Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

canon czy brother - pomóżcie, bo obrona tuż tuż!!!!

sonieczka

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, bo decyzje muszę podjąć już, bo we wrześniu obrona pracy, a tu stara drukarka hp padła. :(

Będzie drukowane dużo tekstu, ale i kolorowe fotografie, wykresy, tabelki itd.

Myślę o urządzeniu wielofunkcyjnym , żeby się później przydało w domu do zdjęć, kopiowania itp. Nie możemy się zdecydować, czy canon mp520, czy brother DCP357C. Sytuacja przymusza do szybkiej decyzji, a potem trzeba się będzie "męczyć" jakby coś.

Napiszcie, jak coś wiecie, może ktoś użytkuje.

Za kilka dni trzeba oddać pracę. bardzo bardzo proszę o pomoc!

Nie możemy się zdecydować, czy canon mp520, czy brother DCP357C. Sytuacja przymusza do szybkiej decyzji, a potem trzeba się będzie "męczyć" jakby coś.

W domu mam Brothera, nie pamiętam modelu (kolorowa atramentówka i skaner w jednym). Ostatnio sporo dobrych opinii o Brotherze słyszałam, zreszta chłop komputerowiec (zawodowo) wybierał, więc pewnie wiedział co robi :-)

Porównaj sobie koniecznie koszty eksploatacji (ceny tonerów i na ile stron wystarczają).

Pytanie zasadnicze - co się stanie z tą drukarką po obronie. Jeżeli jej wykorzystanie bedzie znikome, to może na czas obrony kolory wydrukować gdzieś w punkcie xero a kupić sobie laserówkę i na niej drukować strony czarno-białe.

Atramentowe drukarki kolorowe wychodzą dość drog w eksploatacji. Laserowe drukarki kolorowe są dość drogie przy zakupie.

Ja sam mam urządzenie wielofunkcyjne Brothera i w zasadzie nie narzekam.

Powiem Ci tak.

Jesli będziesz poźniej drukowac mało (patrz raz na tydzień, miesiąc) to nie kupuj żadnej z nich.

Juz pisze dlaczego.

Z tego co mi wiadomo głowice w tych drukarkach są zamontowane "na stałe" (wymieniasz same wkłady z atramentem a głowicy nie ruszasz).

Natomiast np w hp tonery sa droższe, ale wymieniasz równiez głowicę wraz z atramentem. Dlatego jeśli jest rzadko użytkowana drukarka i zaschnie tusz to wymienisz razem z głowicą. W Canonie czy Brotherze tego nie zrobisz.

Sam to przerabiałem. Musiałem wyrzucić Canona bo zaschła głowica i nic nie szło juz znia zrobić.

Pozdrawiam

U nas codziennie ktoś coś drukuje - raz więcej raz mniej. Fajnie byłoby też zrobić zdjęcie czasami ( pobawić się w amatora fotografa) :D Myślę, ze wykorzystamy to urządzenie - tylko jakie? Pytałam w sklepie i pan polecił ten model brothera, bo ma ponoć w promocji komplet tuszy pełnych, paczkę papieru foto dodatkowo i kabel usb, a kosztuje prawie tyle co niższy model. Ale promocja promocją, a potem się żałuje...A słyszałam, że canon wytrzymuje miesiąc bez drukowania :-? a robi ładne odbitki, jest szybki i cichy. A jak nie te, ale hp - to konkretnie jaki model, bo dostaje oczopląsu :(

Ja sam mam urządzenie wielofunkcyjne Brothera i w zasadzie nie narzekam.

Nie tylko sprzedawców słuchałam, Tobie też wierzę Trociu....

Przekonała mnie ostatecznie tania eksploatacja i cena,i to że mieli na sklepie, a sprzedawcy(nie wszystkich słucham) jednak bardziej chwalili hp. Ale do ceny drukarki musiałabym doliczyć cenę tuszy - nie jest to tanio, a z brotherem dawali komplet pełnych tuszy i jakieś drobiazgi typu papier foto, kabelek, 2 lata gwarancji. Robienie zdjęć wybiliście mi z głowy....no to canona też odrzuciłam i....stało się.

No to do roboty się biorę, a właściwie nie ja, tylko drukareczka. Ja w tym czasie może kawkę sobie wypiję :)

Miłego dnia