urbit 01.10.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Mam działkę na dość wilgotnym gruncie.W związku z tym szef budowy zaproponował mi aby budować dom na wysokości 45 cm od fundamentu.Czy to wystarczy aby zebiezpieczyć sie w jakiś sposób od wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Mam działkę na dość wilgotnym gruncie.W związku z tym szef budowy zaproponował mi aby budować dom na wysokości 45 cm od fundamentu. Czy to wystarczy aby zebiezpieczyć sie w jakiś sposób od wilgoci? Wystarczy, pod warunkiem zastosowania izolacji przeciwwilgociowych. Dlaczego o wysokosci posadowienia decyduje szef budowy (kierownik budowy ?, inspektor nadzoru ?) a nie projektant ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 01.10.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 A ja nie bardzo rozumiem co znaczy "45 cm od fundamentu". Chodzi o wysokość ścianki fundamentowej czy o wysokość posadowienia domu ponad poziomem gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 01.10.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Co wy z tymi projektami U mnie też budynek jest podniesiony na 3 warstwy bloczków betonowych, ale nie z powodu wilgoci tylko dlatego , że nie podobają mi się domy, co do nich się wchodzi jak do namiotu I tak było w projekcie. W projekcie było też , że pogłoga garażu też była na pozimie 45 cm, co dla mnie jest totalną bzdurą, kotłownia zaś była 1m niżej , przystosowana do ogrzewania grawitacyjnego. Porzerabiałem sporo rzeczy w projekcie (projekt z początku lat 90), nie wiem jak do końca jeszcze z tym odbiorem będzie, ale pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 01.10.2003 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Chodzi o posadowienie domu o 45 cm powyżej poziomu gruntu(działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 01.10.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ja bym tak zrobił, jak Ci radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 01.10.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Teraz wszystko jasne. Ja mam działkę z wysokim poziomem wód gruntowych. Te 45 cm to i tak niewiele, mój dom jest ok. 70 cm ponad poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 01.10.2003 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Znajmoy mi doradza 80 cm ale kierownik budowy z projektantem twierdza że dom będzie wyglądał jak wysoka kicha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 01.10.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Znajmoy mi doradza 80 cm ale kierownik budowy z projektantem twierdza że dom będzie wyglądał jak wysoka kicha! Wszystko to kwestia obsypania domu naokoło ziemią pozostałą z fundamentu. Wówczas można pozostawić widoczny cokół o "normalnej" wysokości (~40 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 01.10.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ja musiałem podnieść, dobudowuje nowy do istniejącego, projektant się rąbnął i wejście miałbym ok 10 cm poniżej poziomu drogi - czyli potop w domu. podniosłem o 2 betoniki i jest ok. dzięki podniesieniu mam mniej schodów na połączeniu między budynkami; bez tego przejście byłoby tylko dla ludzi o wzroście ok. 1.6m, a tak wygląda w miarę ok. Pozdr. Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 01.10.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Nie warjujcie z tą wysokością. 80cm zrozumiem w przypadku, gdy grozi wam powódź, a nie wody gruntowe:) U mnie jest tak wody 50cm ppt, posadowienie ław (wysokości 30cm) 30cm ppt, ściana fundamentowa 30cm, obsypanie ścian 20cm npt w promieniu 3m wokół domu Jeśli będzie wystawało nazbyt wiele to musicie robić niewygodne schody (wózek, inwalidzi, osoby starsze), dom wypiętrza się w górę (zaburzenie proporcji, ew. przekroczenie dopusszczalnej wysokości - u mnie max. 8m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts