Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na dysperbit można kleić styropian klejem cementowym...

Recommended Posts

Witam!!!Poszukuję informacji na temat właściwości dysperbitu (tj. masy asfaltowo-kauczukowej) który wykorzystany będzie jako grunt pod styropian. A mianowicie czy po zagruntowaniu bloczków betonowych dysperbitem i po jego wyschnięciu, można do niego przykleić styropian zwykłym klejem do styropianu typu ATLAS lub podobnym (w każdym bądź razie klejem ktory nie jest bitumem).Spotkałem się z różnymi opiniami.Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o wsparcie.

...oczywiście część ściany ponad gruntem zakołkowana

dziur narobiles i na nic ten dysperbit :wink:

u mnie wszystko tylko na klej, polozone zaraz po zasypaniu fundamentow, przed stawianiem scian. byl w roznych miejscach narazony na naprawde ciezkie traktowanie podczas murowania. jak dobrze posmarujesz klejem, to nie ma bata, zeby odlecialo. zreszta, jaka prace wykonuje ocieplenie sciany fundamentowej, zeby je kolkowac? sama zaprawa starcza az nadto. i z dysperbitu nie odlatuje - standardowa zaprawa do przyklejania styropianu.

...oczywiście część ściany ponad gruntem zakołkowana

dziur narobiles i na nic ten dysperbit :wink:

u mnie wszystko tylko na klej, polozone zaraz po zasypaniu fundamentow, przed stawianiem scian. byl w roznych miejscach narazony na naprawde ciezkie traktowanie podczas murowania. jak dobrze posmarujesz klejem, to nie ma bata, zeby odlecialo. zreszta, jaka prace wykonuje ocieplenie sciany fundamentowej, zeby je kolkowac? sama zaprawa starcza az nadto. i z dysperbitu nie odlatuje - standardowa zaprawa do przyklejania styropianu.

akurat dziur kołkami narobiłem w tym miejscu gdzie one ścianie nie zaszkodzą (kilkanaście-dziesiat cm nad poziomem gruntu), a dysperbit "na cos"ale poniżej gruntu, po wylaniu cała ściana fund. piwnicy była pomalowana dysperbitem i nie uważam tego za błąd, zresztą podobnie jak kołki powyżej gruntu, owszem styropian z klejm jest niewielkim obciążeniem ale jak dołozysz okładzinę z płytek klinkierowych czy jakiegoś piaskowca na cokole to możesz gorzko zapłakać nad brakiem kołków (wiem, zaraz napiszesz ze nie planujesz cięzkich okładzin, bo zreszta nie masz innego wyjścia ;) , ja jeszcze nie wiem do końca co będzie na cokole ale sądzę ze od kilkudziesięciu kołków nie zbiednieję)