Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile dziennie ekogroszku powinien spalać piec?

Recommended Posts

Witam.

W związku z tym, iż przeczytałam na forum kilka wątków i zauważyłam, iż kończą się one przeważnie kłótniami albo schodzą na inny temat - postanowiłam założyć wątek o konkretnej tematyce i proszę o konkretne wymierne dane .

Mam piec na ekogroszek - Fakora kz eco 20kw.

Palimy w nim cały czas ,ale na razie tylko na ciepłą wodę (bez ogrzewania domu).

Obliczyłam , że tylko na ciepłą wodę piec zużywa jakieś 3,5kg ekogroszku dziennie.... czyli zasypanie 120kg (pełny zbiornik) starcza na jakieś 5 tygodni :roll: . Dom 130m2 pow. użytk. , piec 20kw, zasobnik na ciepłą wodę 300l.

Bardzo proszę o informacje jak to jest u Was , ponieważ nie mam żadnego porównania i nie wiem czy spala mi dużo, czy mało.

Byłabym wdzięczna za dane dotyczące sezonu letniego (tylko ciiepła woda) jak i sezonu zimowego ( również CO).... super byłoby gdybyście podali również podstawowe informacje , np. metraż domu czy ilu kw piec.

Kurcze, faktycznie .... czytam, czytam , czytam .... porównywałam raczej domy o podobnym do mnie metrażu i podobnej mocy pieca i rozbieżności są ogromne :( ....u jednych jest to w miesiące zimowe (jak wiadomo zimy u nas teraz łagodne)25kg, u innych 15kg dziennie :roll: .

Najbardziej zaskoczył mnie Leszko ...podał takie zużycie w jednym z wątków:

"wrzesień 7kg na dobę

pażdziernik9kg

listopad 12kg

grudzień 14,5

140m2 do grzania

U mnie też prawie nie grzeją około 10cm, wodę CWU mam ciepłą całą dobę średnio 45st, piec od prywatnego gościa z Pleszewa 19KW nastawiony na 49s.

Włącza się średnio może co 50min chodzi około średnio 7-8min. Czasem włącza się co godzinę czasem 40min zależy od poboru ciepłej wody, czy tam pracy głowic na grzejnikach.

14s podawanie

53s przerwa

2 his

9/12 wentylator

przysłonięty na 80%

retorta-palnik poziomy.

Reguluje sobie tak że popoiołu nie ma wogóle tylko lekka szlaka i tego popiołu (szlaki)mam średnio 12litrowe wiadro ze 180kg groszku. Widocznie zdaje to egzamin " .

No i faktycznie jest wiele parametrów które mogą wpływać na takie duże różnice u różnych forumowiczów :roll: .

niestety nie mam najlepszego pieca na świecie i nie piszę tu bynajmniej by się czymś pochwalić :roll: ....pewnie w 2000zeta w pierwszym sezonie grzewczym też się nie zmieszczę przy tegorocznych cenach ekogroszku :roll:

po prostu zastanawiam się i staram się zdobyć jak największą wiedzę żebym wiedziała w którym momencie mam zacząć się martwić i ewentualnie zareagować .... będzie to mój pierwszy sezon grzewczy i dlatego mam tak wiele obaw :roll:

Hm ...może się mylę bo laik jestem w temacie (dlatego czytam i szukam informacji) , ale chyba można już na etapie grzania tylko ciepłej wody pokombinować z ustawieniami , poobserwować ile spala , porównać .... właśnie po to , żebym zimą nie znalazła się nagle z reką w nocniku :roll:

Kiedyś byłem namiętnym entuzjastą ekogroszku, ale przy obecnych cenach radykalnie zmieniłem zdanie.

Jeśli jednak ktoś już ma ten luksus, w postaci kotła na ekogroszek, to powinien oczywiście optymalizować zużycie węgla. Podstawową sprawą jest obserwowanie, czy w popiele nie ma niedopalonego węgla? Jeśli go nie ma i kocioł nie "zachodzi" zbytnio sadzą, to jest OK i trzeba przyjąć amerykańską zasadę; jest dobrze - nie poprawiaj.

Pozdrawiam

kocioł nie "zachodzi" zbytnio sadzą, to jest OK i trzeba przyjąć amerykańską zasadę;

jest dobrze - nie poprawiaj.

Tak mówią Amerykanie, ale ja jestem inny ;):

Jest dobrze - to poprawiaj, może będzie jeszcze lepiej !!

(tylko rób to tak... żebyś zawsze mógł wrócić). :lol:

Witam.

W związku z tym, iż przeczytałam na forum kilka wątków i zauważyłam, iż kończą się one przeważnie kłótniami albo schodzą na inny temat - postanowiłam założyć wątek o konkretnej tematyce i proszę o konkretne wymierne dane .

Mam piec na ekogroszek - Fakora kz eco 20kw.

Palimy w nim cały czas ,ale na razie tylko na ciepłą wodę (bez ogrzewania domu).

Obliczyłam , że tylko na ciepłą wodę piec zużywa jakieś 3,5kg ekogroszku dziennie.... czyli zasypanie 120kg (pełny zbiornik) starcza na jakieś 5 tygodni :roll: . Dom 130m2 pow. użytk. , piec 20kw, zasobnik na ciepłą wodę 300l.

Bardzo proszę o informacje jak to jest u Was , ponieważ nie mam żadnego porównania i nie wiem czy spala mi dużo, czy mało.

Byłabym wdzięczna za dane dotyczące sezonu letniego (tylko ciiepła woda) jak i sezonu zimowego ( również CO).... super byłoby gdybyście podali również podstawowe informacje , np. metraż domu czy ilu kw piec.

Jak na razie zużycie masz dobre, u mnie trzy osoby też tak wychodzi. od ponad miesiąca mam założony ruszt awaryjny, spalam kartony i stary płot który zastąpiłem nowym(ten ruszt to fajna sprawa do robienia porządków)

PS Wieczorem postaram się podać jakie było zużycie w każdym miesiącu jesień-wiosna

też mam ruszt zapasowy , ale na razie z niego nie korzystam, ponieważ najpierw muszę zrobić porządki po budowie i całe pozostałe drewno i palety porąbać coby nadało się do spalenia ( a jest tego ze 2 kubiki :o albo i więcej) ...na razie skupiam się na tym, żeby najlepiej ten piec ustawić - coby najmniej "żarł" ekogroszku bo przy tych cenach to zima pójdę z torbami :evil:

dalej też nie kumam zjawiska "przytykania" na czopuchu albo na wntylatorze :roll: ... mam obie te opcje ( na czopuchu instalator musiał mi na moje żądanie extra dorobić klapkę bo sobie "zapomniał" :evil: )

może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć ile przytykać, kiedy przytykać i na czym przytykać ? :lol:

Leszko - bardzo dziękuję za pomoc - wiem, że wypracowałeś sobie niskie zużycie i za każdą radę będę wdzięczna :D

Podaję zużycie w kg/doba:

wrzesień 7,5

październik 9

listopad 12

grudzień 14,5

styczeń 16

luty 13

marzec 12

kwiecień 10

Dużo zależy od ekogroszku, latem wziąłem na próbę z innego składu opału, zużycie było niskie, ale jakby było więcej popiołu i był jakiś bardzo jasny, no i musiałem zmienić nastawy pieca, więc nie chciałem ryzykować i kupiłem od poprzedniego składu opału. Podejrzewam że i tak będę trochę dopieścić w nastawach, ponieważ ten węgiel nie będzie taki sam jak w ubiegłym sezonie.

Dodam że na czopuchu żadnego szyberka nie ma.

czyli w sumie niecałe 2820 kg .... powiedzmy , że + 600 kilo w pozostałych miesiącach na ciepłą wodę - co daje około 3,5 tony za cały rok :roll: .... to naprawdę niewiele :roll:

a możesz napisać jakie masz ustawienia pieca?

acha, na czopuchu nie przytykasz ... a na wentylatorze masz na max otwarte?

Kurcze, faktycznie .... czytam, czytam , czytam .... porównywałam raczej domy o podobnym do mnie metrażu i podobnej mocy pieca i rozbieżności są ogromne :( ....u jednych jest to w miesiące zimowe (jak wiadomo zimy u nas teraz łagodne)25kg, u innych 15kg dziennie :roll: .

Najbardziej zaskoczył mnie Leszko ...podał takie zużycie w jednym z wątków:

"wrzesień 7kg na dobę

pażdziernik9kg

listopad 12kg

grudzień 14,5

140m2 do grzania

U mnie też prawie nie grzeją około 10cm, wodę CWU mam ciepłą całą dobę średnio 45st, piec od prywatnego gościa z Pleszewa 19KW nastawiony na 49s.

Włącza się średnio może co 50min chodzi około średnio 7-8min. Czasem włącza się co godzinę czasem 40min zależy od poboru ciepłej wody, czy tam pracy głowic na grzejnikach.

14s podawanie

53s przerwa

2 his

9/12 wentylator

przysłonięty na 80%

retorta-palnik poziomy.

Reguluje sobie tak że popoiołu nie ma wogóle tylko lekka szlaka i tego popiołu (szlaki)mam średnio 12litrowe wiadro ze 180kg groszku. Widocznie zdaje to egzamin " .

No i faktycznie jest wiele parametrów które mogą wpływać na takie duże różnice u różnych forumowiczów :roll: .

Właśnie takie mam ustawienia, wogóle ich nie ruszam zima-lato te same, ale nie wiem czy będą pasowały jak zacznę zasypywać węgiel z nowej dostawy, to dopiero okaże się jak z początkiem września, jak skończę spalanie starego płotu

• 5 weeks później...

wracam...już czas

Hm...właśnie zasada działania CO to jest najczęstszy temat ostatnio do kłótni z moim małżem :roll:

ja się na tym kompletnie nie znam i pewnie nie poznam ... a on próbuje mi wbić do głowy nieco myśli technicznej z CO związanej

właśnie nastąpiła kolejna wymiana zdań , ponieważ:

tłumaczy mi , że jak pozakręca termostaty na kaloryferach to o tyle mniej będzie pobierał piec węgla o ile tych zakręconych lub przykręconych grzejników będzie więcej :roll: ....ja tego nie jarzę, ale niech mu będzie

no więc przed chwilą przyleciał że jemu jest gorąco w tym domu (choć większośc grzejników pozakręcana na tych termostatach :o - "chodziły" kilka godzin po południu) i że przestawia piec w tryb letni czyli tylko na ciepłą wodę

no to mówię mu ...pozakręcaj wszystkie grzejniki , zostaw tylko u nas w sypialni na pół gwizdka i cały u dziecka w pokoju ....skoro tylko na te 2 grzejniki piec będzie pobierał węgiel to powinno wyjść mało :roll: ....pomruczał i poszedł do kotłowni :evil:

czy to tak jest? że mając piec ustawiony na Co i ciepłą wodę , na ustawieniach standardowych (np. npl. zbliżonych do Leszka -z tą różnicą, ze piec załącza się co jakieś 20 minut nie weidzieć czemu a nie co 50 jak u Leszka), mając zadaną temp. na grzejniki 50st , a na wodę 45st ....to czy ten piec przy zakręconych termostatach w ilości 3/4 będzie pobierał węgiel tylko na tę 1/4 ilości grzejników? to wychodzi z tego, że powinien pobierać niewiele

z moich obserwacji: przez 5 dni spalił jakieś 100 kilo przy czym zaznaczę, ze dom mamy jeszcze z zewnątrz nieotynkowany , ściana jednowarstwowa z bk, wszystko świeże ...pierwszy sezon grzewczy :roll:

acha ...i co lepiej "wychodzi" jeśli chodzi o ilość spalanego węgla ...czy :

- czy jeśli kaloryfery dają ciepło cały czas , ale takie malutkie ciepło - czyli np. termostat na 3

- czy jak się nagrzeją ponieszczenia na termostatach zakręcamy ....a kiedy zrobi się za chłodno to zaś odkręcamy

nie chodzi mi o mrozy bo wtedy pewnie cały czas grzać się będzie ...ale o takie pogody jak teraz :roll:

teraz mówi, że przełączył piec w tryb na którym grzeją się tylko kaloryfery a zasobnik z wodą nie ( nasz zasobnik ma 300l i trzyma ciepłą temperaturę wody przez 2 dni) ...mówi, że będzie się rzadziej załączał bo nie będzie ciągle dążył do temperatury wody w zasobniku :roll:

to dobrze czy źle?

jezzzuuu...tyle pytań niejarzącej baby i tak mało cierpliwości męża i forumowiczów :oops:

Cieszy chłopaka / Twojego małża oczywiście / nowy kocioł , jego możliwości - lubi sobie pokręcić , poregulować , poprzełączać etc ... :lol:

Wiesz jak to mówią - mężczyźni są jak dzieci - tylko wraz z wiekiem zabawki się zmieniają :D .

Pozwól mu poznać kocioł ,potestować ,popróbować , słuchaj go uważnie i ZAWSZE przytakuj ze zrozumieniem , nie krytykuj go i broń boże nie kłóć się z nim - chłopina musi poznać kocioł i nauczyć się go dobrze ustawić - na oszczędności związane ze zużyciem ekogrochu przyjdzie powoli czas .

Ekhhhhh - jaki to był piękny czas jak ja uruchamiałem pierwszy raz mój kociołek ... :lol: - było to rok temu a wydaje mi się że już minęły wieki ...

:D