voyt 18.08.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Adaptuje poddasze i zaczynam robić ogrzewanie podłogowe.Kąt dachu to ok 20 stopni przy ścianie kolankowej ok 90 cmWychodzi mi z tego że mam w dwóch pomieszczeniach: kuchniai łazienka powierzchnie które nie nadają się do wykorzystania w żaden sposób (ok 1,5 m od ściany kolankowej) W kuchni i w łaziencebędzie ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się czy ma być ono w tychmiejscach. W łazience część tej niskiej przestrzeni będzie otwarta(pralka, kosz na bielizne i inne). Z drugiej strony ściany kolankowe są ścianami zewnętrznymi i wydaje mi się, że powinno się grzać przy tych ścianach.I jescze jedno. Dajecie podłogówke na powierzchni całej kuchni Co z powierzchniami na których będą meble. Instalator mówił mi, żebytam nie robić. Ogónie powierzchnia tych pomieszczen nie jest dużaa wiem, że przy małych powierzchniach może być problem z dogrzaniem bez szafek w kuchni mam 7m2 z szafkami 11m2 (niska częśćma 5m2)łazienka 4.5m2 (niska czzesc ma 5m2) pod pysznicem i wanną ogrzewania podłogowego nie będzie niskie cześci 90 - 145 cm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106928-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-a-skosy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 19.08.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Podłogówkę w kuchni położyłbym tylko na powierzchni użytkowej, oraz jedną nitkę pod ścianą, pod warunkiem, że nie będzie tam przewiewu. Tzn, jeśli boki będą otwarte, to trzeba położyć o połowę mniej gęsto, niż na reszcie kuchni. Taka powierzchnia wystarczy, gdyż w kuchni dochodi jeszcze ciepło z gotowania. W łazience trzeba położyć podłogówkę gęściej (powinna być obliczona za pomocą np. jakiegoś programu do projektowania podłogówki), jednak przydałby się jeszcze jakiś, choćby niewielki grzejnik (np. drabinka). Pod wanną można położyć podłogówkę, zapobiegnie to zbyt szybkiemu wychładzaniu wody w wannie (ważne, jeśli użytkownik lubi sobie w wannie poczytać kryminał ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106928-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-a-skosy/#findComment-2630708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts