zielony_p 17.08.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam!!!Poszukuję informacji na temat właściwości dysperbitu (tj. masy asfaltowo-kauczukowej) który wykorzystany będzie jako grunt pod styropian. A mianowicie czy po zagruntowaniu bloczków betonowych dysperbitem i po jego wyschnięciu, można do niego przykleić styropian zwykłym klejem do styropianu typu ATLAS lub podobnym (w każdym bądź razie klejem ktory nie jest bitumem).Spotkałem się z różnymi opiniami.Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdor71 17.08.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam po zagruntowaniu dysprebitem użyj np. abizolu st,specjalne lepiszcze do styropianu,nie zawiera rozpuszczalników i mozesz spać spokojnie,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.08.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 moja ścian fundamentowa piwnicy pomalowana 3x dysperbitem, wysuszona, na to styropian 10cm na kleju do styropianu, po zaciagnięciu klejem-siatką-klejem obsypana i jak do tej pory ma sie dobrze (oczywiście część ściany ponad gruntem zakołkowana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 17.08.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 ...oczywiście część ściany ponad gruntem zakołkowana dziur narobiles i na nic ten dysperbit u mnie wszystko tylko na klej, polozone zaraz po zasypaniu fundamentow, przed stawianiem scian. byl w roznych miejscach narazony na naprawde ciezkie traktowanie podczas murowania. jak dobrze posmarujesz klejem, to nie ma bata, zeby odlecialo. zreszta, jaka prace wykonuje ocieplenie sciany fundamentowej, zeby je kolkowac? sama zaprawa starcza az nadto. i z dysperbitu nie odlatuje - standardowa zaprawa do przyklejania styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.08.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 ...oczywiście część ściany ponad gruntem zakołkowana dziur narobiles i na nic ten dysperbit u mnie wszystko tylko na klej, polozone zaraz po zasypaniu fundamentow, przed stawianiem scian. byl w roznych miejscach narazony na naprawde ciezkie traktowanie podczas murowania. jak dobrze posmarujesz klejem, to nie ma bata, zeby odlecialo. zreszta, jaka prace wykonuje ocieplenie sciany fundamentowej, zeby je kolkowac? sama zaprawa starcza az nadto. i z dysperbitu nie odlatuje - standardowa zaprawa do przyklejania styropianu. akurat dziur kołkami narobiłem w tym miejscu gdzie one ścianie nie zaszkodzą (kilkanaście-dziesiat cm nad poziomem gruntu), a dysperbit "na cos"ale poniżej gruntu, po wylaniu cała ściana fund. piwnicy była pomalowana dysperbitem i nie uważam tego za błąd, zresztą podobnie jak kołki powyżej gruntu, owszem styropian z klejm jest niewielkim obciążeniem ale jak dołozysz okładzinę z płytek klinkierowych czy jakiegoś piaskowca na cokole to możesz gorzko zapłakać nad brakiem kołków (wiem, zaraz napiszesz ze nie planujesz cięzkich okładzin, bo zreszta nie masz innego wyjścia , ja jeszcze nie wiem do końca co będzie na cokole ale sądzę ze od kilkudziesięciu kołków nie zbiednieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.08.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 A po co kleić mocno coś, co zaraz i tak będzie zasypane i nie będzie miało możliwości odpaść? Ja swoj styropian lekko izolbetem posmarowałem i docinąłem do ściany. Dwa tygodnie stoi odsłonięty i nie odpada a co dopiero jak przysypię to ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_p 19.08.2008 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No tak....a odpowiedzi na pytanie jak nie było tak nie ma.Jeśli jest ktoś kto wie jak z tym dysperbitem jest to prosze o podpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 19.08.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No tak....a odpowiedzi na pytanie jak nie było tak nie ma.Jeśli jest ktoś kto wie jak z tym dysperbitem jest to prosze o podpowiedź... Możesz dawać zwykły klej na Dysperbit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.08.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No tak....a odpowiedzi na pytanie jak nie było tak nie ma.Jeśli jest ktoś kto wie jak z tym dysperbitem jest to prosze o podpowiedź... a mi się wydaje że jest, wyraźnie ja i mpudlo wypowiedzieliśmy się że można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts