Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

acha ...i co lepiej "wychodzi" jeśli chodzi o ilość spalanego węgla ...czy :

- czy jeśli kaloryfery dają ciepło cały czas , ale takie malutkie ciepło - czyli np. termostat na 3

- czy jak się nagrzeją ponieszczenia na termostatach zakręcamy ....a kiedy zrobi się za chłodno to zaś odkręcamy

nie chodzi mi o mrozy bo wtedy pewnie cały czas grzać się będzie ...ale o takie pogody jak teraz :roll:

Jeżeli jest cały czas chłodno na zewnątrz , to lepiej jest jak piszesz w pierwszej wersji, ale jeżeli na zewnątrz np: w dzień ciepło, a pod wieczór dość chłodno to lepiej druga wersja. To jest moje zdanie i tego się trzymam.

Ps. raczej kaloryfery dają ciepło cały czas , ale takie malutkie ciepło :D

gelmet w takim ocieplanym śpiworku zasówanym ze skai :wink: ...naprawdę trzyma 2 dni ... przetestowane latem (palilismy drewnem , osiągnął se temp. 45 st , potem wygaszał się piec i ciepła woda było 2 dni :roll: ).
a możesz mi tę myśl rozwinąć? :lol: bo nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz :roll: ...to co ... hm.....bo nie wiem co robimy dobrze, a co źle :roll: :lol:
Ludzie macie tanie ogrzewanie i jeszcze dusicie swoje kociołki ogrzewaniem wody w lecie ... bez CO. To dla nich (kociołków) mordęga.

Trzymanie pod parą kotła dla ciepłej wody to niepotrzebny wydatek i psucie kotła, który efektywnie pracuje może 1 h w 24h

hm... teraz jest pierwszy sezon naszego grzania w piecyku i sie dopiero uczymy :roll:

juz wiem, że na ciepłą wodę wystarczy zagrzać piec raz na 2 dni i spokojnie nam trzyma zasobnik tą ciepła wode przez te 2 dni .... czyli juz wiemy, że latem będziemy rozpalać kocioł raz na 2 dni i palić w nim drewnem pozostałym po budowie (styknie tego na jakieś 3 lata :lol: )

A uważasz, że to zły pomysł? co proponujesz? :roll:

Sprostosuję sytuację ... na dziś pełen podajnik (120kg) wytrzymał 8 dni czyli siorbie jakieś 15 kilo dziennie .... ale jak mówie ...uczymy sie ... małż obserwuje kocioł, coś mu tam zmienia , ustawia :wink: ... myślę, że jest tak ja mówi pablitoo - "chłopina musi poznać kocioł i nauczyć się go dobrze ustawić - na oszczędności związane ze zużyciem ekogrochu przyjdzie powoli czas ". :wink:

Proponuję boiler elektryczny na ciepłą wodę w II taryfie.

Rozpalanie pieca co 2 dni tylko po to aby zagrzać wodę ... to trzeba mieć sporo czasu i zacięcia. (chyba że piec startuj sam :))

Każde rozpalenie pieca to jak uuchomienie silnika - sporo niedopalonych elementów leci w powietrze, dodatkowe naprężenia w kotle, strata prądu do wymuszenia obiegu pompki ( 55 W x 24 h x 31 dni = 41 kWh = ok. 19 zł + dmuchawa pieca) (nie kazdy wyłacza pompkę CWU)