pierwek 03.09.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 chodziło mi o czas ich życia w posadzce - co prawda w posadzce nie ma wapna ale i tak są raczej mniej trwałe niż miedź co nie zmienia faktu że spokojnie z 50 lat powinny pociągnąć - poza tym te skręcane połączenia do których nie ma dostępu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.09.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 chodziło mi o czas ich życia w posadzce - co prawda w posadzce nie ma wapna ale i tak są raczej mniej trwałe niż miedź co nie zmienia faktu że spokojnie z 50 lat powinny pociągnąć - poza tym te skręcane połączenia do których nie ma dostępu... Może bez konkretnych przykładów, ale myślę, że mogę zagwarantować, że te połączenia skręcane stalowych rur ocynkowanych zatopione w posadzce betonowej są znacznie bezpieczniejsze niż instalacje na tworzywie sztucznym bez żadnych łączeń no i taka instalacja jest też mniej wrażliwa na błędy wykonawstwa niż nawet miedziana. Myślę, że w tym się zgadzamy. Trwałość tak jak pisałem poprzednio będzie na pewno wystarczająca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.09.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ostatnio byłem na przeglądzie w instalacji z kolektorem próżniowo rurowym CPC o powierzchni czynnej 4,5m^2, zbiorniku 300l, AquaSystem ze wspomaganiem centralnego ogrzewania. Z instalacji cwu korzystają 2 osoby w lato dodatkowo wnuki, czasem jeszcze ktoś. Od 10.04.2007 do 5.09.2008 uzysk wynosił 4208kWh, czas pracy pompy około 900h (nie pamiętam dokładnie :/), TSA>MAX czyli temp. kol. powyżej 130stC - 44h. Koszt instalacji wynosił chyba w granicach 13-14kPLN. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.09.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Czy ja dobrze liczę, że w dwa i pół roku instalacja "zarobiła" mniej niż 2 000 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Czy ja dobrze liczę, że w dwa i pół roku instalacja "zarobiła" mniej niż 2 000 PLN?Skąd Ci się wzięło dwa i pół roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.09.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Hmmm... Rzeczywiście, półtora roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgochna 10.09.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Ja mam kolektory płaskie od 4 latgeneralnie od początku marca do końca października nie płacę za grzanie wody, choć oczywiście nie zawsze tak jest co do dniapoza tym nadmiar ciepłej wody zużywam do pralki, którą podłączyłam do ciepłej wody, do gotowania, do robienia dzieciom baseniku (nie mam dużego basenu), do mycia samochodu, docelowo będzie również do zmywarki, to też są oszczędnościnie liczę tego dokładnie, ale jestem zadowolona z tej inwestycjirównież zimą w słoneczne dni mam wodę użytkową nagrzaną do około 40-60 stopni, zależy od miesiąca, temperatura na zewnątrz nie ma tu praktycznie żadnego znaczeniazaznaczam, że mam z dwóch stron wysokie drzewa, które ograniczają godziny pracy kolektora, więc przy pełnym wykorzystaniu okres uniezależnienia od dostawców ciepła byłby jeszcze dłuższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.09.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Ja mam kolektory płaskie od 4 lat generalnie od początku marca do końca października nie płacę za grzanie wody, choć oczywiście nie zawsze tak jest co do dnia poza tym nadmiar ciepłej wody zużywam do pralki, którą podłączyłam do ciepłej wody, do gotowania, do robienia dzieciom baseniku (nie mam dużego basenu), do mycia samochodu, docelowo będzie również do zmywarki, to też są oszczędności nie liczę tego dokładnie, ale jestem zadowolona z tej inwestycji również zimą w słoneczne dni mam wodę użytkową nagrzaną do około 40-60 stopni, zależy od miesiąca, temperatura na zewnątrz nie ma tu praktycznie żadnego znaczenia zaznaczam, że mam z dwóch stron wysokie drzewa, które ograniczają godziny pracy kolektora, więc przy pełnym wykorzystaniu okres uniezależnienia od dostawców ciepła byłby jeszcze dłuższy Napisz jeszcze jakie masz kolektory : płaskie czy próżniowe oraz ile ich masz. O koszt nie będę dopytywał , chociaż to wątek kolektory słoneczne a okres zwrotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.09.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 No przecież napisane że płaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 10.09.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 My też mamy płaskie kolektory. Ogrzewają nam CWU już od 3 sezonów. PRaktycznie od końca kwietnia do końca września ciepłęj wody z solarów mamy tyle, że spokojnie dla nas (2+2) wystarczy. Jako, że mamy tak zrobioną instalację, że 300l bufor jest źródłem ciepła dla CO i CWU, to w lecie "nadwyżka" ciepłej wody śmiga w podłogówce.Wyszliśmy z takiego założenia: teraz nas stać to kupujemy, nie wiadomo co będzie potem, tym bardziej że ceny nośników energi pną się w górę w coraz szybszym tempie, więc te wszystkie Wasze wyliczenia co do opłacalności trzeba będzie niestety za jakiś czas mocno zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.09.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Jako, że mamy tak zrobioną instalację, że 300l bufor jest źródłem ciepła dla CO i CWU, to w lecie "nadwyżka" ciepłej wody śmiga w podłogówce. Ogrzewacie dom latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgochna 10.09.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Mam płaskie, tak jak pisałam, kosztów nie pamiętam, ale ze zbiornikiem 300 l zapłaciliśmy chyba ze 12 tys. Mamy też sterownik i zawory do wspomagania c.o., ale to akurat nie była dobra inwestycja, dziś bym tego nie zrobiła, bo jak jest na tyle słońca, żeby wspomagać ogrzewanie, to przez okna od południa mi na tyle nagrzewa dom, że nie muszę w ogóle grzać kaloryferami. Zgadzam się z przedmówcą, miałam wtedy kasę i zainwestowałam, na resztą wzięłam tani ekologiczny kredyt, nie interesują mnie dziś podwyżki cen gazu czy prądu czy czegokolwiek, tym bardziej, że w domu nie mam gazu, a rachunki za prąd przy 4-osobowej rodzinie mam rzędu 90 zł za 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.09.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 a rachunki za prąd przy 4-osobowej rodzinie mam rzędu 90 zł za 2 miesiące. W domu w którym teraz mieszkam nie ma solarów i rekuperatora,za to jest pralka,lodówka i zamrażarka! 2 osoby z czego od 7:00 rano do 18:00 nikogo w domciu,telewizor włączamy na pół godziny dziennie,komputer chodzi ok. 6 godzin dziennie! Przychodzi między 220 a 280 zł za 2 miesiące Jak Ty to robisz ? Jakoś tego nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.09.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Ja mieszkam z żoną w małym mieszkaniu (36m^2), gdzie elektryczne jest oświetlenie, zasilanie komputera i RTV/AGD no i kuchenka. Wodę i ogrzewanie mam z sieci ciepłowniczej. Płacę za prąd koło 80-100 PLN miesięcznie. Też mnie ciekawi ten wynik zużycia prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 11.09.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Jako, że mamy tak zrobioną instalację, że 300l bufor jest źródłem ciepła dla CO i CWU, to w lecie "nadwyżka" ciepłej wody śmiga w podłogówce. Ogrzewacie dom latem? Mało precyzyjnie napisałem, przepraszam, ogrzewamy podłogę w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgochna 11.09.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Tak mnie zdeprymowaliście, że postanowiłam sprawdzić w domu rachunki. Eefekt - latem i wiosną płacę 90-115 zł za 2 miesiące, zimą 130-150 zł. Sprawdziłam ostatnie 2 lata.Jak to robię? Nie wiem, rzadko oglądamy telewizję, mamy żarówki energooszczędne. Ale mamy lodówko-zamrażarkę i pralkę, która chodzi minimum 5 razy w tygodniu, albo i codziennie. Może po prostu mamy oszczędne urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.09.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Może macie energooszczędne urządzenia, może mniej ich używacie i może macie tańszy prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 11.09.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 My mamy podobne rachunki za energię elektryczną. Ale komputer włączamy bardzo sporadycznie, tv prawie w ogóle nie oglądamy, mamy taryfę G12 i staramy się pranie puszczać w II taryfie. Gasimy światło w pustym pomieszczeniu, gotujemy tyle wody ile nam rzeczywiście potrzeba i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgochna 11.09.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 pocieszyłes mnie, bo już myślałam, że coś ze mną jest nie takswoją dorgą nie myślałam, że przy podobnych założeniach wyjściowych mogą być tak duże różnice w rachunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.09.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Bo to nie rachunki się powinno porównywać, tylko zużycie prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts