Gość Omega 30.09.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Chciała bym ostrzec przed ustępstwami względem sprzedawcy dzałki.w styczniu tego roku sfinalizowalismy z mężem zakup działki. Działkę w raz z budnkiem wybraliśmy we wrześniu ubiegłego roku, sprzedawcy zalezało bardzo na sprzedaży był miły i kulturalny, nam na kupnie. warunkie zakupu było rozebranie i wyburzenie starego domu , który znajdował sie na wytyczonej dzrodze dojazdowje wchodzacej w skład naszej działki, sprzedajacy od września do stycznia wynajmował ekipe-y, brał zaliczki ale oprócz spieniężenia wartościwych rzeczy nic c tego nie wyszło. My tak szczęsliwi i zajeci remontem budynku cierpiliwie czekliśmy w momencie podpisania aktu not a roboty jak wyżej a ni o jote do przotu, wiec zastrzegliśmy sobie kwotę 10 000 do rozliczenia po wykonaniu przez nas tych prac termin wykonania i ostatecznego rozliczenia nie został okreslony. Akt w styczniu zima długa i mroźna więc do prac przystąpiliśmy dopiero w kwietniu. Niestety sprzedawca nie był juz taki miły i podał nas do sądu o zaleganie wzgledem niego 10000 zł wykorzystując luke w prawie, która mu na to pozwala. Nasze koszty to 7500. Sprawa ciągnie sie do dzis dużą szanse mamy na przegranie więc będziemy o 7500 + 10 000 +koszty sądowe adwokat itp. na minusie. OSTRZEGAM wię jak cos ustalicie to dopilnujcie, by to było bezwzględnie wykonane przed zakupem!!!!!!!!!!!! Bo nasze prawo jest dziwne a ze sprzedawcami różnie bywa jak widać na naszym przykładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 30.09.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 A o jaką lukę prawną chodzi? Mam też działkę na oku, ale nie jest do końca "czysta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 o taką że notariusz umiesci paragraf 777 poddanie sie egzekucji, a prawo podobno nie przewidziało takiej sytuacji jak nasza tak twierdzi adwokat i zaprzyjazniona p sedzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 jesli się pozostawia jakąś kwotę do rozliczenia to notariusz musi umieścic paragraf 777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 30.09.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 W moim akcie notarialnym 777 tez byl cytowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 30.09.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 A co jest w tym paragrafie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość izal 30.09.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 A co jest w tym paragrafie? poddanie się ekzekucji - sprzedawca do sadu sąd pieczątke, sprawa przegrana nikkt cię nawet nie powiadamia ze była i do komornika. W rezultacie ty masz oodać pieniądze i nik nie wnika w dalsze zapisy w akcie np. na co one były zostawine!!!! egzkucja to wyrok na tobie!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 30.09.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Jak w takim razie skutecznie się zabezpieczyć przy kupnie? Właściciel ma kilka działek obok siebie i zarzeka się, że sfinansuje doprowadzenie gazu na nie (sieć ma być ciągnięta za rok, a ja ze względów podatkowych musze kupić w tm roku). Właściciel ten zaproponował wpis w akcie notarialnym, ale z tego co piszecie, to jest to ic nie warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 proponuje wyprwaę do dobrego prawnika i jakis kruczek prawny na własciciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 30.10.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Przede wszystkim - absolutnie nie zgadzać się na egzekucję w trybie art. 777 k.p.c.!!!!!!!!!!!!! Stąd te kłopoty... I notariusz wcale nie ma obowiązku wpisać klauzuli o poddaniu się egzekucji z aktu notarialnego - na to muszą wyrazić zgodę obie strony. Ostrzeżenie z pierwszego postu jest o tyle słuszne, że nie nalezy się godzić na tak niekorzystne postanowienia aktu notarialnego. I czytać to co się podpisuje - nota bene podpisanie aktu notarialnego powinno zawsze być poprzedzone odczytaniem przez notariusza treści aktu stronom.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 30.10.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 A ja się tak zabezpieczyłem, że przy notariuszu (sprzedawca miał wykonać w sprzedawanym domu instalację) spisaliśmy umowę, że zapłaciłem mu za pracę którą dopiero wykona. I jest klincz. Jak on nie zrobi a mnie poda do sądu, to ja go ściągnę o zapłacone pieniądze wraz z odsetkami. I już. A par 777 musi być, bo tak naprawdę to sprzedający jest w o wiele gorszej sytuacji - kasa to kasa, ale on MUSI w terminie wydać nieruchomość. Nawet jak nie dostanie kasy. Takie jest to nasze prawo, ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 30.10.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Lukins - nic nie musi - to kupujący musi wyrazić na to zgodę. Pozwól, że zacytuję:Art. 777. § 1. Tytułami egzekucyjnymi są: 1) orzeczenie sądu prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu, jak również ugoda zawarta przed sądem; 2) wyrok sądu polubownego lub ugoda zawarta przed takim sądem; 3) inne orzeczenia, ugody i akty, które z mocy ustawy podlegają wykonaniu w drodze egzekucji sądowej; 4) akt notarialny, w którym dłużnik poddał się egzekucji i który obejmuje obowiązek zapłaty sumy pieniężnej lub uiszczenia innych rzeczy zamiennych, ilościowo w akcie oznaczonych, albo też obowiązek wydania rzeczy indywidualnie oznaczonej, gdy termin zapłaty, uiszczenia lub wydania jest w akcie wskazany. 5) akt notarialny, w którym dłużnik poddał się egzekucji i który obejmuje obowiązek zapłaty sumy pieniężnej do wysokości w akcie wprost określonej albo oznaczonej za pomocą klauzuli waloryzacyjnej, gdy akt określa warunki, które upoważniają wierzyciela do prowadzenia przeciwko dłużnikowi egzekucji na podstawie tego aktu o całość lub część roszczenia, jak również termin, do którego wierzyciel może wystąpić o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności. § 2. Oświadczenie dłużnika, o którym mowa w § 1 pkt 4 lub 5, może być złożone także w odrębnym akcie notarialnym. Akt notarialny z klauzulą o poddaniu się egzekucji zastępuje wyrok sądowy - bez tej klauzuli sprzedawca musi wystąpić do sądu - najczęściej i tak w trybie uproszczonym - i dopiero prawomocny wyrok z klauzulą wykonalności może być podstawą egzekucji. A że dobrowolne (podkreślam - dobrowolne) poddanie się egzekucji w akcie notarialnym zabezpiecza interesy sprzedawcy - to prawda. I jeszcze może być tak, że sprzedawca bez poddania się kupującego egzekucji może odmówić sprzedaży - to strony muszą się wtedy dogadać - co jest ważniejsze - klauzula czy transakcja...Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 30.10.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Dobra, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Jasne, że nie musi, jak również sprzedający nie musi sprzedawać. Ale znając prawo, że MUSISZ (i tak jest-zapytaj notariusza) wydać nieruchomość w terminie jaki zapisany jest w akcie nawet jak nie masz kasy, zgodziłbyś się dobrowolnie zrezygnować z przywileju ściągnięcia kasy z dłużnika? No, ale tak obiektywnie powiedz, powiedziałbyś notariuszowi przy kupującym (ty sprzedajesz) "Panie Stefanie, nie bawmy się w indian, świadomie rezygnuję z przysługujących mi prawnych środków egzekucji długu za moją nieruchomość, bo na pewno Pan Tadzik mnie nie wykręci?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 30.10.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 A myślisz, że kontrakty na ogromne kwoty, gdzie najpierw następuje dostawa a potem zapłata są zawierane w formie aktu notarialnego z klauzulą 777? Wydanie rzeczy (nieruchomości) można także uzależnić od daty zapłaty ostatniej raty - bez tej nieszczęsnej klauzuli o poddaniu się egzekucji. I nie należy mylić obowiązku wydania rzeczy od faktu przeniesienia własności. Własność jest przenoszona z chwilą podpisania umowy sprzedaży nieruchomości. Ale te dyskusje to raczej nie przystoją temu forum. Chcę tylko zwrócić uwagę zainteresowanym, że kłopoty o których pisze omega wzięły się z zapisania w akcie notarilanym klauzuli o dobrowolnym poddaniu się egzekucji, a nie z powodu rzekomo dziwnego prawa w Polsce. I to by było na tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 30.10.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Ktoś tu czegoś nie qma i raczej to nie jestem ja. Kontrakty opierają się na innych zasadach, niż akty notarialne, a przeniesienie własności to trochę inna bajka. Akty notarialne są obwarowane określonymi aktami prawnymi, i MUSISZ wydać nieruchomość, nawet jak ci klient nie zapłaci. A jak się dobrowolnie zrzekasz prawa do egzekucji długu z klienta, no to rzeczywiście, lepiej nie sprzedawaj, bo po co masz robić krzywdę swojej rodzinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts