Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie kupowania płytek do łazienki. Zanim zlecę prace chciałabym wiedzieć jak obmurowuje się wannę żeby ją wyłożyć płytkami. Oczywiście chodzi mi o narożną wannę. Czym się ją obmurowuje na półokrągło i jak póżniej płytkami? Tnie się paski żeby zaokrąglenie wyszło? Chciałabym to przekazać prawidłowo i kupić też odpowiednio materiał. Bardzo proszę napiszcie coś na ten temat.

Pozdrawiam. :)

https://forum.murator.pl/topic/106811-jak-wy%C5%82o%C5%BCy%C4%87-wann%C4%99-naro%C5%BCn%C4%85-p%C5%82ytkami/

Oczywiście wszyscy wiemy jaki promień ma Twoje zaokrąglenie.

Wykonań może być kilka w zależności od tego jaki finalnie efekt chcesz uzyskać.

Jeżeli praca będzie zlecona, może porozmawiaj ze swoim kafelkarzem - pewnie będzie miał jakiś dobry pomysł jak to zabudować. A jeżeli takiego nie będzie miał, to może warto zmienić kafelkarza.

Witam!

Chodzi o to że lubię sama wiedzieć wcześniej i potem z kafelkarzem coś tam uzgadniać. Chyba trzeba taką mozaiką w kostkę, choć nie podoba mi się to tak bardzo. Trzeba też kolorystycznie dobrać do płytek, bo nie w każdej kolekcji jest. Zastanawiam się już dość długo nad kolekcją Dalia/Izolda

http://www.impero.com.pl/plytki_ceramiczne/ceramika_paradyz/daliaizolda_wood__vittorio,263.htm

Jestem na etapie kupowania płytek do łazienki. Zanim zlecę prace chciałabym wiedzieć jak obmurowuje się wannę żeby ją wyłożyć płytkami. Oczywiście chodzi mi o narożną wannę. Czym się ją obmurowuje na półokrągło i jak póżniej płytkami? Tnie się paski żeby zaokrąglenie wyszło? Chciałabym to przekazać prawidłowo i kupić też odpowiednio materiał. Bardzo proszę napiszcie coś na ten temat.

Pozdrawiam. :)

Mozna obudowac na kilka sposobow . Np. GK , BK , polaczenie obu materialow . Niektorzy producenci oferuja do swoich wanien styropianowe podklady do plytek .

Teraz pytanie czy wanna jest z hydromasażami czy bez.Bo jeżeli jest to trzeba ją tak obudować aby była wyjmowalna, oczywiście w celach serwisowych a jeżeli nie to jedną z metod jest murowanie z gazobetonu.Pustak przecina sie na pół i ustawia z niego murek odliczjąc przerwe na płytki.Można zrobić stelarz z płyty kartonowo gispowej.Jeżeli wanna jest na stałe to najlepiej w miejscach stycznych ze ścianą płytki opierać na wannie a nie wanne dostawiać do nich bo następuje problem silikonowania co nie zawsze wygląda ładnie.
  • 3 weeks później...
Ojej jak z tym marmurkiem słodziutko! Ja jednak będę miała baterię w ścianie ale nigdy na kureczki osobno zimna osobno ciepła. Brak mi cierpliwości do ustawiania i posługiwania się pokrętłami jeżeli można jednym pociągnięciem w górę i tylko w prawo lub w lewo. :wink:
A jeszcze fajniejszy i praktyczniejszy efekt można uzyskać kładąc wanne pa blacie.

http://images31.fotosik.pl/292/d9094ee8c5c604db.jpg[/url]

"blat" bardzo ładny, ale razi mnie ta plastikowa kratka

To nie jest plastikowa tylko mosięrzna i jest ona wymagana przy wannach z hydromasażami.

Właśnie tą kolekcję wybrałam do mojej łazienki ale te paski to już nowe i bardzo drogie. Mam na nie dużą ochotę ale nie chcę się dać zwariować. Nie wiem co robić. Na ściany wybrałam Izoldę i Dalię ale tylko Bianco A i na posadzkę też tylko jaśniejsze. Dopiero będę kombinować jak to ułożyć mimo że rozrysowałam na papierze. W naturze może się okazać że to nie tak ma "lecieć". :)
  • 2 weeks później...
  • 7 months później...