Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o cenę stanu surowego

monikaa13

Recommended Posts

http://www.twojprojekt.pl/projekty/cedryk

Domek jak widac plus dobudowany garaż i nad nim pokój. Dach nad garażem obniżony w stosunku do głównego dachu.

Cena za cały domek plus dach, deskowanie bez położenia dachówki - 50tys. sama robocizna oczywiście.

Nie mam pojęcia co myśleć, ekipa sprawdzona, ale co do ceny nie mam zdania - dużo, mało, średnio?

Pomóżcie?

• 2 years później...

na dzień dzisiejszy mamy sso

fundamenty zrobiliśmy sami z pomocą rodziny

ściany stawiała nam firma, przy stropie pomagali wszyscy murarze za robociznę wzięli 4 tyś za parter i 600zł za strop i 1600za poddasze

za wierzbę i pokrycie zapłaciliśmy 5 000zł

łącznie do tego czasu wydaliśmy 85 tyś

myślę ze jest całkiem niezłe zważywszy ze na parterze mamy 140m2 a na poddaszu 60m2

uściślę

murarze mieli wszystkie materiały przygotowane , wszystko podane na talerzu , podobnie było z naszym stropem, dosłownie przyjechali wyrównać beton

naszym cieślom też bardzo dużo pomagała rodzina.

oszczędzany dlatego staramy się zrobić ile możemy by było taniej

materiał kupowaliśmy od jakiegoś czasu

szukaliśmy też dobrych ofert

co budujesz helixwroclaw2005?

Edytowane przez hajmal
a

hajmal pytam bo mnie takie informacje interesują

SSO - ściany nośne parteru to też nadproża, podciągi, słupy, komin (kominy)do wysokości stropu, schody żelbetowe - 4 tyś brutto Wynik bardzo intersujący

Co ma znaczyć wzięli 600zł brutto za strop? Za co? Za przyjazd na budowę?

Chętnie zobaczę galerię zdjęć

O dach nawet nie pytam

85 tyś z czego to wynika? Bo z tego co piszesz za robociznę wydałeś 11200zł

Za materiał wydałeś ponad 73 tysiące ? Za co?

Edytowane przez helixwroclaw2005
j

na dzień dzisiejszy mamy sso

fundamenty zrobiliśmy sami z pomocą rodziny

ściany stawiała nam firma, przy stropie pomagali wszyscy murarze za robociznę wzięli 4 tyś za parter i 600zł za strop i 1600za poddasze

za wierzbę i pokrycie zapłaciliśmy 5 000zł

łącznie do tego czasu wydaliśmy 85 tyś

myślę ze jest całkiem niezłe zważywszy ze na parterze mamy 140m2 a na poddaszu 60m2

zapiszę sobie bo czasem net robi jakieś psikusy :)

Witam,

Można prosić o cenę stanu surowego zamkniętego, przykładowa cena robocizny + materiał....

Projekt:

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb2203-dom-przy-bocianiej,173L.html

Na jednym forum powiedzieli, że ten dom jest bardzo drogi w wybudowaniu - trudny dach, kawałek piwnicy i balkony...a jak wy sądzicie?

pozdrawiam

A co w tym domu jest ponad standart? Nie wiem jak wykonawcy liczą sobie piwnice. Wybierałem ekipę na bardziej wymyślony domek i 90% wykonawcy nie patrzą na trudność tylko metraż całkowity domu. Cena ok 200 zł/m. Wiem co piszę sąsiad ma dom prosty i tak samo go liczyli. Oczywiście stodoła przykryta papą będzie tańsza - ale o takim marzysz?

Daj dom do wyceny kilku ekipą, składowi budowlanemu i będziesz miał bardzo orientacyjne koszty.

Nie miałem ekipy która na "dzień dobry" nie narzekała by na trudność z moim projektem - element negocjacji.

...nie jest tani bo wymaga więcej pracy niż domek bez piwnicy z prostym dachem bez balkonów , lukarn itp...

jeśli ktoś liczy tylko na podstawie metrażu to jego sprawa....

sama piwnica może dość znacznie podrożyć inwestycję, chyba że nie przeszkadza właścicielowi piwnicy okresowo lub stale zbierająca się tam woda, za taki dach jak na projekcie żaden wykonawca nie weźmie tyle co za dach dwuspadowy, tutaj jest przede wszystkim bardzo dużo obróbek, więcej strat materiału....

taki dom musi być droższy w budowie niż dom bez piwnicy z dachem dwuspadowym...

oczywiście bogatemu wolno, więc jeśli ktoś lubi takie udziwnienia (jak chociażby balkony na które nie będzie wychodził , bo niby po co i które są tylko mostkiem cieplnym) to niech taki dom sobie postawi, ale niech nie zakłada że będzie tanio...