HenoK 31.08.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Autorzy nie wyglądają zbyt wiarygodnie ze względu na to, że sami sprzedają konwencjonalne techniki grzewcze. Ale artykuł wart przeczytania i całkiem rozsądny! O zaletach danego rozwiązania dowiemy się u sprzedawcy, który je oferuje. O wadach danego rozwiązania najwięcej możemy dowiedzieć się sprzedawcy oferującego konkurencyjne rozwiązania. O tym, czy zalety przewyższają wady, musimy zdecydować sami uruchomiając szare komórki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelppp33 31.08.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Okres zwrotu i tym podobne rzeczy można policzyć w fajnym programie Kolektorek. Nie pamiętam jednak skąd go ściągałem ale jest darmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 31.08.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 taki artykulik znalazłem: http://www.tanie-ogrzewanie.pl/pl/news/63.html no właśnie - szczyt beztronności to to nie jest ale dość rozsądnie napisane. Nawet sensownie, nic w sumie nowego ale w miarę obiektywne, to fakt. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 31.08.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Okres zwrotu i tym podobne rzeczy można policzyć w fajnym programie Kolektorek. Nie pamiętam jednak skąd go ściągałem ale jest darmowy Link. Nie korzystałem jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Okres zwrotu i tym podobne rzeczy można policzyć w fajnym programie Kolektorek. Nie pamiętam jednak skąd go ściągałem ale jest darmowy Link. Nie korzystałem jeszcze...Podobają mi się funkcję tego programu. Na stronie http://www.kolektorek.pl/ można znaleźć sporo informacji na temat kolektorów słonecznych i energii odnawialnej, dostępna jest też wersja on-line programu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 01.09.2008 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Wychodzi na to ,że jednak lepiej samemu Trochę się boję tych wszystkich dziur na dachu. Poza tym wiele rzeczy i tak musiałbym, psiakrew, zlecić hydraulikowi, dokupić zasobnik itp i znając życie dowiedzieć się ,że wydałem o wiele więcej niż zakładałem. Tak przy okazji czy pompa cyrkulacyjna powinna chodzić cały czas? Czy dużo oszczędniej jest wyłaczać pompę na noc i w godzinach przedpołudniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.09.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Tak przy okazji czy pompa cyrkulacyjna powinna chodzić cały czas? Czy dużo oszczędniej jest wyłaczać pompę na noc i w godzinach przedpołudniowych? O ile mówisz o cyrkulacji wody przez kolektor, pompa powinna być włączona tylko wtedy, gdy kolektor ma wodę cieplejszą, niż zasobnik. Inaczej będziesz tylko wychładzać zasobnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 01.09.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Im więcej czytam o solarach, tym mniej jestem zachęcony do ich montażu. Mam wrażenie, że 10-12 tysięcy można wsadzic w coś innego. Głównym źrodłem ciepła w moim domu będzie kocioł na węgiel (na 99% ekogroszkowiec z dodatkowym rusztem) - chata około 200 mkw po podłodze. Skłaniałem się ku solarom głównie ze względu na to, żeby nie odpalac kotła węglowego latem, ale poczytałem ostatnio o zużyciu ekogroszku latem i wyszło mi - mniej więcej oczywiście, że przyjmując zużycie groszku latem na około 500 kg oraz cenę tony 700 zł, to za 10 tys. złociszy mogę miec ciepłą wodę przez około 30 lat. Poza tym mam wrażenie że w razie fatalnej pogody to i tak trzeba będzie tego węglowego uruchamiac. Nasuwają się pytania:- co będzie z ceną węgla za parę lat?- czy przygotowac instalację do solarów, w razie czego? Takie to są moje dylematy inwestora w stanie prawie surowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.09.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Nasuwają się pytania: - co będzie z ceną węgla za parę lat? - czy przygotowac instalację do solarów, w razie czego? Cena węgla moim zdaniem wzrosnie jak wszystkiego, biorąc jeszcze pod uwagę rosnące zapotrzebowanie na ten surowiec przez użytkowników końcowych. A co do przygotowywania instalacji. U mnie przy kominie idącym z kotłowni nad dach zostaje właśnie miejsce na ewentualne przyszłe solary, o których myślałem na początku inwestycji. Jak za kilka lat będzie to tańsze, będę miał jak sprowadzić rury z dachu do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.09.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 - czy przygotowac instalację do solarów, w razie czego? Tak, zrobić w odpowiednim miejscu trójnik z zaworem i pozamiatane. A potem zrobić sobie kolektor. Własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 01.09.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 ciepła wodę z solara można by zainwestować w pralkę i zmywarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelppp33 02.09.2008 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Czemu chcecie zaraz dawać ich na dach. Przecież można spokojnie z południowej strony postawić je pod domem, i mając pompę to spokojnie sobie działa. Od czasu do czasu nie ma problemu z umyciem szyb jak i opróżnianie ich z wody na zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.09.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 - czy przygotowac instalację do solarów, w razie czego? ja puściłem sobie rurki od kotłowni do połaci na której ewentualnie mogłyby kiedyś zawisnąć solary - koszt rurki z jej montażem to ca 1000zł - myślę że było to najgorzej wydane 1000zł podczas tej budowy bo kolektorów sobie raczej nie zainstaluje .... chociaż kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.09.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 "koszt rurki z jej montażem to ca 1000zł" Pogorszyło się ludziskom?! Zwykła, ohydna stal dobrze ocieplona, kilka kształtek i żaba do rur... Zabawa w instalatora przez kilka godzin - i jest! Ze 100zł by wyszło... Ale miedź się ładniej świeci.... Wielu podejść nie rozumiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.09.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Przecież można spokojnie z południowej strony postawić je pod domem, i mając pompę to spokojnie sobie działa. Kolektor na ziemi to nawet pompy nie wymaga, bo może sobie spokojnie grawitacyjnie pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.09.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 "koszt rurki z jej montażem to ca 1000zł" Pogorszyło się ludziskom?! Zwykła, ohydna stal dobrze ocieplona, kilka kształtek i żaba do rur... Zabawa w instalatora przez kilka godzin - i jest! Ze 100zł by wyszło... Ale miedź się ładniej świeci.... Wielu podejść nie rozumiem... Adam M. Adamie, jeszcze np. gwintownica, a i giętarka może się przydać, tego zwykły inwestor już nie ma. instalatorzy teraz to tylko nowoczesne technologie stosują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.09.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 no nie wiem czy rurki ocynkowane rozsądnie byłoby zalać w posadzce - a lutować miedzi twardym lutem się nie podejmuje... poza tym wszystkiego samemu nie da się zrobić bo życia i zdrowia nie starczy na budowę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.09.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Kiedyś robili....No, cała wieś pomagała...Dobre było, bo do dziś wiele tego stoi a co poniektórzy nawet to przenoszą...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minijack 02.09.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Im więcej czytam o solarach, tym mniej jestem zachęcony do ich montażu. Mam wrażenie, że 10-12 tysięcy można wsadzic w coś innego. Głównym źrodłem ciepła w moim domu będzie kocioł na węgiel (na 99% ekogroszkowiec z dodatkowym rusztem) - chata około 200 mkw po podłodze. Skłaniałem się ku solarom głównie ze względu na to, żeby nie odpalac kotła węglowego latem, ale poczytałem ostatnio o zużyciu ekogroszku latem i wyszło mi - mniej więcej oczywiście, że przyjmując zużycie groszku latem na około 500 kg oraz cenę tony 700 zł, to za 10 tys. złociszy mogę miec ciepłą wodę przez około 30 lat. Poza tym mam wrażenie że w razie fatalnej pogody to i tak trzeba będzie tego węglowego uruchamiac. Nasuwają się pytania: - co będzie z ceną węgla za parę lat? - czy przygotowac instalację do solarów, w razie czego? Takie to są moje dylematy inwestora w stanie prawie surowym... co bedzie za pare lat a co teraz czy wiesz, że z dniem 1-09-2008 kompania weglowa podniosła ceny węgla o 30% w zbycie drobnicowym ceny dla energetyki zawodowej niestety nie były dostępne na ich stronach http://www.kwsa.pl a inne kopalne już za tym nadążają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.09.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 no nie wiem czy rurki ocynkowane rozsądnie byłoby zalać w posadzce - a lutować miedzi twardym lutem się nie podejmuje... Podciągam z pytaniem co za problemy mogą wyniknąć z zalania rurek ocynkowanych w posadzce. Akurat mam i mnie to zaczęło zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts