. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zumurud 09.10.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Proszę o trzymanie poziomu i pionu . Mnie wszyscy zniechęcają do wełny 20 cm na silikaty, nawiasem mówiąc. Ale ponieważ różnica między 15 cm a 20 wyszła mi 2400... Mieszkałam w domku we Francji - już w sierpniu w Paryżewie była lodówa,nowoczesne budownictwo a kumpel wracający z Bretanii opowiadał mi o szronie na szybach od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 09.10.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Brawo Krzysiek dokladnie tez tał mysle.marina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Abstrachując od wątku głównego - z tymi żabojadmai było dobre- uśmiałam się szczerze, ale przyzaje, że coś w tym jest. Też ich nie znoszę zwłaszcza po wypowiedziach ich prezydencika byśmy cicho siedzieli. Wiem, wiem nie o tym traktuje forum. Co do sedna w 100% popieram by we wszystkim mieć umiar i nie dać się naciągać na przesadne ocieplenia typu 20cm, ale jak ktoś chce to jego sprawa, każdy buduje jak chce byle nie zmuszał do popierania swoich poglądów innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 09.10.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 "Może żabojady sobie tak ocieplają domy. Jest demokracja i lubić ich niie muszę. Dla mnie są kolaborantami i głupkami razem z Panem Szirakiem na czele (nawet nie wiem jak się to pisze). Ktoś kto najpierw lizał Niemcą dupę, a potem się wyręczał amerykańską i brytyjską krwią w wyzwoleniu swego kraju jest dla mnie zerem - cały naród jakby mnie ktoś krytykował - myślę stereotypowo bo mi wolno i tak mi się podoba, jak ktoś żre żaby to chyba normalny nie jest " Jaro2 a ja się przeraziłam a nie uśmiałam...to mi bardziej trąci nacjonalizmem i faszyzmem niz demokaracją ( podobne teksty o Polakach mozna usłyszeć w nacjonalizujących kręgach np. w Niemczech) co do niesczęsnych żab...sądze że w niektórych kuchniach za niedopuszczlane uważa się picie krwi zwierzęcej(czernina), picie wywaru z kości (zupy), jedzenie zgniłych warzyw (kiszona kaputa i ogórki), tłuszczu wieprzowego (smalec) itd. Jaro2 to juz groteska! a tak wogóle to tak jak wspomniałam w poprzednich postach, ludziska schowajcie swoje negatywne emocje, czyzby wątek o ocieplaniu aż tak was negatywnie podniecał i pobudzał? Skupmy się raczej na merytorycznych argumentach i miłujmy swoich adwersarzy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.10.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Co do sedna w 100% popieram by we wszystkim mieć umiar i nie dać się naciągać na przesadne ocieplenia typu 20cm, ale jak ktoś chce to jego sprawa, każdy buduje jak chce byle nie zmuszał do popierania swoich poglądów innych. Ale nikt tu nikogo nie zmusza. Jest wręcz przeciwnie kilka osób uparło się, że ich punkt widzenia jest jedynie słuszny. I skoro oni budują swoje domy w jakiś sposób to jest to najlepszy sposób a inne pomysłu to porażna. Natomiast to, że ja mogę zbudować swój dom z izolacją o grubości 20-30 cm za taką samą cenę jak dom z izolacją 12 cm do nich nie trafia bo im się działka zmniejszy o 4m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.10.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Za mą pomyłkę z powierzchnią przepraszam. Jak myślałem o działce nasuwały mi się same metry kwadratowe i przemnożyłem 11x11 - niewiele jednak to zmienia całościowe wliczenie w moim wypadku. Ale tylko w twoim bo ja bez problemu wykonałbym ściany o znacznie lepszych parametrach przenikania ciepła za podobne albo nawet mniejsze pieniądze, więc opłacałoby mi się dawać dużo materiału izolacyjnego. Ocieplenie od wewnątrz to wg. mnie jakiś nonsens. Choć nie jestem maniakiem mostków termicznych to wówczas może być ich setki i nie bardzo wiem jak je obkładać, nie mówiąc że na ścianach poza obrazkiem b.ciężko cokolwiek powiesić. Wiem, że jesteś przekonany, że masz idealne ściany ale ja tak nie myślę. Dla mnie styropian to nie jest porażka a ocieplenie od środka nie jest nonsensem. W mojej koncepcji na dom ocieplenie od wewnątrz jest wolne od mostków termicznych bo izolacje pionowe i poziome są ze sobą połączone. A co do obrazków to na jednym kołku można powiesić obrazek o wadze 50 kg. Mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.10.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Wiem, że jesteś przekonany, że masz idealne ściany ale ja tak nie myślę. Dla mnie styropian to nie jest porażka a ocieplenie od środka nie jest nonsensem. W mojej koncepcji na dom ocieplenie od wewnątrz jest wolne od mostków termicznych bo izolacje pionowe i poziome są ze sobą połączone. Z pewnością można wybudować dom wolny od mostków termicznych ocieplony od wewnątrz. Jednak drastycznie spadają wtedy jego zdolnosci akumulacji ciepła. To może być korzystne w sezonie grzewczym - pomieszczenia szybko się nagrzewają, ogrzewanie jest łatwe do sterowania. Jednak latem w takim domu praktycznie nie mozna otwierać okien, nie mówiac już o otwarciu drzwi na taras. No i pewnie latem potrzebne byłoby ochłodzenie powietrza. Sam pomysł nie jest zły, trzeba by tylko zmienić przyzwyczajenia użytkowników ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro2 10.10.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Oj Honorata. Szkoda że nie rozumiesz zasad demokracji. Jest w nich miejsce dla prawicowców, lewicowców, Leppera, dla kochających wszystkich jak ty, dla kochających inaczej, dla nielubiących kawy, dla nielubiących pederastów, dla nielubiących sąsiada, jego rodziny czy nie lubiących Francuzów. Dopóki nie robię komuś krzywdy, nie narzucam swych poglądów na siłę to nie jest to żaden faszyzm. Szkoda, że tak prostej rzeczy nie potrafisz pojąć. Francuzi to tchórze na dodatek znów kolaborują z Niemcami i za to ich nie znoszę. Skoro w wolnych wyborach wybierają prezydenta i rząd to chyba ich reprezentuje no nie? Więc logicznym jest, że jak mi się nie podoba co robi ich prezydent rozciągam to na wszystkich żabojadów i nie można tego nazwać stereotypem. Śmieszne też że nie potrafiłaś nawet zajarzyć mojej emocjonalnej uszczypliwości o żabach tylko zaczynasz tu wywody o krwi kościach i innych takich. Jakoś gość przed tobą chwycił to od razu. Ale do rzeczy i innych wypowiedzi– nie bardzo wiem jak można za niższą cenę wystawić ścianę z grubszą izolacją taniej. Do 20cm grubość ściany nośnej zmniejszysz, ale bardziej już się nie da więc nie rozumiem (no chyba że zmniejszasz z 30 na 20 – ale z tego co wiem przy tak grubym ociepleniu stawia się na ogół ściany 20-22cm. Ja do 12cm izolacji wybrałem 22cm pustak U. Więc nie mam gdzie zmniejszać i by zwiększyć grubość izolacji muszę za nią extra zapłacić co mi jak już wiecie architekt z głowy wybił bo mi się to po prostu nie opłaca. Co do wieszania przy ociepleniu wewnętrznym są systemy, ale wcale takim optymistą nie jestem. Jak zawiesić np. szafki w kuchni. Nie zawsze wszystko przewidzisz i podłożysz jakiegoś krawędziaka czy coś. Ocieplenie każdego nadproża, każdej belki, schodów kątów itd. Jest chyba jednak syzyfową i nieopłacalną pracą. Wg mnie to poroniony mimo wszystko pomysł i nawet nie spotkałem się z kimś kto by na coś takiego wpadł i tak budował. Ale wolnoć tomku w swoim domku – to mój pogląd na ten aspekt a ścian nie mam idealnych i gładkich bo jeszcze ich nie otynkowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 10.10.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 "Oj Honorata. Szkoda że nie rozumiesz zasad demokracji. Jest w nich miejsce dla prawicowców, lewicowców, Leppera, dla kochających wszystkich jak ty, dla kochających inaczej, dla nielubiących kawy, dla nielubiących pederastów, dla nielubiących sąsiada, jego rodziny czy nie lubiących Francuzów. Dopóki nie robię komuś krzywdy, nie narzucam swych poglądów na siłę to nie jest to żaden faszyzm. Szkoda, że tak prostej rzeczy nie potrafisz pojąć. Francuzi to tchórze na dodatek znów kolaborują z Niemcami i za to ich nie znoszę. Skoro w wolnych wyborach wybierają prezydenta i rząd to chyba ich reprezentuje no nie? Więc logicznym jest, że jak mi się nie podoba co robi ich prezydent rozciągam to na wszystkich żabojadów i nie można tego nazwać stereotypem. Śmieszne też że nie potrafiłaś nawet zajarzyć mojej emocjonalnej uszczypliwości o żabach tylko zaczynasz tu wywody o krwi kościach i innych takich. Jakoś gość przed tobą chwycił to od razu. " Bez komentarza, ponownie mnie powaliło . Nie jestesmy jak widać partnerami w rozmowie, niezgadzamy się w zbyt fundamentalnych sprawach. Ja mieszkałam chyba zbyt długo w różnych częściach świata i inaczej go widze i rozumiem. co do opinii niezalogowanych gości-oni zawsze mają najwięcej do powiedzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Jaro zgodnie z twoją interpretacją zasad systemu demokratycznego (skądinąd słuszną i prawdziwą) powiem, że Cię nie lubię za twe poglądy. Jednak co do twoich poglądów na temat ocieplenia co by nie rozwijać niezwiązanych z forum wątków przyznaję ze swej strony 100% racji. Ocieplenie od wewnątrz to komplikowanie sobie życia na siłę bez jakichkolwiek zalet, więc dla mnie absurd. Ładowanie więcej niż z bardzo dużym zapasem 15cm wełny to postępowanie irracjonalne z ekonomicznego pkt. widzenia. Też to przeliczałem budując dom 2 lata temu i nadal jak sprawdzałem ceny (droższy i gaz, ale i proporcjonalnie wełna) jest to przesadą. Też uważam, że styropian to kiepski pomysł w porównaniu do wełny bo się po prostu pali i jest niebezpieczny (chyba dlatego zawsze jak widzę biurowce czy hotele w Warszawie obkładają wełną choć tu chyba nawet jest, albo będzie jak na zachodzie zakaz stosowania styropianu powyżej 4’ej kondygnacji ze względu na przepisy przeciwpożarowe). W ścianie otynkowanej o.k. – palność nie jest wielka, ale za wysoce niebezpieczne uważam pakowanie go w stropodach – aż mnie strach oblatuje. Też nie dowiedziałem się jak wieszać na 20cm albo więcej rynny, i sam miałem z tym problemy przy 15cm. Znalazłem takie długie, a cienkie kołki, ale szczerze mówiąc marnie się to trzyma. Jak pies przebiega i zawadza rynnę ciągle ją rusza i się potem chybota. Tak więc mam mieszane uczucia co do twej osoby, z jednej strony muszę Ci rację przyznać z drugiej uważam Cię za prawicowego fanatyka i zarozumialca. Tak czy siak pozdrawiam. Honorata mimo wszystko chyba lepiej, że ludzie się różnią niżby wszyscy mieli być tacy sami i mieć takie same poglądy. Ale było by nudno – no i w ogóle takie forum nie miałoby prawa bytu bo wszyscy by byli zgodni i mieszkali w identycznych domach. Nie wiem także czemu tak rugujesz gości ? Jakoś nigdy mi do głowy nie przyszło by się logować, przecież też byłbym anonimowy.P.S. z tymi żabami to też się uśmiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Wg eksperta muratora w http://www.muratordom.pl: 10-centymetrowa izolacja termiczna jest wystarczająca do ocieplenia ściany z bloczków z betonu komórkowego grubości 24 cm. Zakładając, że jest murowana z bloczków odmiany 600 i na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną, po ociepleniu będzie miała współczynnik przenikania ciepła U = 0,28 W/(m2*K), czyli mniejszy niż wymaga się od warstwowych ścian zewnętrznych. Nie warto zwiększać grubości warstwy styropianu ponad 10 cm. Wprawdzie izolacja 12-centymetrowa to tylko dodatkowe 3 zł na m2, ale wynikające z tego zyski z oszczędności na ogrzewaniu będą tak niewielkie, że inwestycja ta zwróciłaby się dopiero po 15 latach" A co do paplajstwa Henkoka czy jak mu tam - jak ktoś ma czas na klepanie 1200postów w tak krótkim czasie to chyba jest tylko teoretyk który lubi się kłucić bo zkąd ma wziąć czas na budowę tyle kłapiąc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts