pik33 30.09.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 No właśnie. Styropian.0.035 W/mK k=0.29 przy 12 cm0.23 przy 15 cm. ściana: BK600/24 na grubą spoinę.k=0.91 Ściana + ocieplenie: 12 cm: k=0.2215 cm: k=0.19 Straty na przewodnictwo dla salonu przy dt=50K i oknach o k=1.3:12 cm - 587 W15 cm - 560 W A teraz:styropian 12 jest tańszy o 5 zł za m2 i mogę go mieć już, w tym tygodniuna 15 cm muszę 2 tygodnie zaczekać, no i jest droższy Ot i dylemat... chciałem dać 15 cm... a może 12cm starczy? Różnica w stratach na przewodnictwo tylko 4%... na całym domu wyjdzie może 200W przy najgorszych mrozach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 aż sprawdziłem z ciekawości ile to dałoby oszczędności u mnie !Tzn. te 0,22 i 0,19 W/m^2*K, gdybym miał mieć ... Rocznie 30 zł. Ale nie wiem jak ogrzewasz, wentylujesz ile okien itd. Ale pogląd masz, a decyzja jak zwykle - Twoja. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 01.10.2003 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ja dałem 12cm, , na 15 bym się nie zdecydował. Za dużo kłopotu, nawet z kupnem kołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 01.10.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Niektórzy dają 10 cm i dobrze. Nie dajmy się zwariować. Pewnie że LEPIEJ zamiast 12 cm dać 15, ale zamiast 15 LEPIEJ dać 20, a zamiast 20 - 25. W ten sposób niektórzy robią z salonu kotłownię, bo ogrzewają kominkiem cały dom, zamiast w kotłowni zainstalować po prostu piec na drewno, i wyczyniają różne inne cuda-niewidy dla zaoszczędzenia kilku zł. A znowu w innym miejscu wydają kupę pieniędzy na rozwiązania, które w przyszłości zaoszczędzą im trochę roboty i czasu. Moim zdaniem w domu trzeba pogodzić ekonomię z funkcjonalnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 01.10.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 (...) Moim zdaniem w domu trzeba pogodzić ekonomię z funkcjonalnością. dobrze powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 01.10.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ja też bym dała 12cm. W pewnym momencie "polepszanie" przestaje być warte zachodu i nakładów. Ja będę dawać napewno 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 01.10.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Czas jakiś temu nawet Murator zalecał 10 cm, twierdząc że dodatkowe 2 cm niewiele zwiększa izolacyjność ściany, nieopłacalnie. Ale jak widać to co dziś w budownictwie jest standardem, później, np. pod wpływem czyjegoś lobbingu , przestaje nim być. Podobnie było z ociepleniem podłogi na gruncie - 5 cm wystarczało spokojnie, teraz już 10 mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ja miałem taki sam dylemat. Dałem 12 cm. W końcu doszedłem do wniosku że bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 01.10.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 My ocieplimy 12cm, ale styropianem termolambda z grafitem - efekt jest lepszy niż przy styropianie o gr.15cm a cenowo udało nam się jeszcze kupić go po starych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.10.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Gdzieś granica być musi. Dla mnie tą granicą było także 12 cm. Dom zbudowany z maxa 29 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Czas jakiś temu nawet Murator zalecał 10 cm, twierdząc że dodatkowe 2 cm niewiele zwiększa izolacyjność ściany, nieopłacalnie. Ale jak widać to co dziś w budownictwie jest standardem, później, np. pod wpływem czyjegoś lobbingu , przestaje nim być. Podobnie było z ociepleniem podłogi na gruncie - 5 cm wystarczało spokojnie, teraz już 10 mało. To nie jest sprawa lobbingu, tylko zwyczajnego ekonomicznego myślenia. W tym wypadku akurat łatwo przekalkulować w jakim czasie zwiększone nakłady inwestycyjne zwrócą się w postaci mniejszych opłat za ogrzewanie. Wraz ze zmianami cen izolacji i energi do ogrzewania zmienia się też obliczona optymalna grubość ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 01.10.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 pochwalcie się po ile kupowaliście ostatnio styropian FS20, gr.12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Wg eksperta muratora w http://www.muratordom.pl: 10-centymetrowa izolacja termiczna jest wystarczająca do ocieplenia ściany z bloczków z betonu komórkowego grubości 24 cm. Zakładając, że jest murowana z bloczków odmiany 600 i na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną, po ociepleniu będzie miała współczynnik przenikania ciepła U = 0,28 W/(m2*K), czyli mniejszy niż wymaga się od warstwowych ścian zewnętrznych. Nie warto zwiększać grubości warstwy styropianu ponad 10 cm. Wprawdzie izolacja 12-centymetrowa to tylko dodatkowe 3 zł na m2, ale wynikające z tego zyski z oszczędności na ogrzewaniu będą tak niewielkie, że inwestycja ta zwróciłaby się dopiero po 15 latach" Znalezione tu:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15511 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Wg eksperta muratora w http://www.muratordom.pl: 10-centymetrowa izolacja termiczna jest wystarczająca do ocieplenia ściany z bloczków z betonu komórkowego grubości 24 cm. Zakładając, że jest murowana z bloczków odmiany 600 i na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną, po ociepleniu będzie miała współczynnik przenikania ciepła U = 0,28 W/(m2*K), czyli mniejszy niż wymaga się od warstwowych ścian zewnętrznych. Nie warto zwiększać grubości warstwy styropianu ponad 10 cm. Wprawdzie izolacja 12-centymetrowa to tylko dodatkowe 3 zł na m2, ale wynikające z tego zyski z oszczędności na ogrzewaniu będą tak niewielkie, że inwestycja ta zwróciłaby się dopiero po 15 latach" Znalezione tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15511 Odpowiedziałem na tą "ekspertyzę" w wątku : Czy styropian 10' wystarczy? - zapraszam do lektury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 01.10.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 remontuję stary budynek, gdzie ściany były budowane z suporexu od wewnątrz i z 1/2 pustaka betonowo-keramzytowego od zewnątrz. Pomiędzy nimi jest jeszcze pozostawiona pusta szczelina. Zdecydowaliśmy się na styropian 8cm z frezem, by nie pogrubiać ścian jeszcze bardziej. Po ociepleniu ich grubość całkowita wyniesie prawie 55cm. Co Wy na to? Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 remontuję stary budynek, gdzie ściany były budowane z suporexu od wewnątrz i z 1/2 pustaka betonowo-keramzytowego od zewnątrz. Pomiędzy nimi jest jeszcze pozostawiona pusta szczelina. Zdecydowaliśmy się na styropian 8cm z frezem, by nie pogrubiać ścian jeszcze bardziej. Po ociepleniu ich grubość całkowita wyniesie prawie 55cm. Co Wy na to? Pozdrawiam Pearl Ten styropian chcesz dać na zewnątrz, czy w szczelinę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość upierdliwy inwestor 01.10.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 ja daję 20cm i myślę że tak trzeba .cena styropianu w budowie całego domu to szczegół . w krajach skandynawskich 20 do 25 cm izolacji to standart.mieszkam od 7 lat w budynku w którym warstwy izolacji są 20cm i więcej i tego nie załuję .400m.kw za 400zł/miesiąc zimą gaz -naprawdę warto. teraz będzie preafa 15cm i 20cm styropian ptytanie > coś więcej na temat styropianu grafitowego ceny ,producentitd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 01.10.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Odpowiedziałem na tą "ekspertyzę" w wątku : Czy styropian 10' wystarczy? - zapraszam do lektury . W tym samym wątku pojechałem po twojej odpowiedzi. Sorry HenoK -Szanuję Twoje zdanie ale się z nim zupełnie nie zgadzam - nie potrafisz liczyć strat ciepła pomiesczeń. Szanuję równiez Twoją rewelacyjną liczbę postów, ale po prpstu, bez urazy, zrobiłeś błąd logiczny w wuliczeniach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 zwrot nakładów w ciągu 15 lat na dodatkowe 3 cm grubości styropianu na ocieplenie całego budynku to optymistyczne podejście, u mnie wyszło 18 lat. Nie można mylić nakładów poniesionych tylko na ścianę ze stratą ciepła całego budynku.Często większe straty mogą wystąpić na wentylacji lub powierzchni okien. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.10.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 tu rozpisałem wszystkie wyliczenia: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=171215#171215 zwrot kosztów po 6-7 latach te 18 wyliczył jakiś lewus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts