Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spiżarka

nely

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasza spiżarka ma 2,3x1,6 a więc 3,7m2 i powstała w wyniku przesunięcia łazienki , a właściwie kosztem salonu. Wejscie znajduje się w kuchni, posiada okno. W domach bez piwnicy spiżarnia to koniecznoć, nie wyobrażam sobie upychania zakupów w szafkach kuchennych, albo gdzie wynieśc upieczone ciasto czy jakies garnki z gorącym jeszcze jedzeniem? wszystko to stoi w kuchni i tworzy"obalewo" tak zwane, nie cierpie tego :evil:

Zmniejszenie salonu na rzecz spizarni to był jedna z najmądrzejszych zmian w projekcie. :D

Ja zrezygnowałam ze spizarki. W projekcie była kosztem kuchni 1x2m taka kiszka. Nie zrobiliśmy jej i uważam to za bardzo dobre rozwiązanie. Nie odczuwam jej braku. Kuchnia jest dzięki temu przestronna i wygodna.

Ale to kwestia przyzwyczajeń myslę.

My umieściliśmy spiżarkę naprzeciwko kuchni w małym pomieszczeniu, gdzie poziom podłogi jest około 70 cm niżej od pozostałej części domu. Dzięki temu mam nadzieję, że będzie tam na tyle chłodno, aby produktu i potrawy, które tam wrzucę, nie będą się psuły. Obecnie mieszkamy w bloku i nie mogę się doczekać, aż zagospodaruję naszą spiżarnię, czyli wrzucę tam roboty, maszynki, garnki, zgrzewki wody, soków itp. Nie jestem zwolenniczką nadmiernego zabudowywania kuchni szafkami, w które można poupychać różne duperelki.

Oj jak się cieszę, że będę mieć spiżarkę :lol:

• 3 years później...
zalezalo mi na spizarni, a w projekcie nie bylo, kuchnia za mała, zeby z niej cos wykroić, wiec zrobiliśmy tak: kotłownię przenieslismy do garazu, w zwiazku z czym zyskalismy dodatkowe pomieszczenie (przechodnie, miedzy domem a garazem) na tzw. graty, dodatkowy zamrazalnik i małą płytę gazową awaryjną i na 'smierdzące rzeczy', bo kuchnia właściwa otwarta jest na salon. Dodatkowo przylega ono do łazienki, którą zmniejszyliśmy (zostawilismy tylko umywalkę i kibelek), i od tego pomieszczenia po kotłowni wchodzi się właśnie do takiej kiszki, która powstała po zmniejszeniu lazienki. WYmiar 1,5 x 1 m - mnóstwo pólek na wszystko - makarony, kasze, ryże, przetwory, słodycze, soki, wody, puste słoiki, graty kuchenne i takie tam. Pomieszczenie to ma okno, nie ma podłogówki, przylega do garazu, jest tam chłodniej niż w reszcie domu. Baaaaaaardzo mi się sprawdza. Jak tylko jest mozliwosc to koniecznie róbcie spiżarnię;)

• 1 year później...

Witam,

Też będę miała małą spiżarnie pod schodami właśnie, jak większość tutaj :) Tylko jak rozwiązujecie sprawe drzwi do tej spiżarki? Czy wstawiacie zwykle drzwi, czy może coś innego? Ja zastanawiałam sie nad tańszym rozwiązaniem, mianowicie nad drzwiami ażurowymi. Są bardzo tanie i fajne przy okazji. Zastanawia mnie jedno, jak jest z takimi drzwiami w praktyce. Czy się nie połamną po paru dniach? Czy ktoś praktykował z Was coś takiego jak drzwi azurowe? Domyślam się że nie są zbyt solidne, ale moze wy macie odmienne zdanie :)

My zrobiliśmy drzwi do spiżarki z takiej samej płyty jak meble kuchenne. Moim zdaniem daje ciekawy efekt.

Spiżarka jest potrzebna - u mnie zmieściły się wszystkie roboty kuchenne, suszarka, mop i wiele innych rzeczy, a posiadamy tylko spiżarkę pod schodami.

Edytowane przez nataliik

• 6 months później...

Witam. Mógłby ktoś rozwinąć kwestię czerpni powietrza w spiżarce?

1. Czy to ma być rura po prostu przechodząca przez ścianę na zewnątrz (spiżarka przy ścianie zewnętrznej), czy też należy ją puścić pod wylewką? Jeśli pod wylewką to musiałaby chyba przechodzić przez ściany fundamentu i na zewnątrz budynku wychodzić do góry.

2. Czy zimą nie następuje przemrożenie. Wg opinii kolegi, który ma spiżarkę bez czerpni, to i tak jest tam wystarczająco chłodno nawet latem. Nurtuje mnie jednak problem wentylacji, gdyż zdrowy rozsądek podpowiada montaż drzwi z progiem, dla lepszej izolacji od ciepła w kuchni, ale wówczas nie ma wentylacji. Montaż wentylacji mechanicznej też raczej odpada, gdyż spiżarka jako pomieszczenie brudne oddawała by powietrze o niskiej temperaturze i przy okazji nagrzewała się od ciepłego powietrza zasysanego z kuchni.