Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Butelki na wino...inspiracje potrzebne:)


iwett27

Recommended Posts

Gość Henku_wawa
ostatnio modne są specjalne chłodziarki do wina, najczęściej wolnostojące wyglądające jak lodówka (najczęściej ze szklanymi drzwiami), czasem mniejsze jak ta tutaj. w tej z linka mieści się 46 butelek. http://www.whirlpool.pl/app.cnt/whr/pl_PL/pageid/pgproducts001/catid/2/subcatid/10
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

osoba która lubi wino i sie na nim zna twierdzi, ze pólki to porażka dla wina.

 

Jeśli trzymać w kuchni to tylko w specjalnej szafce :

http://www.alphaprice.com/images/article_la/1068.JPG

Oczywiscie sa jeszcze roznice, sa lodowki na wino - ona sluza do schladzania wina przed podaniem i szafki na wino, ktore utrzymuja je w odpowiedniej temperaturze przez caly czas (lodowki sa za zimne).

 

Ta szafeczke na wino, no coz, ona bedzie sie nadawala do trzymania wody, bo nawet soki i cola odpadaja, bo tam w gorze bedzie za cieplo.

Szkoda miejsca i szkoda wina.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
osoba która lubi wino i sie na nim zna twierdzi, ze pólki to porażka dla wina.

 

Jeśli trzymać w kuchni to tylko w specjalnej szafce :

http://www.alphaprice.com/images/article_la/1068.JPG

Oczywiscie sa jeszcze roznice, sa lodowki na wino - ona sluza do schladzania wina przed podaniem i szafki na wino, ktore utrzymuja je w odpowiedniej temperaturze przez caly czas (lodowki sa za zimne).

 

Ta szafeczke na wino, no coz, ona bedzie sie nadawala do trzymania wody, bo nawet soki i cola odpadaja, bo tam w gorze bedzie za cieplo.

Szkoda miejsca i szkoda wina.

To się słąbo zna, bo przecież tylko białe się chłodzi (ew. rose), a czerwone nie, czyli trzebaby mieć dwie chłodziarki z różnymi temperaturami? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepsze modele tych lodówek mają dwie strefy chłodzenia - jedna dla czerwonego, druga dla białego. I w dzisiejszych czasach, gdy temperatura w domach jest znacznie wyższa niż to bywało kiedyś, chłodzi się i białe, i różowe i czerwone - szczególnie te, przechowywane w kuchni. Ja osobiście, będę miał w kuchni szafkę na jakieś 50 butelek wina - miejsce bardziej do przechowywania tuż przed wypiciem niż składowania przez lata.

 

Pozdrawiam

P.R.

 

ps - skoro półki to taka porażka, to dlaczego w sklepach specjalistycznych również się je stosuje? ^^

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem o chłodziarkach ale sa drogie i niekoniecznie o to nam chodzi, bo to w sumie zadna ozdoba:) Ale dzieki za pomysl:)

Przechowywanie wina w kuchni bez chłodziarki to barbarzyństwo. Chyba, że nie masz na myśli wina tylko jakieś sikacze. Im nawet 25stopni nie zaszkodzi.

 

To się słąbo zna, bo przecież tylko białe się chłodzi (ew. rose), a czerwone nie, czyli trzebaby mieć dwie chłodziarki z różnymi temperaturami? :wink:

To raczej Ty się słabo znasz. Co innego temperatura przed podaniem a co innego temperatura przechowywania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i bardzo dobrze, bo faktycznie w szafce w kuchni to trzymać można tylko takie wino za 19,90 które kupujemy rano a wieczorem wypijamy do kanapek;)

 

Lepsze wina, należy przechowywać w odpowiednich warunkach, gdzie ważna jest nie tylko temperatura (faktycznie różna dla czerwonych i białych), ale i wilgotność powietrza!!!

 

Jeśli butelki są zamykane korkiem butelka musi leżeć, aby korek nie przesechł i żeby nie dostawało się do środka powietrze. Jeśli są korkowane silikonem (ostatnio coraz częściej, bo kiepsko stoją "złoża" korka) powinny raczej stać, aby powierzchnia styku wina z powietrzem była jak najmniejsza.

 

Poczytajcie troszku sobie o tym, bo skoro robicie całą piwnicę, to rozumiem, że chcecie się poważnie bawić w wina, a to wymaga trochę zachodu;) Ale za to ileż niesie ze sobą przyjemności, kiedy otworzycie butelkę wspaniałego, dobrze przechowanego wina.....mmmmm....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dagne dziekuje za cenne rady:)

Mąz w winach kocha sie od zawsze:) Piwniczka bedzie pod ziemią 3mx3mx2,5h, odpowiednio klimatyzowana itd

Mąz juz ja w myslach urządza, bo poki co koncza mury. Oddal sie całkowicie piwniczce-winniczce:) Wkrótce wrzuce do dziennika zdjecia z etapu prac wiec zapraszam do oglądniecia:)

Pozdrawiam

iwett

Ps: jak juz bedzie finisz i piwniczka sie zapełni zapraszam do dobre winko:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:oops: Tak tu się mądrzę mądrzę a tu specjaliści.... :wink: To ja poproszę o zdjęcia kilka cennych rad!!!!Ja kocham wina, ale nie znam się na nich najlepiej. Wiem tylko czy mi smakuje czy nie:) Jak macie w zasobach jakieś Barollo to ja się wpraszam:) A na poważnie, to życzę wam powodzenia i jak najszybszej przeprowadzki!!!!!!!!!!!!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To się słąbo zna, bo przecież tylko białe się chłodzi (ew. rose), a czerwone nie, czyli trzebaby mieć dwie chłodziarki z różnymi temperaturami? :wink:

To raczej Ty się słabo znasz. Co innego temperatura przed podaniem a co innego temperatura przechowywania.

No raczej że co innego :roll: Jak przechowywać też w kuchni, to wtedy 4 chłodziarki :p

 

No ale problem się widzę rozwiązał w najlepszy możliwy sposób :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...