BOMAN 16.08.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Dopiero kupiliśmy działkę, a już wzywa nas powiatowy inspektor nadzoru budowlanego do stawienia się na działce wyznaczonego dnia i przedstawienia dokumentów /nie napisali jakich/. Uzyskaliśmy zezwolenie na połączenie z drogą gminną, urzędnik gminny był na wizji w terenie, zaakceptował, wydał odpowiedni dokument. Chcemy w przyszłym roku wjechać na działkę z przyczepą kempingową, w związku z tym w tym roku zepchnęliśmy ziemię ze środka działki w kierunku podjazdu /działka leży na skarpie/. Niwelacji terenu /jeśli nie pod budowę/ nie potrzeba zgłaszać, a podjazd nie był utwardzany, tylko wyrównany + dwie wywrotki kamieni, żeby się uleżało do przyszłego roku. Czy mogą to potraktować jako samowolę budowlaną?Czy ktoś miał podobny przypadek? Pomóżcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 NIe miałam takiej sytuacji ale wysypałam na swoją działkę kilka kamazów ziemi, żeby się nie zabić :) Jak masz kaprys zrobić sobie duży skalniak to też Twoja sprawa. Coś mi się wydaje, że masz jakiegoś fajnego sąsiada... Pojedź w terminie - i się pośmiej - nic więcej nie można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 wzywa nas powiatowy inspektor nadzoru budowlanego do stawienia się na działce wyznaczonego dnia i przedstawienia dokumentów /nie napisali jakich/. ... podaje podstawe prawną wezwania ? np. kto Ci zapłaci za straconą dnówke ? jesli nie podaje podstawy prawnej - odpisz mu ze nie masz czasu ... i zapytaj co rozumie przez słowo "dokumenty" ? (dawniej w nomenklaturze milicji "dokumenty" oznaczało dowód osobisty ... a dziś ...moze mu chodzić np. o prawo jazdy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.08.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 brzoza dobrze prawitylko jak zawsze w tym naszym kochanym kraju, jak wytkniemy takiemu urzędasowi że nie ma racji to on nam w przyszłości może super umilić i uprzyjemnić temat BUDOWA już na początku naszej ciężkiej drogi w zmierzaniu do celu.Tak więc proponuje zadzwonić i zapytać o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.08.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Uzyskaliśmy zezwolenie na połączenie z drogą gminną, urzędnik gminny był na wizji w terenie, zaakceptował, wydał odpowiedni dokument. Czy mogą to potraktować jako samowolę budowlaną? Jeżeli to co nazywasz "połączenie" to projet zjadu, zatwierdzony przez zarządce drogi i jeżli to co wykonałeś jest zgodne z tym co masz w projekcie to nie jest to samowaola. Jeżeli wykonałeś zjazd bez pozwolenia i wymaganych uzgodnien -to samowola. Jeżeli równając działkę zminiłes układ spływu wody i którys sąsiad Cie podał do nadzoru to masz teraz kontrolę. Jakoś mi sie wierzyć nie chce ze nie z tego ni z owego nadzór sie przyczepił do działki która tylko zminiła właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 16.08.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to na 100% robota życzliwego sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 16.08.2008 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Dzięki za zainteresowanie. Dokładnie, to pismo przyszło w czwartek i dopiero w poniedziałek mogę zadzwonić. To pismo to ZAWIADOMIENIE O KONTROLI.Ma ona się odbyć za 2 tygodnie. Pisze, że "przedmiotem kontroli będzie sprawdzenie legalności wykonania niwelacji terenu na działce". A dokumenty mają być "potwierdzające legalność wykonania niwelacji terenu". Ja takich dokumentów nie mam i obawiam się, że zinterpretują to na swoją korzyść i każą nam zapłacić karę.Przeczytałem prawo budowlane i tam jest, że niwelacja pod budowę wymaga zgłoszenia; utwardzanie terenu na działce również. Tylko, że ja nie buduję jeszcze.Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 To chyba kwestia definicji co to jest niwelacja.Nie zamierzasz się budować, nie masz wytyczonego domu, więc chyba trochę są nadgorliwi..Nie istnieje pojęcie pozwolenia na niwelację terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 16.08.2008 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Dla jajmarZgodę na zjazd mam, potem zaczyna się droga ok 20m, a pośrodku działki jest placyk 10 na 10m - półka. I to może wyglądać jak przygotowanie pod budowę. Czytałem na forum Gazety Prawnej, że niwelacja terenu nie jest działalnością budowlaną i nie potrzeba zgłaszać. Szkoda kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 16.08.2008 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Nefer, masz rację, życzliwość ludzka nie zna granic, urzędnicza szczególnie. Ten urzędnik, który był zatwierdzać zjazd, rozmawiał z nami na temat niwelacji, naszych planów; o zgłoszeniu nic nie wspomniał.Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Nie daj się i na spokojnie. Zawsze rządaj podtswy prawnej. Bez jaj - na zapalenie grilla też będzie potrzeba miec pozwolenie ? Nic nie zrobiłeś, domu nie budujesz. Tylko masz fajnych sąsiadów A jak nadzór dostał zgłoszenie to nie może olać- musi odhaczyć w papierach, że kontrola była. Myśle, że wszystko się dobrze skończy... Trzymaj się wersji : "Panie jaka budowa ? Ja bezrobotny jestem..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 zawiadomieniem o kontroli mozesz sobie wytrzec tyłek ... to nie jest dokument tylko swistek (podkładka inspektora PNB dla swojego szefa, ze np w tym czasie nie szwendał sie po knajpach i nie pojechał na ryby tylko był w pracy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 16.08.2008 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Fajni jesteście. My do tej pory tylko czytaliśmy, ale uczestniczyć w forum to znacznie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Jakby co to mogę podjechć jako adwokat Kocham urzędników pasjami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.08.2008 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Nie daj się i na spokojnie. Zawsze rządaj podtswy prawnej. Bez jaj - na zapalenie grilla też będzie potrzeba miec pozwolenie ? Nic nie zrobiłeś, domu nie budujesz. Tylko masz fajnych sąsiadów A jak nadzór dostał zgłoszenie to nie może olać- musi odhaczyć w papierach, że kontrola była. Myśle, że wszystko się dobrze skończy... Trzymaj się wersji : "Panie jaka budowa ? Ja bezrobotny jestem..." Chciałbym zwrócić uwagę, że standardowy rozkładany grill dokładnie wyczerpuje wszelkie znamiona obiektu budowlanego, zawarte w definicji użytej w Prawie Budowlanym, więc literalnie stosując Prawo Budowlane, to na postawienie grilla należałoby uzyskać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 17.08.2008 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 No. Albo weźmy taką sławojkę. Obiekt małej architektury jest? Połączona z gruntem jest? Czyli obiekt budowlany!!! Bogdan to miała być buźka, ale nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.08.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 No. Albo weźmy taką sławojkę. Obiekt małej architektury jest? Połączona z gruntem jest? Czyli obiekt budowlany!!! Bogdan to miała być buźka, ale nie umiem To mało powiedziane, tu w grę wchodzą jeszcze zeawolenia innych branż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.08.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 to miała być buźka, ale nie umiem umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 04.09.2008 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Znowu mam dylemat. Kontrola miała być 3 września. Napisałem pismo, że nie mogę przyjechać, ale chętnie udzielę wyjaśnień telefonicznie lub pisemnie. Wczoraj, tj 3 września dzwoni facet /znaczy inspektor/ i pyta dlaczego mnie nie ma na miejscu, na działce. Bardzo mu zależy spotkać się ze mną, do tego stopnia, że mam napisać kiedy będę i on dopasuje się do tego terminu. Jak to jest z kontrolami? Czy na takiej kontroli musi być obecny właściciel, żeby podpisać protokół? Umówiliśmy się na październik. Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.09.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Znowu mam dylemat. Kontrola miała być 3 września. Napisałem pismo, że nie mogę przyjechać, ale chętnie udzielę wyjaśnień telefonicznie lub pisemnie. Wczoraj, tj 3 września dzwoni facet /znaczy inspektor/ i pyta dlaczego mnie nie ma na miejscu, na działce. Bardzo mu zależy spotkać się ze mną, do tego stopnia, że mam napisać kiedy będę i on dopasuje się do tego terminu. Jak to jest z kontrolami? Czy na takiej kontroli musi być obecny właściciel, żeby podpisać protokół? Umówiliśmy się na październik. Bogdan Bardzo mu zależy? Toć on po prostu w łapę chce! Wzorem niejakiego "Zbigniefa Null" weź dyktafon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts