Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmęczenie jesienno-budowlane inwestora.

EDZIA

Recommended Posts

No właśnie, choć za oknem jeszcze przygrzewa jesienne słońce, to po euforii związanej z tą porą roku ostatnio zaczynam odczuwać zmęczenie, czy zniechęcenie budową. Muszę podjąć jeszcze wiele ważnych decyzji przed zimą...zdecydować jaką wybrać podłogę, jakie wyposażenie łazienki i...wiele innych. Wchodzę na Forum z przyzwyczajenia czy raczej uzależnienia. czytam interesujące mnie wątki i nic. Mam wrażenie, że mój umysł skutecznie broni się przed myśleniem o budowie. To jest okropne...

Najlepszy znak, że się przesiliło.... Organizm broni się przed "musem" decyzyjnym. A może nie jesteś pewna dotychczasowych ustaleń ? Nie bardzo wierzysz w wykonane prace, nie poszło tak jak sobie wymarzyłaś ?

Ja miałem kilka takich okresów przy wykańczaniu mieszkania: załamywałem się, bo dotarło do mnie, że coś można było zrobić o wiele lepiej, prościej czy ładniej...

Kiedyś ktoś podał prościutką receptę na "mus" - usilnie sobie powtarzać:

zamiast MUSZĘ - CHCĘ !!!

zamiast NIE MOGĘ - NIE CHCĘ !!!

nie zawsze pomaga, ale przynajmniej pozwala uporządkować myśli...

Nawet czekolada, jeśli jedzona jest na siłę, potrafi człowiekowi obrzydnąć...

Edziu, pamiętam mój kryzys jak miałam 49 lamp do kupienia. Chodziłam po hurtowniach i sklepach z lampami, wszystkie wydawały mi się albo za ładne albo za brzydkie. Minę miałam chyba bardzo nieszczęśliwą, bo w jednym ze sklepów ekspedientka zapytała z ogromnym, szczerym współczuciem - znów pani ma problem? To na który pokój dziś nie możemy się zdecydować? Tak mnie ubawiła, że wybrałam 6 lamp i naprawdę są fajne!!!! Potem wymyśliłam sobie hasło - dzień bez nowej lampy jest dniem straconym i każda lampa przybliża mnie do celu. Głowa do góry :)

Ponury chyba masz rację u mnie się wszystko skumulowało po trochu, do tego jeszcze problemy niebudowlane.

Dziś jednak zdobyłam się na wizytę na budowie i choć tempo prac takie powiedziałabym żółwie, ale widać że już bliżej niż dalej do końca.Wygląda na to, że mój kryzys jakby się przesilił. Zaczynam nabierać powoli dystansu do gorących tematów i zaczęłam już przeglądać zdjęcia materiałów robione w hurtowniach i sklepach.

Luśka obecnie zaczynam mieć to samo z kafelkami do łazienek, przeglądając je wydają mi się albo za ładne, albo za brzydkie.

Edzia, tylko powoli i bez nastawienia "teraz albo nigdy". To za poważne wybory, żeby je robić na siłę, bo zbliża się termin....

Luśka, to najlepiej pokazuje, jak GIGANTYCZNY wpływ na nas mają inni...

Ja w chwilach załamania robię coś co lubię najbardziej - biorę którąś z kaset lub płyt i oddaję się [bez reszty] MUZYCE... potem znowu mam chęć do życia (albo i nie - czasem musi troche czasu upłynąć do uspokojenia).

.....Kiedyś ktoś podał prościutką receptę na "mus" - usilnie sobie powtarzać:

zamiast MUSZĘ - CHCĘ !!!

zamiast NIE MOGĘ - NIE CHCĘ !!!

nie zawsze pomaga, ale przynajmniej pozwala uporządkować myśli...

......quote]

Witam,

Od kiedy przeczytałem Twojego maila bardzo często czegoś CHCĘ, bo gdybym MUSIAŁ to bym chyba już NIE CHCIAŁ budować tego domu.

Dzięki.

Z pozdr, Filo.

Edzia, tylko powoli i bez nastawienia "teraz albo nigdy". To za poważne wybory, żeby je robić na siłę, bo zbliża się termin....

Luśka, to najlepiej pokazuje, jak GIGANTYCZNY wpływ na nas mają inni...

Ja w chwilach załamania robię coś co lubię najbardziej - biorę którąś z kaset lub płyt i oddaję się [bez reszty] MUZYCE... potem znowu mam chęć do życia (albo i nie - czasem musi troche czasu upłynąć do uspokojenia).

Ponury miałeś rację ...jak można to najlepiej przeczekać kryzys robiąc coś co się lubi. Wczoraj zaliczyłam maraton kabaretowy i śmiech pozwolił mi znowu inaczej spojrzeć na problemy budowlane, a jeszcze dziś praca fizyczna na budowie też zrobiła swoje w walce ze znużeniem

Dzięki za rady :wink: :p

• 4 weeks później...
A u mnie to jakoś przeszło.Po krótkim zniechęceniu nabrałam znowu wiatru w żagle i zaczynam działać. Dziś wykop pod kabel do skrzynki energetycznej to było najważniejsze przed zimą, a teraz już spokojnie prace wewnątrz. :p

Ja też czekam na kominkarza. U mnie ma rozpocząć w środę.

Jakoś tak miałam szczęście do wykonawców i naprawdę nie straciłam w nich wiarę - sumienni i solidni .

• 3 weeks później...
Ja jestem raczej na początku, ale coraz bardziej odczuwam zmęczenie. Chyba dlatego, że wszystko obecnie załatwiam sama, po pracy, albo wisząc na telefonie w pracy. Chcę już świąt i innego rodzaju zmęczenia, np. ruchów widelcem w kierunku ust. Mniam świąteczne przysmaki.

• 3 months później...

A ja mam swietnego sasiada, ktory sie obok buduje. Na wszystkie moje rozsterki odpowiada zawsze:

1) ...jakos to bedzie :D

2) ... o tam.... postoi :D

3) .... jakos sie zalata :D

4) ...grunt to dobry grunt i farba :D

5) ...co nie potrzebne spalic :D (dotyczy rowniez fachowcow)

6) ....aby do przodu ( dotuyczy wjazdu ciezarowek i innych gruszek)

7) ....koniecznie ubezpieczyc - (zawsze mozna z kogos zedrzec jak zedra z ciebie)

8) ...Jak sie cos nie uda zasadzic krzakow i nie bedzie widac :D :D :D

Mysle, ze nie jedna kielbasa bedzie wspolnie zjedzona i popita piwem... :D :D :D :D :D :D