Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spiżarka

nely

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak, tak, tak ...warto ... postawiliśmy extra ściankę i mamy w ten sposób mniejszy i bardziej zamknięty salon , ale za to spiżarkę pod schodami .... szeroka na metr , długa na 3 metry z dużym spadem sufitu (schody ) .... jest rewelacyjna ...napoje , słoiki, ziemniaki, przetwory, lekarstwa, niepotrzebne graty kucenne używane raz na ruski rok :D ....wszystko sie tam mieści - nie wiem gdzie bym to dała gdyby nie było spiżarki :D

tak, że zdecydowanie polecam :D

ale za to spiżarkę pod schodami .... szeroka na metr , długa na 3 metry z dużym spadem sufitu (schody ) .... jest rewelacyjna ...napoje , słoiki, ziemniaki, przetwory, lekarstwa, niepotrzebne graty kucenne używane raz na ruski rok :D ....wszystko sie tam mieści - nie wiem gdzie bym to dała gdyby nie było spiżarki :D
Wiedziałem, że zamknięte (pełne) schody to dobry pomysł nie tylko ze względu na możliwość upchania tam WC ale i właśnie dodatkowego schowka na wszystko.

czy warto robić taką malutką? 1mx1m?

jak wyglądają Wasze spiżarki? albo te spiżarki-inspiracje?

W "naszym" projekcie Dom w Dziewannie 2 jest spiżarka koło kuchni o powalającej :lol: powierzchni 1,4m2. (http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_dziewannie_2/m4107a2c6e180b).

Część ludzi likwiduje ją powiększając kuchnię, bo jest mało pojemna i ma małe drzwi na całą szerokość ściany, w zasadzie to tylko można regał postawić na końcu i dwa mopy w kącie.

My zrobiliśmy inaczej: kuchnię powiększyliśmy z całym domem swoją drogą, a tą spiżarkę przerobiliśmy w szafę zabudowaną w wiatrołapie, "burząc" na papierze jedną dłuższą ścianę spiżarki i likwidując drzwi do niej z korytarza. Dzięki temu wiatrołap jest teraz pojemny.

A taką mini-spiżarkę będziemy mieli pod schodami.

ja mam spiżarkę izolowaną z styropianem i bez podłogówki (w przeciwieństwie do reszty kuchni). Mam problem z wentylacją zimą bo w niej jest dużo chłodniej niż w domu i woda się skrapla ale podjęłam walkę z tym fantem... moja ma ze 2m2 i nawet wliczając zaistniałe problemy za skarby świata z niej nie zrezygnuję :) naprawdę warto :lol:

w naszym projekcie jest skrytka przy kuchni - choc kuchnia sama w sobie nie jest ogromna.... za nic nie zrezygnowalabym ze skryteczki choc ma tylko ok. 1,5m2

jak dobrze rozplanuje polki, to bede mogla cale lato robic "pudliszki" :lol:

dodatkowo zrobilismy schody betonowe tylko po to aby stworzyc kolejna skrytke pod schodami :) nie wyobrazam sobie aby po piwo maz chodzil np. do garazu lub kotlowni bo tylko tam miesci sie skrzynka, albo ja chcac umyc podloge musze biegac po schodach zeby przyniesc z gornego pomieszczenia gospodarczego wiadro z mopem....

Nasza też jest maleńka, ale bardzo się cieszę, że będzie. Jej wymiary to 1x1m. Ponieważ jest w środku domu poprowadziliśmy w wylewce rurę, którą będzie czerpać powietrze z zewnątrz (żeby zimą było w niej trochę chłodniej) i nie zapomnielismy o kratce wentylacyjnej.

Mam nadzieję, że doskonale spełni rolę, mimo, że jest mini :lol:

A JA W SWOIM PROJEKCIE MAM AŻUROWE DURNE SCHODY POD KTÓRYMI NIE DA SIĘ NIC WSTAWIĆ BO SĄ AŻUROWE I NIE DA SIĘ TEGO ZMIENIC BO BĘDZIE BEZ SENSU. Projekt nie zakłada też miejsca na spiżarnię ale i tak coś wykombinuję. Nie wiem tylko co. Hmmmm, może to dobry temat na wątek? Gdzie umieścić spiżarnię jak nie ma gdzie?

• 4 weeks później...
Pewnie że robić: ja mam właśnie 1mx1m (kwadrat ze ściętym rogiem, na którym są drzwi) właśnie kosztem kuchni, mimo że za duża nie jest: zawsze w takiej spiżarce zmieścisz wiecej niż nawet w słupku do sufitu o szerokości 1m. Oczywiście że jak w kuchni, to nie będzie to typowa spiżarnia z niższą temperaturą (jaką da się osiągnąć chociażby w zagłębieniu pod schodami, które zawsze można przerobić z ażurowych na zabudowane, chyba że mają jakiś wymyślny bieg), ale miejsce na schowanie zapasu konserw, suchej żywności, karmy dla zwierząt, pierdół, tostera czy mixera - wszystkiego co nie wymaga chłodzenia, a ozdobą nie jest 8)