art63 11.10.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 20 cm na ściany , to chyba te cm pow. 15 zwrócą się dopiero wnukom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.10.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 20 cm na ściany , to chyba te cm pow. 15 zwrócą się dopiero wnukom. To zależy jak będą zmieniały się koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 11.10.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 OK, w takim razie jeśli podrożeje to dzieciom nie wnukom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 11.10.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 ja bym chetnie dal 15 cm. na podloge ale okno balkonowe mi za nisko wymierzyli, teraz nie wiem czy obnizyc podloge w salonie, przed oknem tarosowym czy dac 9 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.10.2003 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 ja bym chetnie dal 15 cm. na podloge ale okno balkonowe mi za nisko wymierzyli, teraz nie wiem czy obnizyc podloge w salonie, przed oknem tarosowym czy dac 9 cm. Jasne, że lepiej byłoby dać więcej izolacji cieplnej, chociaż to jaka ilość jest ekonomicznie uzasadniona zależy od przewidywanych kosztów ogrzewania budynku. Nie na darmo jednak przepisy (Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki) wymagają dla posadzki na gruncie minimalnego oporu cieplnego 1,5 m2K/W, podczas gdy dla ścian zewnętrznych opór cieplny jest 2,0 m2K/W dla ścian jednowarstwowych i 3,33 m2K/W dla ścian wielowarstwowych. Wynika to z innej różnicy temperatur po obu stronach obu tych przegród. Grubość styropianu 9 cm daje opór cieplny min. 0,09/0,04 = 2,25 m2K/W, czyli znacznie przekracza wartości minimalne. Nie masz się czego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.10.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 20 cm na ściany , to chyba te cm pow. 15 zwrócą się dopiero wnukom. Inaczej podchodzę do tematu zwacania. Nie śledziłem opłacalności wybudownia ściany z 1 cm, 2 cm, 3 cm, ... 12 cm, ..., 15, 16, 17, ...20 cm materiału izolacyjnego. Ja zastanawiałem się np. czy wybudować np. ścianę jednowarstwową czy dwuwarstwową. Mogłem wybudować 36 cm ytonga bez styropianu albo 24 cm ytonga i warstwa izolacji. Zmieściłem się cenie ściany jednowarstwowej a izolacji dałem 20 cm. Więc nie wiem czemu coś miałoby się zwracać moim wnukom dzieciom czy np. ludziom, którym sprzedam dom za 5 lat. Ja starałem się osiągnąć podobne współczynniki przenikania ciepła dla wszystkich przegród (ale niestety podłoga na gruncie mi nie wyszła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 12.10.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Ja starałem się osiągnąć podobne współczynniki przenikania ciepła dla wszystkich przegród (ale niestety podłoga na gruncie mi nie wyszła). Czy to znaczy że uważasz że 14 cm to za mało? Ja myślę że jeśli ociepliłem fundament to 10 cm będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.10.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Uważam, że to nie za wiele. Ale niestety ocieplanie podłogi na gruncie jest najdroższe bo styropian fs 20 dużo kosztuje. Do tego dochodzi jeszcze problem z wylewkami. Z jednej strony im więcej styropianu tym powinno być więcej betonu, z drugiej słyszałem głosy że ponad 10 cm styropianu nie powinienem dawać bo będę miał problem z dudnieniem podłogi. Można wymyślić coś zamiast betonowej wylewki ale jest to napewno droższe rozwiązanie. Ostatnim problemem jest grubość całej warstwy podłogi, która nie może mieć przecież za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 12.10.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Ja planuję FS15, 12cm a w garażu i kotłowni 5cmszkoda kasy na fs20.A może te granulki? zapomniałem jak się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.10.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Ja planuję FS15, 12cm a w garażu i kotłowni 5cm szkoda kasy na fs20. A może te granulki? zapomniałem jak się nazywa. FS20 jest jednak dużo twardszy. Po FS20 spokojnie można chodzić a na FS15 zostają ślady. Ja miałem FS20 w projekcie i tego się trzymałem, zmieniłem tylko grubość. Granulki mają gorsze parametry izolacyjne niż styropian. Ale stosowane jako wypełnienie fundamentów zamiast piachu może i godne rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 koniecznie FS 20 a w garażu może nawet FS 30 ( zależy jaką masz brykę)a poza tym sprawdz czy FS 15 to nie FS 13 jak było w Uwaga oszuści -inwestor laborant W przyszłości to może Cię dużo więcej kosxztować ,zapadnięta lub popękana posadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo 12.10.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 12cm spoko wystarczy pawelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 13.10.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 pytanie do Jeziera:Czy masz może na imię Bartek i uczyłeś się w LO nr 10 w Grodzisku Mazowieckim? Znałem jednego takiego Jeziera... Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 13.10.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 koniecznie FS 20 a Zmartwiliście mnie tym, ale może by wystarczył gdybym na fs15 dał zazbrojoną siatką wylewke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 pytanie do Jeziera: Czy masz może na imię Bartek i uczyłeś się w LO nr 10 w Grodzisku Mazowieckim? Znałem jednego takiego Jeziera... Pozdrawiam Pearl To nie ja. Ja uczyłem się w Technikum Budowlanym w Gorzowie Wlkp i mam na imię Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 14.10.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 ta W-wa mnie zmyliła. Sorki Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts