Mały 20.08.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ale popytaj użytkowników, który żaden nie powie że "to be", zwłaszcza że zabulił sporo kasy za to. Między innymi dlatego, że wywalili na to mnóstwo kasy, nie będą wszem i wobec mówić, że "to be". Bo w ten sposób wychodziliby na idiotów a tego ludzie nie lubią. Próbowałem dać to do zrozumienia wcześniej. Po prostu jesteśmy takim społeczeństwem , gdzie o nietrafionych do końca inwestycjach się nie mówi/pisze. Jednocześnie, naprawdę madagoral użyj opcji "szukaj". O np tu : http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-solarow,t133410.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 20.08.2008 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Bez urazy ale zaintrygowało mnie właśnie to ,że nie odpowiedział nikt kto ma taką kupioną instalację. Co do nietrafionych inwestycji to mogę się wypowiedzieć na temat wentylacji mechanicznej. A swoją drogą to czy mógłby ktoś zamieścić więcej informacji nt tych samoróbek solarów? Jakiś schemat, zdjęcia ,opis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.08.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Bez urazy ale zaintrygowało mnie właśnie to ,że nie odpowiedział nikt kto ma taką kupioną instalację. Co do nietrafionych inwestycji to mogę się wypowiedzieć na temat wentylacji mechanicznej. A swoją drogą to czy mógłby ktoś zamieścić więcej informacji nt tych samoróbek solarów? Jakiś schemat, zdjęcia ,opis ? Wal śmiało do Adam MK - on ma sporo takich patentów. Można też pogooglować nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 20.08.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 pawelppp33 możesz szerzej opisać jak skonstruowałeś swoje solary? Może masz jakieś fotki? Też o tym myślę. Mam stare grzejniki płytowe, myślę żeby pomalować je na czarno, zamknąć za szybą, pod spód styropian lub wełna i połączyć z zasobnikiem z wężownicą - czynnik grzewczy niezamarzający. DO tego jakiaś prosta automatyka. Zrobiłem na razie najprostszy eksperyment - pomalowałem puszkę po redbullu na czarno i postawiłem na parapecie przy styropianie. Woda osiągnęła 60 st. Chętnie usłyszę szczegóły techniczne nt. Waszych samodzielnie wykonanych solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 kiedys wyczytalem ze ponad 20 lat sie zwracaja pod warunkiem oczywiscie ze nic sie nie zepsuje a jest to malo prawdopodobne warto jak ma sie kase i jest sie proekologicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelppp33 21.08.2008 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 pawelppp33 możesz szerzej opisać jak skonstruowałeś swoje solary? Może masz jakieś fotki? Też o tym myślę. Mam stare grzejniki płytowe, myślę żeby pomalować je na czarno, zamknąć za szybą, pod spód styropian lub wełna i połączyć z zasobnikiem z wężownicą - czynnik grzewczy niezamarzający. DO tego jakiaś prosta automatyka. Zrobiłem na razie najprostszy eksperyment - pomalowałem puszkę po redbullu na czarno i postawiłem na parapecie przy styropianie. Woda osiągnęła 60 st. Chętnie usłyszę szczegóły techniczne nt. Waszych samodzielnie wykonanych solarów. Witam Obecnie posiadam 4 grzejniki panelowe. Jest to umieszczone w dwóch ramach, po dwa w każdej . Rama wykonana z kątownika, na spodzie płyta następnie styropian 2 cm, grzejnik panelowy, wolna przestrzeń około 2 cm a następnie szyba. Wszystko szczelnie złożone na silikonie. Grzejniki pomalowane czarną matową farbą. Połączone to w ten sposób że w jednej obudowie są dwa grzejniki połączone równolegle, w drugiej również w ten sam sposób a następnie dwa kolektory w szereg. Na wyjściu każdego grzejnika założony odpowietrznik. Ponieważ od kolektora do wymiennika jest około 10 metrów, pracuje pompa którą steruje wyłącznik różnicowy własnoręcznie wykonany, jęśli byś chciał mogę dać ci schemat, koszt około 10 zł. Pracuje to tylko w lecie więc jest wypełnione wodą którą po pierwszych przymrozkach spuszczam z układu. Pracuje to równolegle z piecem co, kwestia przekręcenia zaworów i można podgrzewać wodę piecem. Zdjęcia zamieszczę trochę póżniej. Jeśli coś źle wyjaśniłem to pytaj Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 21.08.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Informacje zaczerpnięte z artykułu z Rynku Instalacyjnego (link poniżej). Koszt eksploatacji kolektorów ok. 100-120 zł rocznie (ok. 40 zł to koszty energii elektrycznej zużywanej przez pompy + 80 zł wymiana raz na ok. 6 lat 25 litrów płynu) dla domu 1-rodzinnego z kolektorami płaskimi o pow. 5 m2. Średni koszt inwestycji w instalację solarną (kolektory, instalacja, zawory, pompy, zbiornik c.w.u. itp.) wynosi ok. 8-12 tys. zł. [mój dopisek: u mnie wyceniłem na ponad 15 tyś., nie ze względu na metraż, ale chciałem coś innego niż made in china] W naszych warunkach klimatycznych z kolektorów płaskich o pow. 5 m2 w domu jednorodzinnym uzyskuje się ok. 9-10 GJ energii cieplnej rocznie. W zależności od tego, jaki nośnik energii wykorzystujemy będzie zależeć opłacalność inwestycji w instalację solarną. - jeśli dotychczas 4-osobowa rodzina do podgrzewania c.w.u. korzystała z energii elektrycznej, gazu płynnego lub oleju opałowego, to inwestycja w instalację solarną zwróci się po 10-20 latach, czyli wcześniej niż deklarowana przez producentów żywotność urządzeń,- jeśli jednak rodzina ta do tej pory korzystała z węgla kamiennego, ciepła sieciowego lub gazu sieciowego, okres zwrotu zakupu kolektorów wynosi odpowiednio do 36 i 29 lat, a więc inwestycja taka przy obecnym poziomie cen nośników energii jest nieopłacalna. W przypadku domów jednorodzinnych typowa rodzina nie jest w stanie skonsumować energii uzyskiwanej przez kolektory w okresie największego nasłoneczniania i nadwyżki są tracone, natomiast zmniejszenie powierzchni kolektorów z 5 do 2,5 m2 nie wpływa znacząco na koszt inwestycji. [mój dopisek: ja mam ogrzewanie na gaz ziemny. w moim kontekście (koszt ogrzewania gazem, rodzina 4 os., etc.), przy moim wyliczeniu kosztów inwestycji vs okres zwrotu, pierwsze emocjonalne podejście na tak, zmieniło się na oczywiste dla mnie NIE.] http://www.rynekinstalacyjny.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1909&Itemid=172 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 21.08.2008 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 No właśnie myślałem o najprostszym możliwym rozwiązaniu typu takiego jak ma "PIOTREK PP". Otóż bez kupowanego czynnika przenoszącego ciepło tylko woda spuszczana wczesną jesienią. Jest to rozwiązanie typu czarna beczka na dachu ( widywane w Chorwacji ) i ciepło latem za darmo. Tylko u nas mniej słońca a to co dociera trzeba jakoś wykorzystać. Moja rodzina składa się z 6 osób i płacę latem za gaz ponad 200 pln. Tylko proszę o więcej opisu albo zdjęcia bo Ruscy niedługo podniosą ceny gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 21.08.2008 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 sorry w poprzednim poście napisałem Piotrek PP ale chodzi o pawelppp33 [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.08.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Co Ci więcej potrzeba? Kupujesz na Allegro albo zdobywasz gdzieś indziej panel grzejnika. Ja kupiłem, odebrałem osobiście, za ok. 50 PLN. Do króćców spawasz odpowiednie końcówki, żebyś mógł sobie doprowadzić tam wodę. Mogą być nawet wyjścia na wąż ogrodowy. Jedną stronę grzejnika malujesz na czarny mat. Najlepiej sprayem, cienką warstwą, po usunięciu oryginalnego lakieru. W drugiej kolejności kupujesz kawał styropianu o odpowiednich wymiarach. pawelppp33 napisał o 2 cm, w mojej opinii to trochę za mało. Następnie budujesz z desek skrzynkę, w którą wsadzisz panel grzejnika i styropian. Robisz gdzieś dziury na wyprowadzenie wody. Od góry przykrywasz szybą. Zamykasz szczelnie. Montujesz w pożądanym miejscu. Najbardziej podstawowe schematy kolektorów znajdziesz tutaj. Ciebie interesuje ten pierwszy -- płaski. W opisywanym przypadku panel grzejnika robi jednocześnie za absorber i wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Bez urazy ale zaintrygowało mnie właśnie to ,że nie odpowiedział nikt kto ma taką kupioną instalację. Co do nietrafionych inwestycji to mogę się wypowiedzieć na temat wentylacji mechanicznej. A swoją drogą to czy mógłby ktoś zamieścić więcej informacji nt tych samoróbek solarów? Jakiś schemat, zdjęcia ,opis ? Zajrzyj do tego wątku : http://forum.muratordom.pl/solar-tymi-recami-robiony,t59508.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.08.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 ... W przypadku domów jednorodzinnych typowa rodzina nie jest w stanie skonsumować energii uzyskiwanej przez kolektory w okresie największego nasłoneczniania i nadwyżki są tracone, ... Troszkę inaczej to wygląda w przypadku kolektorów próżniowych. Latem nie występuje zbyt duża nadwyżka, za to zimą jest też pozyskiwane ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 21.08.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 pawelppp33 Pewnie, że chciałbym schemat. Zdjęciami też nie pogardzę. Jestem zdecydowanym zwolennikiem nie przepłacania za rozwiązania proste i sprawdzone. Kolektory oferowane na rynku są drogie a jak piszą ludzie, okres zwrotu jest dość długi. Skoro Ty z powodzeniem korzystasz z rozwiązania do 2000 zł, to znaczy, że jest to dobre rozwiązanie. Jestem tym zainteresowany tym bardziej, że kilka grzejników panelowych mam (mają chyba z 20 lat ale są ok). Pozdrawiam, RadziejS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 21.08.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam,Udało mi się na wątku: http://forum.muratordom.pl/solar-tymi-recami-robiony,t59508.htm znaleźć schemat. Autor zamieścił go dosyć dawno i jestem ciekaw czy udało mu się go zainstalować wg pomysłu. A co wy o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam, Udało mi się na wątku: http://forum.muratordom.pl/solar-tymi-recami-robiony,t59508.htm znaleźć schemat. Autor zamieścił go dosyć dawno i jestem ciekaw czy udało mu się go zainstalować wg pomysłu. A co wy o tym sądzicie?W tym wątku jest wiele stron do przeglądania i klika różnych schematów. O który Ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 21.08.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 ... W przypadku domów jednorodzinnych typowa rodzina nie jest w stanie skonsumować energii uzyskiwanej przez kolektory w okresie największego nasłoneczniania i nadwyżki są tracone, ... Troszkę inaczej to wygląda w przypadku kolektorów próżniowych. Latem nie występuje zbyt duża nadwyżka, za to zimą jest też pozyskiwane ciepło. owszem, ale stopa zwrotu z tej (kolektory próżniowe) inwestycji nie jest bynajmniej bardzie korzystna niż w przypadku płaskich z uwagi na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelppp33 22.08.2008 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 WitamJa do sterowania pracąpompy mam zastosowany schemacik z tej stronyhttp://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/prad/elektr/neuron2.htmlDo tego wyłącznik zwłoczny że pompa po wyłączeniu różnicowym pracuje około 5 minut bo sam różnicowy był za czuły.Nadwyżke energii latem jak ktoś napisał konsumuję że nawet do pralki automatycznej wlewam wodę już gorącą nagrzaną kolektorem i nie musi już podgrzewać.Polecam również tą stronęhttp://darmowa-energia.eko.org.pl/Zdjęcia nie chcą mi się wstawiać więc jak ktoś chce to mogę mu wysłać na poczte.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.08.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 To ja poproszę [[email protected]] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.08.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Na allegro są dostępne w cenie ok 1400zł kolektory próżniowe wiec czy jest sens robić je z grzejników panelowych? Sam kupiłem 2 lata temu kilka takich grzejników i czekają na wolny czas żeby je zmontować ale jakoś nigdy go nie mogę znaleźć. Czy do tych solariów z allegro potrzeba jeszcze jakiś drogi osprzęt że w sumie takie kolektory kosztują nas 10tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 22.08.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 zapewne są w tym koszty montażu, ale mam pytanie do przedmówców którzy przetrwali zimę na solarach.... czy byli zadowoleni, jak z pozyskiwaniem ciepła gdy niebo jest zachmurzone a na zewnątrz jest -5 stopni? ...co do lata to oczywiście nie mam pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts