Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki uklad gresu w nieregularnym 6-kątnym salonie??

malawaszka

Recommended Posts

http://img235.imageshack.us/img235/3407/salonps6.jpg

Na rysunku widać kształt i wymiary salonu, gresy wybraliśmy 30x60 cm takie

same w przedpokoju i salonie - chciałabym dwa kolory (nord ceram: graffio grau

i graffio mokka http://www.nordceram.de/flash_eng/start.html) no i

PROBLEM jak je ułożyć w takim salonie? do których ścian równolegle czy prostopadle, jak to połączyć z przedpokojem - no taki kształt salonu to koszmar ;-)

Pomożecie? :-?

malawaszka - jeśli dłuższy bok równolegle do dłuższej ściany, to ja osobiście bym chyba w tak samo układała płytki aż do końca..

Docinania płytek i nierówności później i tak nie unikniesz..

ale to tylko moje zdanie, może w salonie faktycznie zaproponują Ci coś ciekawego...

a nie będzie raziło za bardzo to, że w takim układzie płytki będą ukosem do dużego okna i wyjścia na taras?

• 5 weeks później...
no ja właśnie nie lubię karo :-? no i mam gres 30x60 więc chyba ciężko by było w karo go ułożyć nawet jakbym chciała

Podłużny tak samo można ułożyć w karo, tylko wtedy to karo po prostu będzie innym karo :wink: A jak masz ściany pod kątem to i tak gdzieś MUSI być po skosie, więc czemu nie wszędzie, to wtedy będzie uzasadnienie jakieś? To właśnie miałam na myśli, ale zrobisz jak zechcesz. Efektu karo jednak nie unikniesz, bo zawsze względem chociaż jednej ściany to karo będzie :cry:

Albo można się pokusić o ułożenie podwójnego/potrójnego pasa z podłużnych płytek równolegle do ściany naokoło (tam gdzie pod kątem to pod kątem przyciąć), a w środek takiej "opaski" wsadzić takie same prostokątne w karo, tylko że wtedy w zależności od samych płytek może być efekt zamkowo-kościelny...