Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie halogeny na poddasze ?

Recommended Posts

Marcin1978 napisał:

U mnie miał byc patent z doniczkami nalozonymi na halogeny. Ale zastosowałem LED-y ktore nie grzeja sie i nie biora tyle pradu

i dodajmy, ze nie swieca przyjemnie

Hmm nie bardzo wiem o co ci chodzi?? Jak dla mnie swieca dobrze. Mam zastosowane takie zarowki ledowe montowane w miejsce halogenow. Jak dla mnie swiatlo jest przyjemniejsze -nie jest takie "ostre" jak z halogenow.

Na tyle dobre ze wywaliłem wszystkie halogeny w domu i dałem ledy

dodajmy, ze nie swieca przyjemnie

Być może chodzi o zimny odcień bieli diód led (> 4000K). Są "żarówki" ledowe o ciepłej barwie bieli (~3000K) i takie dają miłe ciepłe światło zbliżone do żarówkowego.

Dodajmy że porządny ledowy zamiennik halogena kosztuje powyżej 60zł i powinien mieć powyżej 3W jeśli ma świecić przyzwoicie.

Pozdrowienia

Hey

No dobra a powiedzcie mi czy LED-y można również wstawić jeśli płyta GK dotyka folii paroizolacyjnej??

pozdrawiam

W instrukcji masz podane jaka ma byc minimalna pustka (przestrzeń) nad halogenem.

Ale, jak już masz GK oraz folię, która ma stanowić paroizolację to każdy montaż w GK robi dziurę w tej izolacji i ciepełko ucieka.

Dużo pisano nt szczelnej folii, wywijanej przy ścianach itp.

Wg mnie tylko halogeny montowane na zewnątrz GK - masz wtedy tylko otwory montażowe - a w nich kołki itp.

Ale, jak już masz GK oraz folię, która ma stanowić paroizolację to każdy montaż w GK robi dziurę w tej izolacji i ciepełko ucieka.
Ciekawe podejście do tematu. Folia paroizolacyjna odpowiedzialna za izolację cieplną ;)

Oczywiście że tak.

Daj samą wełnę bez folii a gwarantuje duże straty cieplne.

Nie masz folii?

Ciekawe podejście do tematu. Folia paroizolacyjna odpowiedzialna za izolację cieplną ;)

Oczywiście że tak.

Daj samą wełnę bez folii a gwarantuje duże straty cieplne.

Nie masz folii?

Mam folię ale głównie ze względu na jej właściwości paroizolacyjne a nie termoizolacyjne.

Witam,

Dziękuję za pomoc, bo nawet wcześniej nie wiedziałem że takie ledy istnieją.

Więc kupiłem 14 ledów o kącie padania 120 stopni i ciepłej barwie -1,8 W. Jako że poddasze u mnie to jeden duży pokój około 100 m kw, liczba ta jest dla mnie zupełnie wystarczająca, w połączeniu z kilkoma możliwościami zapalania różnej ilości ledów.

Pozdrawiam,

Radek

Moim zdaniem od ledow mozna stracic wzrok, ich swiatlo jest bardziej klimatyczne niz uzytkowe. Nie ma to jak pozadny halogen 50W.

Montowalem u siebie halogeny na poddaszu wycinajac folie i jakos nie zauwazyl zadnych strat ciepla (przeciez nie mam 100 sztuk w jednym pokoju) zreszta tylko tajfun moglbym tam przedostac swoje macki a zreszta jak bym tak sie obwial chlodu to po co okan skoro to ogromen mostki termiczne. Po drugie halogeny z uwagi na temperature trzeba odpowiednio zabezpieczyc od strony welny jednak od strony pokoju to kolejne zrodlo ciepla :wink: i jak dla mnie dobrze to dziala i nie ma z tym problemow wiec nie straszcie Radka, ze w zieme zamarznie albo spali dom.

usmiecham sie czytajac wypowiedzi o LED swiecacych cieplym, przyjemnym swiatlem ;-)

generalnie sami producenci zrodel swiatla przyznaja (jestem nota bene pracownikiem jednego z nich), ze dzisiaj technologia LED nie oferuje tego, o czym pisza forumowicze .... jest trwalosc, energooszczednosc, ale nie ma dobrego swiatla ....

oczywiscie z odbiorem swiatla jest podobnie jak z odbiorem muzyki, jest tu spora duza subiektywizmu ....

Witam,

Mam już zrobione całe poddasze w płytach kg i rozprowadzoną elektrykę.

Jakie powinny być zamontowane halogeny w płytach kg, gdzie jest wełna i folia, aby szybko się nie paliły. Halogeny są na 220 V.

Pozdrawiam,

Radek

Halogeny powinno sie zabudowac w specjalnych puszkach ,stanowi ona oslone termiczna i paroizolacyjna.Niie sa one tanie ,ale jest to inwestycja na lata.Kazde inne rozwiazanie jest prowizorka.Ja kupowalem je po ok.20 Euro/szt.(max.moc halogena to 35W)http://www.ratiolicht.de/zubehoer/einbaudosen/leuchten-einbaudose-thermox-fuer-hohlraumdecken.html

Hehe, a koła w samochodzie można z drewna zrobić - nie dość, że tańsze, to jeszcze wielosezonowe ;) Po zo przepłacać?

Ja to nie rozumiem ludzi czasem. Jak na wczasy na plażę, to piwo leje się strumieniami (mimo, że 2x droższe niż w sklepie).

A jak robić coś dla siebie, na lata - to byle taniej i żeby było tylko jako-tako.

Bez sensu. Jakie znaczenie ma kilkaset nawet PLN w kontekście kosztów całego budynku? A takie prowizorki mają to do siebie, że jak już trzeba będzie je kiedyś poprawić (tzn. zrobić dobrze), to będzie dopiero bolało - co gorsza, podczas budowania łatwiej wydaje się nawet kilkaset złotych, niż po kilku latach.

Tak więc inwestor jęczący teraz, zaryczy się na śmierć, jak za kilka lat trzeba będzie robić niektóre rzeczy od nowa.