HenoK 05.09.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Powyższa kontrola odbędzie się w związku z interwencją Wójta Gminy...No i znalazł się winowajca kontroli . Głosowałaś na niego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.09.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Powyższa kontrola odbędzie się w związku z interwencją Wójta Gminy...No i znalazł się winowajca kontroli . Głosowałaś na niego ? Jak Bogdan to Bogdanka to jak może byc mowa o "pedalach"? Co do reszty wcale bym sie nie zdziwił, jesli okazałoby się, że wójt mieszka niedaleko i ma jakiś problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.09.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 a co ciekawe właściwie żaden z cytowanych punktów para-gafy nie pasuje pod Twoją działkę o pozwolenie na budowę nie występowałeśplanu nie zmieniłeśbudowy nie prowadzisz więc w du... te gadki o behaperozwiązań żadnych nie zastosowałeś bo nie budujeszwłaściwości funkcji również nie potrzebujeszdo obrotu niec nie wporowadzasz alePB:art 29pkt 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na: ppkt 5 5) utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych;podlega zgłoszeniu czyli broń Cię P.B. mówić o utwardzeniu, a jedynie porządkach no i czemu mowa o nękaniu, czy nadgorliwości?pierwszy poważny inwestor w okolicypewnie szykują powitanie chlebem i solą,przygotuj jakiś raut z grilem i powitaj z otwartymi rękami(dowiedz się co pobierają doustnie w wolnym czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Pytanie zasadnicze. Czy ta działka jest, z punktu formalnego, budowlaną?Jeśli jest, to faktycznie wszelkie prace wykonane na tej działce bez pozwolenia lub zgłoszenia, mogą być uznane za samowolę i PIB ma prawo do kontroli - zwłaszcza na wezwanie innego urzędu. Natomiast jeśli rzeczona działka nie ma statusu budowlanej, to nie podlega zapisom PB np. odnosnie niwelacji i utwardzaniu. Konkludując - jesli działka jest rolna, to uprzejmie poinformuj o tym fakcie PIB, dodając, że przygotowywałeś stanowisko pod uprawy np. szparagów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.09.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Powyższa kontrola odbędzie się w związku z interwencją Wójta Gminy...No i znalazł się winowajca kontroli . Głosowałaś na niego ? Ale to nie znaczy, że wójtowi to się nie podoba. Wójt może interweniować z powodu donosu/skargi, która do niego dotarła (właściwie w tym przypadku musi). U mnie było "... w związku z interwencją prezydenta miasta ...", bo do prezydenta były skierowane skargi mieszkańców na zakłócanie spokoju i porządku przez budowę (niektórym się wydaje, że już oni od nastu lat mieszkają tzn. że cała okolica musi pozostać sielankowym zakątkiem już na zawsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 05.09.2008 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Wyjaśniam.Działka jest budowlana. Wspominałem Wam, że działka jest na skarpie, a zjazd z drogi gminnej jest z uskokiem; to znaczy, jak robili drogę to podwyższyli ją o pół metra, albo więcej. I teraz te pół metra musiałem nasypać ziemi. Wziąłem więc spychacz i kazałem zepchnąć ziemię z własnej działki z dołu, robiąc przy okazji placyk na przyczepę kempingową, namiot i samochód. Napisałem już jedno pismo, którym uprzejmie naświetliłem, z nie jest to wyrównanie terenu pod budowę, tylko pod przyczepę kempingową, z którą od przyszłego roku będziemy tam jeździć. I specjalnie podkreśliłem, że podjazd nie był utwardzany, tylko wyrównany. Wójt mieszka w sąsiedniej wiosce i jest w porządku więc będę na niego głosować /jak tam zamieszkamy/. Właściwie, to co mi mogą zrobić? Co to za samowola - zepchnięcie trochę ziemi. Ile kary mogą mi wlepić? 500 lub 1000 zł, trudno, wliczy się w koszty frycowego. W pażdzierniku napiszę dalszy ciąg Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.09.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Moim zdaniem, "namieszała" ta przyczepa. Myśle, ze w dalszej korespondencji powinieneś raczej "posiłkować" sie stwierdzeniem, ze przywracałeś do stanu pierwotnego, po budowie drogi, dostęp z działki do tej drogi. Możesz również "nadmienić", że to budowa drogi uniemożliwiła dostęp do działki i Twoim zdaniem powinien to uczynic (powrót do stanu pierwotnego) wykonawca drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 21.10.2008 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Już po kontroli. Nic nam nie zrobili, bo to mała sprawa, ale zgłoszenie było i protokół należało spisać, a nasza obecność była konieczna. Okazało się, że nadzór budowlany z województwa przejeżdżał tamtędy i zainteresował się naszymi działaniami. Byli z nimi urzędasy z gminy, a że to mała gmina to na pamięć wiedzą kto jakie pozwolenia i zawiadomienia składa, więc już wiedzieli, że te nasze działania są bez zgłoszenia. Stąd kontrola. Najgorsze w ich mniemaniu były kamienie, które wysypaliśmy na podjazd /na razie bez połączenia z działką/ - dla nich to utwardzanie drogi. Na nic się zdały wyjaśnienia, że w pb utwardzanie wykonuje się za pomocą odpowiednich maszyn, np walca, ONI wiedzą swoje. Natomiast niwelacja terenu /w perspektywie pod dom/, na razie po przyczepę kempingową, przeszła bez specjalnego zainteresowania.Odpowiedź przyjdzie na piśmie, kary nie będzie, tylko wstrzymanie działań, w najgorszym wypadku mogłoby być nakazanie przywrócenia stanu poprzedniego - a tego nikt nie jest w stanie zrobić.Dla informacji powiem Wam jeszcze, że dowiedzieliśmy się u źródła, że na naszej własnej działce nie wolno nam nic robić, tylko budować. Ani przyczepa kempingowa w celach rekreacyjnych, ani studnia, ani sławojka - bo za przeproszeniem w krzaki za potrzebą też nie wolno, bo łapiemy się na otulinę parku narodowego, ani ogrodzenia, ani dróżki na działce, no nic nie wchodzi w grę.W związku z tym zmuszeni byliśmy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę i w przyszłym roku legalnie wjadę z przyczepą kempingową i legalnie zatłukę wszystkie muchy, które ośmielą się wlecieć do mojej przyczepy.Pozdrawiam Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.10.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 co byśmy zrobili bez tych urzędników... dobrze, że o nas dbają i mówią nam co i jak robić, czego nie robić... pozwolenia i certyfikaty wydają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts