bzx 16.08.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 witam kupiłem sobie zestaw gniazdek i łączników, i chciałem je zamontować samodzielnie, ale niestety łączników nie czaję.. szukałem w necie i tu na forum jakiegoś info ale za nie mogłem znaleźć wytłumaczenia oznaczenia łączników.. czy mógłby ktoś mi powiedzieć jak mam podłączyć ten łącznik?otwór na kabel na dole (ten oznaczony symbolem L) jest dodatkowo oznaczony na czerwono ale co to znaczy? http://img510.imageshack.us/img510/5550/img0003kv5.th.jpg oczywiście elektryka sobie zawołam jak sobie nie poradzę ale chciałem się przy okazji czegoś nauczyć... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 czy to jakaś prowokacja? Symbolem L oznacza się kabelek "z prądem" / od light - światło po angielsku/ tam włącza się kabelek "z prądem" w dwa pozostałe podłącza się odprowadzenie prądu od włącznika do żarówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzx 16.08.2008 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 czy to jakaś prowokacja? to nie prowokacja - jestem laikiem w tym temacie dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to radziłbym zacząć /trochę już za późno po zakupach/ od montażu włączników gdzie kabelki przyłącza się na śrubki nie na te nowomodne /szybko?/złączki... przykręcisz to się trzyma i już, zresztą lepiej widać budowę włącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 16.08.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 no a w szybkozłączce to szybko złączysz i się trzyma i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzx 16.08.2008 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to co sfotografowałem to Berker Kwadrat - każdy łącznik posiada właśnie te "szybkozłączki".. ale sprawdzałem że trzyma spoko. gniazdka z tej serii mają normalne mocowanie na śrubki. dziekipozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.08.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 to nie prowokacja - jestem laikiem w tym temacie dzieki za info To może dla własnego bezpieczeństwa zatrudnij kogoś kto laikiem nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.08.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 no a w szybkozłączce to szybko złączysz i się trzyma i już tyle, że jak laik się pomyli, to... trzyma i nie puści! I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 18.08.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Symbolem L oznacza się kabelek "z prądem" / od light - światło po angielsku/ Tu się mylisz - "L" jest skrótem od "Live" tak jak "N" jest od "Neutral". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzx 18.08.2008 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 dzieki za pomoc, nic nie pomyliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 18.08.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 a na co zwrucic uwage robiac cala instalacje elektryczna w domu samemu ? pomocy od czego zaczac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 19.08.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 proponuje zatrudnić elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.08.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 a na co zwrucic uwage robiac cala instalacje elektryczna w domu samemu ? pomocy od czego zaczac ? najlepiej jest usiąść, pomyśleć co się by chciało, popatrzeć w projekt, czy projektant to przewidział, potem poszukać elektryka, który ma uprawnienia do nanoszenia zmian w projekcie, potem znaleźć elektryka, ktory ma uprawnienia do wykonawstwa i to wykona, zrobi pomiary i dopuści instalację do eksploatacji, a potem już można wykańczać ściany, wnosić meble i... mieszkać! PS. A jak sam chcesz zrobić instalację, to zrób se przy okazji i meble. Efekt będzie ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 19.08.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 no a w szybkozłączce to szybko złączysz i się trzyma i już tyle, że jak laik się pomyli, to... trzyma i nie puści! I co wtedy? Z tego wynika że elektryk jak saper - myli się tylko raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 19.08.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Wcale nie myli sie raz , bo mnie juz walnelo wieeeele razy.. az w koncu siadlem, nauczylem sie i zrobilem se jakes podstawowe uprawnienia... Instalacje zrobilem sobie w domciu sam i fajnie dziala.... mysle ze zgodnie z zasadami Kiedys na forum znalazlem taki texcik: Nie bój się robić czegoś na czym się nie znasz. Pamiętaj o tym, że Arkę zbudował amator, a Titanic'a profesjonaliści.. W ten sposob, zrobilem caly remont bez fachowcow.... Hydraulike tez sie nauczylem, bo musialem... Nawet moja zona nauczyla sie lutowac miedziane rurki.... Wszystko jest dla ludzi... hehe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 19.08.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Wcale nie myli sie raz , bo mnie juz walnelo wieeeele razy.. ... Congratulations Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 19.08.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 nie taki diabel straszny.. jeszcze zyje... ale po 400v to juz pojechalem sie profilaktycznie przebadac bo mi jakos cieplo bylo.. ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 19.08.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 jest maly problem projektant nie przewidzial gdzie co ma byc rozmieszczone wiec instalacja wedlog mojego pomyslu musi byc a po co mi uprawnienia zeby przeciagnac pare kabli po domu wiadomo ze skrzynke to elektryk musi podlaczyc ale rozprowadzenie kabli to hyba moge sam puszki tez mu zostawie co by nie powiedzial ze sam wszystko zrobilem a co do mebli to jak bys chcial to moge ci cos zrobic akorat to potrafie tez bys dal rade jak by cie duma nie blokowala i pare nazedzi jak bys mial pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 20.08.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 popieram twoja postawe adi Moja zona wlasnie projektuje kuchnie ktora bede jej robil... mysle ze bedzie super, szczegolnie ze sie zaoszczedzi kilka tysiecy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.08.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 kumpel za zrobienie kuchni zaplacil 10 000 czy to nie przesada jedyna trudna zecz w tej kuchni to drzwi sa z czystego drewna reszta to plyta z okleina nic wiecej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts