Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie łącznika światła

bzx

Recommended Posts

witam

kupiłem sobie zestaw gniazdek i łączników, i chciałem je zamontować samodzielnie, ale niestety łączników nie czaję.. szukałem w necie i tu na forum jakiegoś info ale za nie mogłem znaleźć wytłumaczenia oznaczenia łączników..

czy mógłby ktoś mi powiedzieć jak mam podłączyć ten łącznik?

otwór na kabel na dole (ten oznaczony symbolem L) jest dodatkowo oznaczony na czerwono ale co to znaczy?

http://img510.imageshack.us/img510/5550/img0003kv5.th.jpg

oczywiście elektryka sobie zawołam jak sobie nie poradzę ale chciałem się przy okazji czegoś nauczyć...

pozdro

a na co zwrucic uwage robiac cala instalacje elektryczna w domu samemu ? pomocy od czego zaczac ?

najlepiej jest usiąść, pomyśleć co się by chciało, popatrzeć w projekt, czy projektant to przewidział, potem poszukać elektryka, który ma uprawnienia do nanoszenia zmian w projekcie, potem znaleźć elektryka, ktory ma uprawnienia do wykonawstwa i to wykona, zrobi pomiary i dopuści instalację do eksploatacji, a potem już można wykańczać ściany, wnosić meble i... mieszkać!

PS. A jak sam chcesz zrobić instalację, to zrób se przy okazji i meble. Efekt będzie ten sam.

Wcale nie myli sie raz , bo mnie juz walnelo wieeeele razy..

az w koncu siadlem, nauczylem sie i zrobilem se jakes podstawowe uprawnienia... Instalacje zrobilem sobie w domciu sam i fajnie dziala.... mysle ze zgodnie z zasadami ;)

Kiedys na forum znalazlem taki texcik:

Nie bój się robić czegoś na czym się nie znasz. Pamiętaj o tym, że Arkę zbudował amator, a Titanic'a profesjonaliści..

W ten sposob, zrobilem caly remont bez fachowcow.... Hydraulike tez sie nauczylem, bo musialem... Nawet moja zona nauczyla sie lutowac miedziane rurki.... Wszystko jest dla ludzi... hehe.. :)

jest maly problem projektant nie przewidzial gdzie co ma byc rozmieszczone wiec instalacja wedlog mojego pomyslu musi byc

a po co mi uprawnienia zeby przeciagnac pare kabli po domu wiadomo ze skrzynke to elektryk musi podlaczyc ale rozprowadzenie kabli to hyba moge sam puszki tez mu zostawie co by nie powiedzial ze sam wszystko zrobilem

a co do mebli to jak bys chcial to moge ci cos zrobic akorat to potrafie

tez bys dal rade jak by cie duma nie blokowala i pare nazedzi jak bys mial pozdrawiam