groomek 19.08.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 mam działke w drugiej lini od drogiw pierwszej jest działka której właścicielka nie żyje już wiele latma 3 córki i one jakoś nie kwapią się do przerpowadzenia sprawy spadkowej Natomiast z tego co z nimi rozmawiałem były by gotowe odsprzedać mi kawałek swojej działki na drogę dojazdową do mojej W związku z tym mam pytanie1.Czy możliwe jest odkupienie tego kawałka od nich już teraz?2.Czy MUSZĄ najpierw przeprowadzić sprawę spadkową? Ta pierwszą opcję wyobrażam sobie tak że każda z nich podpisuje się pod aktem notarialnym itp.Mogę prosić o podpowiedź kogoś kto się na tym zna Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.08.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Obawiam się , że nie jest to możliwe. Najpierw sprawa spadkowa regulująca udziały spadkobierców. To w końcu nadal nie jest ich działka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 19.08.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Istnieje możliwość sprzedaży prawa majątkowego w postaci prawa do spadku. Lecz w Twojej konkretnej sytuacji nic Ci to nie da - i tak trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe a poza tym Ciebie interesuje tylko kawałek schedy.Jeśli wykażesz, że posiadasz interes prawny w ustaleniu następców po spadkodawcy, możesz wystąpić do Sądu jako wnioskodawca postępowania mającego na celu określenie kręgu spadkobierców - to w zasadzie jedyna możliwość przyspieszenia całej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts