Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 czy 15 cm styropianu?

pik33

Recommended Posts

W tym samym wątku pojechałem po twojej odpowiedzi. Sorry HenoK -Szanuję Twoje zdanie ale się z nim zupełnie nie zgadzam - nie potrafisz liczyć strat ciepła pomiesczeń.

Szanuję równiez Twoją rewelacyjną liczbę postów, ale po prpstu, bez urazy, zrobiłeś błąd logiczny w wuliczeniach :-(.

mrtn Jeżeli uważasz, że nie potrafię liczyć strat ciepła pomiesczeń, to przedstaw swoje wyliczenia.

Wskaż ten błąd logiczny, który Twoim zdaniem popełniłem.

Więcej na ten temat w wątku Czy styropian 10' wystarczy? .

W swoich, jak zauważyłem licznych postach staram się pisać na tematy, które znam. Przy 1200 moich wypowiedziach, być może zdażyły się jakieś błędy, jednak z pewnością nie dotyczą one spraw podstawowych, związanych z zawodem, który wykonuje.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bartt,

ten "lewus" to ja. Dzięki.

Pewnie masz rację co do swoich wyliczeń, ale nie oceniaj kogoś ( nazywaj ) jeśli nie znasz faktów !

u mnie ( teoretycznie stosując się do Twoich parametrów, bo moje są inne ) :

przy U=0,24 ścian zurzycie gazu GZ-50 = 1732 m^3

przy U=0,214 ścian zurzycie gazu GZ-50 = 1708 m^3

( informacyjnie : wymiana powietrza 67% kubatury budynku netto i temp. wew. = 20C )

Różnica 24 m^3 gazu,

1 m^3 gazu GZ-50 = 8,61 kW

24*8,61 = 206,6 kW

cena 1 m^3 gazu GZ-50 = 1,15 zł brutto

czyli 1 kW = 0,1336 zł

206,6 kW * 0,1336 = 27,6 zł

( lub po prostu 24^3 * 1,15 zł = 27,6 zł )

Mam ok. 180 m2 ścian zewnętrznych

gdybym zwiększył grubość o 2 cm, zurzyłbym : 180*0,02 = 3,6 m^3

1 m^3 styropianu kosztuje według Ciebie 140 zł ( raczej teraz więcej )

a więc :

140 zł * 3,6 m^3 = 504 zł

504 zł / 27,6 zł = 18,26 lat !!!

A WIĘC DOKŁADNIE WIEM O CZYM PISZĘ !

Sorki Bartt, ale nie masz racji w moim przypadku.

Ale jeśli zimy będą 2x cięższe to wyjdzie 9 lat :wink:

Cz.

Do Cz.

Nie widzę w Twoich wyliczeniach żadnych błędów.

Ja w krytyce artykułu w MuratorDom nie odnosłem się do zwiększenia ocieplenia styropianem o 2cm w każdym przypadku, tylko do konkretnego (ściana 24cm gazobeton + 10cm styropianu) i dla tego przypadku uważam swoje wyliczenia z w pełni uzasadnione (trochę zaniżone są wartości współczynnika U - zakładałem dla styropianu Lambdę=0,045 W/(m*K), chociaż można było bardziej optymistycznie założyć 0,040 W/(m*K), jednak nie zmienia to istoty wyliczenia ).

Można podać jeszcze bardziej skrajne przypadki - np. ścianę o 25cm izolacji i współczynniku U=0,143W/(m2*K) - właśnie projektuję taką trójwarstwową ścianę (pozdrowienia dla Szarusia). Jeżeli w takiej ścianie zwiększymy grubość styropianu do 27cm to uzyskamy U=0,134W/(m2*K). W tym wypadku różnica U jest równa 0,009W/(m2*K) co przy moim poprzednim toku rozumowania daje 4000*24/1000*0,009=0,864 kWh/rok, czyli przy cenie 0,20zł/kWh daje to oszczędność 0,1728 zł/m2.

W takim wypadku zwrot nakładów nastąpi po 0,02*140/0,1728=16,2 latach, zaś przy cenie 0,1336zł/kWh, którą Ty podajesz oszczędność będzie równa 0,864*0,1336=0,1154zł/m2, czyli zwrot nakładów nastąpi po 24,3 latach.

W obliczeniach nie uwzględniam odsetek od włożonego kapitału lub zaciagniętego kredytu, przy uwzględnieniu których okazałoby się pewnie, że takie rozwiązanie wogóle nie ma uzasadnienia ekonomicznego (chyba, ze jednocześnie założymy znaczny wzrost cen energii - czego też nie można wykluczać).

Druga sprawa, że przy tak ciepłych ścianach zbliżamy się już do modelu domu pasywnego, w którym zyski ciepła (od słońca, przebywających w nim ludzi, od gotowania, odzysk ciepłą z wentylacji, itp.) będą zbliżone do strat ciepła przez przegrody i w tym momencie trzeba trochę zmienić sposób kalkulacji.

CZ - wybacz lewusa, ale on nie odnosił się do ciebie, a do cytowanego fachowca, który na http://www.muratordom.pl też wyliczył 18 lat :)

Różnica jest taka, że ty przedstawiłeś szczególny przypadek przemyślanego energetycznie domu, a "lewus" ;) pisał ogólnie do czytających go laików i to mnie wkurzyło na tyle, że rozpisałem wyliczenia.

P.S. U mnie też zwróci się po dłuższym okresie bo planuję rekuperator, GWC i inne udogodnienia, ale przeciętny inwestor o nich nie mysli. Hej

CZ - wybacz lewusa, ale on nie odnosił się do ciebie, a do cytowanego fachowca, który na http://www.muratordom.pl też wyliczył 18 lat :)

Różnica jest taka, że ty przedstawiłeś szczególny przypadek przemyślanego energetycznie domu, a "lewus" ;) pisał ogólnie do czytających go laików i to mnie wkurzyło na tyle, że rozpisałem wyliczenia.

P.S. U mnie też zwróci się po dłuższym okresie bo planuję rekuperator, GWC i inne udogodnienia, ale przeciętny inwestor o nich nie mysli. Hej

"Fachowiec" w http://www.muratordom.pl/logo_budowa.gif pisał o 15 latach zwrotu, a Cz. o 18 latach, stąd chyba słusznie przyjął krytykę do siebie :lol: .

Nadal czekam na odpowiedź z http://www.muratordom.pl/logo_budowa.gif :( .

Ps do PS:

Hej, hej. Przeciętny inwestor właśnie myśli o udogodnieniach. Nie czytasz Forum Muratora? Mając na uwadze ilość Twoich postów to pytanie jest pewnie zbędne - prawda ?

Pzdr.

Rysiek

Ps do PS:

Hej, hej. Przeciętny inwestor właśnie myśli o udogodnieniach. Nie czytasz Forum Muratora? Mając na uwadze ilość Twoich postów to pytanie jest pewnie zbędne - prawda ?

Pzdr.

Rysiek

Rysiek.

Pomyłka - na Forum nie ma przeciętnych inwestorów.

Każdy to nieprzeciętna osobowość.

Gdy w 1995 roku remontowałem dom dając 15 cm styropianu od północy i 10 cm na pozostałych ścianach, pod dom przychodziły „wycieczki”. Udowodniono mi, że „5 cm w zupełności wystarczy”. Teraz sąsiad chodzi i myśli jak dołożyć do swoich 4 cm kolejne 6 bo „10 cm w zupełności starczy” Jeśli nie to „będę musiał zrezygnować z palenia gazem i przejść na miałowca”. Wtedy zaoszczędził kilkaset złotych, teraz wyda kilkanaście tysięcy. Ja w swoim nowym domu będę ocieplał według norm domu trzylitrowego (trzy litry oleju na m kw pow grzanej). Teraz mnie na to stać, potem nie będę się zastanawiał lekarstwa czy też grzanie domu. I mnie czeka bowiem „dostatnia” emerytura. A w domu mam zamiar pomieszkać trochę dłużej niż 15 lat. Jak Bozia da.

jasne,

nie biorę tego do siebie,

czytam forum i odzywam się jeśli mam coś do powiedzenia, a nie po to aby bić pianę. W końcu skoro korzystam z mądrości i doświadczenia innych, to wnoszę czasem swoje skromne conieco !

Jeszcz raz wychodzi, że to co dobre dla jednych, jest nie do przyjęcia dla innych.

Cz.

P.S.

Q&&ze &hyb@ $ię z@&eje$t&uję

Zamówiłem 12 cm. Nie będę czekał na 15 skoro różnica na salonie wynosi 30W. Przy 25 - stopniowym mrozie.

W owym salonie ponad 60% ciepła wycieknie przez okna, niestety. I to jeśli chodzi o przewodnictwo. No i nie liczyłem w ogóle strat wentylacyjnych.

Ot, chętnie bym dał te 15, ale nie ma pod ręką takiego styropianu, a ocieplać trzeba już. Koszt dodatkowy byłby rzędu 1000 złotych.

Wniosek jeszcze jeden: jeśli już wstawiać 15..20 cm styropianu, to i okna trzeba wstawić takie, żeby miały k znacząco mniejszy niż 1, bo inaczej to rzeczywiście kożuch do bosych nóg.

Faktem jest też, że do niedawna sprzedawali okna o k=2.9...

Zamówiłem 12 cm. Nie będę czekał na 15 skoro różnica na salonie wynosi 30W. ... quote]

ot i cała prawda na budowie,

często rozważamy miesiącami co lepsze, a przyjdzie co do czego, to robi się jaki materiał jest dostępny lub co majster powie !

no chyba, że się robi samemu i ma się kuuuupę czasu, ale czas też kosztuje.

Cz.

Niestety, tak jest. Trzeba polubić to, co jest i to, na co są pieniądze.

---

I inne doświadczenie. Realizuje się pierwotny "fajny" plan, po którego realizacji okazuje się, że jest to ot, takie sobie i tylko wydało się kupę forsy.

---

Gdybym zaczynał dziś - tradycja, i jeszcze raz tradycja, najprostsze i najtańsze rozwiązania... a z tymi ultra systememi niech sobie idą gdzieś.

zaczynam "zamykać dom" i z tego punktu widzenia tak myślę,

mimo wielu starań i niemalże próby perfekcyjnego ułożenia planu, nie uniknąłem błędów, ale są rzeczy, z których naprawdę jestem dumny.

Między innymi ogromna świadomość tego co posiadam, a to za sprawą także lektury tegoż forum, kilka udoskonaleń, na które w życiu bym nie wpadł a tym bardziej moi majstrowie, no i sporo jednak oszczędności.

:) :p :lol: :D

A i tak myślę, że 90% budowniczych w Polsce nie czyta forum i nie stosuje rozwiązań świadomie, tylko co majster powie, albo "jakoś to będzie" !

Cz.

Teska nie mieszaj ludziom w głowach z tym styropianem 15cm!!! - skąd wiesz, że było warto???Na jakiej podstawie tak twierdzisz???Skąd wiesz jaka byłaby różnica gdybyś miała ocieplony dom styropianem 12cm???a nie 15!???Piszesz że warto bo tak Ci ktoś powiedział a Ty to łyknełaś i tak zrobiłaś i myślisz, że dobrze....bo TY tak masz!Tak samo jak było z wkładami kominkowymi Hajduka...stwierdziłaś, że są beznadziejne bo TOBIE się nie podobają!

remontuję stary budynek, gdzie ściany były budowane z suporexu od wewnątrz i z 1/2 pustaka betonowo-keramzytowego od zewnątrz. Pomiędzy nimi jest jeszcze pozostawiona pusta szczelina. Zdecydowaliśmy się na styropian 8cm z frezem, by nie pogrubiać ścian jeszcze bardziej. Po ociepleniu ich grubość całkowita wyniesie prawie 55cm. Co Wy na to?

Pozdrawiam

Pearl

do Henok-a:

na zewnątrz oczywiście!

Przed ociepeniem na zewnątrz możesz jeszcze polepszyć izolacyjność ściany wdmuchując w szczelinę np. granulat styropianowy. Wtedy te 8 cm na zewnątrz w zupełności wystarczy.

Teska nie mieszaj ludziom w głowach z tym styropianem 15cm!!! - skąd wiesz, że było warto???Na jakiej podstawie tak twierdzisz???Skąd wiesz jaka byłaby różnica gdybyś miała ocieplony dom styropianem 12cm???a nie 15!???Piszesz że warto bo tak Ci ktoś powiedział a Ty to łyknełaś i tak zrobiłaś i myślisz, że dobrze....bo TY tak masz!Tak samo jak było z wkładami kominkowymi Hajduka...stwierdziłaś, że są beznadziejne bo TOBIE się nie podobają!

Dlaczego uważasz, ze tylko Ty masz monopol na madrość. Sposoby obliczenia okresu zwrotu nakładów (mój i Bartta) znajdziesz np. w wątku : Czy styropian 10' wystarczy? .

Czy uważasz, że są one na tyle skomplikowane, że Teska nie jest w stanie ich przeanalizować i wyciągnąć własnych wniosków ?

Dodam tylko do tej dyskusji. Ze wyliczacie tzw. Uo (czysto teoretyczne)ktore nie uwzglednia stat ciepla zwiazanych z mostkami cieplnymi, usytuowaniem budynku oraz stratmi ciepla zwiazanymi z konwekcja wymuszona. Jedynie audyt energetyczny jest w stanie blizej okreslic bilans cieplny domu. Obliczanie samego wspoczynnika przenikania ciepla bez sporzadzania wykresu przenikania pary wodnej jest fragmentaryczne i nie okresla zjawis z zakresu fizyki budowli w przegrodzie.