Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 czy 15 cm styropianu?

pik33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze chciałem dodać swoje 3 grosze (albo 5 centów - to już po wejściu do Unii).

Przy obliczeniach zwrotu kosztów, wszyscy zakładli, że ceny nośników energii będą się utrzymywać przez następne 10-15 lat mniej więcej na obecnym poziomie. Moim zdaniem, po wejściu Polski do Unii, te ceny będą systematucznie coraz bardziej zbliżały się do cen unijnych, a więc i koszt inwestycji zwróci się szybciej.

A i ceny materiałów ociepleniowych też będą dobijać do cen unijnych. Obejrzyjcie sobie np. austriacki cennik Rockwool-a , to wam się włosy na głowie zjeżą gdybyście mieli takie ceny płacić. Więc lepiej docieplać więcej teraz, niż dawać dodatkowe docieplenie za kilka lat.

W-wa Biker

tak podtrzymuje to co napisałam na temat tych wkładów- sa one beznadziejne i to nie tylko teoria- idz do jakiegokolwiek składu gdzie one stoja...wyglad...wykonanie beznadzieja...fakt Tobie pewnie podoba sie i wkład i cena- masz do tego prawo...a na forum kazdy moze powiedziec co o tym mysli...jak chcesz to atakuj Jotula, bo ja takowy posiadam..natomiast paktycznie Hajduka znam bo jest w domu u moich starych ...podtrzymuje badziew... i mam do tego prawo...

a to ze 15 cm jest warto to jak napisła Henok- przeanalizowałam , nikt mi nic nie mowił, to ze ocieplam 15 styropianem to juz wiedziałam zanim wymurowano 1 cegłe... :lol:

Dalszą dyskusje uwazam za niepotzrebna...

Miłego dnia

aha jeszcze cos- poddasze nieuzytkowe 25 cm wełna- tez mi nikt nie mówił, fundamenty 15 cm , i podłoga 11, ale to tez tylko dlatego ze facet wymurował za nisko okna...

wiesz rok do tyłu to wszyscy sie ze mnie smiali....bo po co takie ocieplenie...natomaist zobaczymy jak to bedzie...kiedy ja zaczne sie smiac ( chociaz złosliwa nie bywam)....

a to ze 15 cm jest warto to jak napisła Henok- przeanalizowałam , nikt mi nic nie mowił, to ze ocieplam 15 styropianem to juz wiedziałam zanim wymurowano 1 cegłe... :lol:

Chciałem wyjaśnić, iż pogłoski o zmianie płci przeze mnie są mocno przesadzone ...

aha jeszcze cos- poddasze nieuzytkowe 25 cm wełna- tez mi nikt nie mówił, fundamenty 15 cm , i podłoga 11, ale to tez tylko dlatego ze facet wymurował za nisko okna...

wiesz rok do tyłu to wszyscy sie ze mnie smiali....bo po co takie ocieplenie...natomaist zobaczymy jak to bedzie...kiedy ja zaczne sie smiac ( chociaz złosliwa nie bywam)....

.........a jak było w projekcie IRMY.

Teska. Zrobiłem wszystkie przegrody inaczej niż było w projekcie. 20 cm na ściany 30 na strop 14 na podłogę i 0 na fundamenty. Zasadniczo wydaje mi się, że na podłodze leży o 16 cm za mało. Poza tym może za miesiąc będę się przeprowadzał bo mam już wszyskie pieniądze na dokończenie. Dokładniej napisze może niedługo w dzienniku.