Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt łazienki i WC - proszę o uwagi i sugestie!!!

Jolasia

Recommended Posts

Witam,

mam przygotowane projekty łazienki i dwóch ubikacji. Po wielu bólach i zmianach koncepcji myślałam, ze to już wersja ostateczna...ale...

pomyślałam sobie, że może doświadczeni i zawsze pomocni forumowicze mogliby doradzić jeszcze jakieś zmiany lub zauważą coś niepraktycznego/niezbyt trafionego...

W takim razie proszę Was o wszelkie sugestie lub oceny:)

Ubikacja na dole (te czarne płytki to dekory firmy Dune, które wyglądają tak:

http://www.elazienki.com/images/reddoradcosrt.jpg

A oto i cała ubikacja:

http://fotki.be-3.info/projekty/image/595/kibelek-dol_A.jpg

http://fotki.be-3.info/projekty/image/595/kibelek-dol_A1.jpg

Ubikacja górna:

http://fotki.be-3.info/projekty/image/595/kibelek_sensual_A.jpg

I łazienka:

http://fotki.be-3.info/cache/projekty/lazienka_A.jpg_595.jpg

http://fotki.be-3.info/projekty/image/595/lazienka_A1.jpg

To co napiszę będzie po prostu ludzkie ;)

Wszystkie moje łazienki są z kibelkami, u całej mojej rodziny jest łazienka z kibelkiem i ewentualnie dodatkowy kibelek osobno.

I teraz opis moich zwyczajów i fizjologii:

Idę sobie do łazienki na dłuższe dopieszczanie, chodzę sobie w majtkach i staniku z maseczką na włosach i twarzy, bardzo często z papierochem i kawą w ręku, przy okazji depiluje nogi robie hennę na brwiach, depiluje brwi, i... nagle czuje chęć załatwienia potrzeby... i co w sytuacji gdy kibelek jest w innym pomieszczeniu???

Albo - też mi się tak zdarzyło - przygotowuje sobie kąpiel, wlewam olejki do gorącej wody - znowu papierosek i kawa ze sobą miłe wylegiwanie w wodzie i nagle ... czuje potrzebę... co w sytuacji gdy wc jest w osobnym pomieszczeniu??? Bo jakoś ciężko sobie wyobrażam bieg z papieroskiem, kawą, mokrym tyłkiem przez korytarz ;)

PS.

Twoje łazienki są fajne.

a co powiesz na taki zbieg okolicznosci:

mynia_pynia chodzi sobie w majtkach i staniku po lazience (ktora w swym wyposazeniu zawiera kibelek :lol: ), robi sobie henne na brwi albo maseczke na twarzy.....albo [po prostu przygotowuje kapiel z olejkami....

dolna lazienka (rowniez wyposazona w kibelek) zajeta przez goscia... akurat kuzynka wpadla na kawke i dopadl ja rozstroj zoladka :wink:

a tu dziecko ze swojego pokoju krzyczy, ze jak zaraz nie skorzysta z "przywileju" to NAROBI w gatki..... fuuuu ale by bylo sprzatania..

no ale wracajac do projektow lazienek Jolasi ... nie lepiej rzeczywiscie byloby polaczyc gorny kibelek z gorna lazienka?? no chyba ze sa po przeciwleglych stronach korytarza... ale warto sie zastanowic nad porannymi czynnosciami kibelkowo-lazienkowymi ... zwlaszcza jesli sie zaspi do pracy :wink: choc to niehigieniczne - zawsze mozna umyc zeby siedzac na kibelku :roll:

moim zdaniem swietny - odwazny projekt dolnej lazieneczki - taki niesymetryczny :)

Dzięki za pierwsze uwagi, bardzo słuszne, jednak niewykonalne. Po prostu w miejscu łazienki nie ma odplywu od kibelka. Deweloper, od którego kupiliśmy domek zaprojektował na górze bardzo malutką łazieneczke (mniejszą niż mam teraz w bloku) i obok mały kibelek. Postanowiliśmy więc w łazience zrobić pralnię, a łazienkę zrobić w pokoju obok i to jest właśnie ta wersja:) Połączenie łazienki z kibelkiem też nie jest możliwe, bo nie przylegają do siebie

Mam nadzieję, ze ten dolny kibelek nie będzie zbyt ponury i ciemny...

Jesli wc w łazience niemozliwe to niemozliwe :lol: jesli czujesz ze w wc jest ponuro.... moze zamiast białej szafki pod umywalkę, daj drewnianą albo imitujaca drewno np zebrano, jeszcze bym zmieniła lustro, w małych pomieszczeniach najlepiej wygladaja duże tafle szkła, ja bym dała na całej długosci .Pozdrawiam

Witam,

mam przygotowane projekty łazienki i dwóch ubikacji. Po wielu bólach i zmianach koncepcji myślałam, ze to już wersja ostateczna...ale...

pomyślałam sobie, że może doświadczeni i zawsze pomocni forumowicze mogliby doradzić jeszcze jakieś zmiany lub zauważą coś niepraktycznego/niezbyt trafionego...

Pytanie troszkę z innej beczki, projekt robiliście sami czy to wynik pracy projektanta..??

W takim razie wieeelkie uznanie, my walczyliśmy z kilkoma programami ale aby cokolwiek konkretnego tam wskórać trzeba by najpierw studiować instrukcję obsługi takiego programiku dosyć długo...a na to nie mamy zbytnio czasu :( Czy mogę więc zapytać na bazie jakiego pragramu owstały projekty?? My mamy już zrobiony układ, wybraną ceramikę, prawie że płytki...ale nijak nie możemy znaleźć na to fajnej koncepcji czy ułożyć to pionie czy w poziomie...ile dekorów i jakich...

Nie miałam na myśli projektu w programie komputerowym (taki zrobili nam w sklepie z płytkami), ale koncepcję rozlokowania w łazience potrzebnych utensyliów. Program programem, a praktyka swoją drogą. Pan, który rozkładał płytk iw komputerze nie był glazurnikiem, więc o niektórych sprawach nie pomyślał, np. żeby fugi na ścianie i w szpalecie się zgrywały. To już dostosowywaliśmy podczas robienia łazienki - dzięki przytomności kafelkarza.

Dekorów dawaliśmy oszczędnie, żeby nie przeładować ścian ozdobnikami (w projekcie było ich więcej :lol: ). Chciałam mieć proste w kolorze i stylu łazienki, żeby móc co jakisz czas zmieniać ich wygląd za pomocą różnych dodatków, żeby mieć jak największe pole manewru.

:wink:

Pytasz o opinię to se pozwalam:

1 - ubikacja górna rewelacja (zakładam że brak kranu przy zlewie to tylko maleńka nieuwaga projektujących :wink: ). Nie pokażę żonie bo ona chce turkusowo (dopiero niedawno dowiedziałem się że to taki niebieski co jest bardziej zielony niz niebieski) a mi się ten kolor podoba ale nie u mnie.

2 - Łazienka też git przede wszystkim ze względu na wielkość i umieszczenie prysznica

3 - Dolna ubikacja trochę jak w grobie (mroczna droga do sedesu) ale ja zwyczajnie lubie jak jest jasno.

Nie rozumiem dlaczego w łazience (dziś modnie nazywanej salonem kąpielowym) musi ale to absolutnie musi być kibel - otóż nie musi ale ja jeszcze nie mam domu więc może odczuję jak u mnie nie będzie się dało.

Nie lubię też kafli podciągniętych do samego sufitu. Zmniejsza to optycznie pomieszczenie i chyba jest trochę passe.

Dla mnie absolutną rewelacją jeżeli chodzi o mały metraż WC jest to i mam zamiar bezczelnie ściagnąć przy wykańczaniu moojej łazienki. Zwróć uwagę szczególnie na to do jakiego poziomu zostały pociagnięte kafelki - moim zdaniem REWELACJA ale kużden ma swoje

Andżelka007

Pytanie troszkę z innej beczki, projekt robiliście sami czy to wynik pracy projektanta..??

Projekt obydwu ubikacji robiłam sama w PRO100, a łazienkę projektowała częściowo nasza znajoma, dziewczyna po architekturze

dandi3

PostWysłany: Sro, 20 Sierpień 2008 11:04 Temat postu:

Pytasz o opinię to se pozwalam:

1 - ubikacja górna rewelacja (zakładam że brak kranu przy zlewie to tylko maleńka nieuwaga projektujących ). Nie pokażę żonie bo ona chce turkusowo (dopiero niedawno dowiedziałem się że to taki niebieski co jest bardziej zielony niz niebieski) a mi się ten kolor podoba ale nie u mnie.

Dzięki Dandi za uwagi. Brak np baterii to już wynik mojego lenistwa, wszak w projektowaniu jestem totalnym laikiem i kosztowało mnie to sporo wysiłku, więc darowałam sobie takie drobiazgi:)

Masz rację jeśli chodzi o płytki kładzione do sufitu. W ostatniej fazie projektowania do tego doszliśmy i zdecydowałam, że w łazience będą do wysokości drzwi i okna, w górnym kibelku zostaną do sufitu, a w dolnym jeszcze nie wiem, może zakończyć płytki wraz z górną linią lustra????

jeszcze chciałam dodać, ze ta czarna ścieżka w kibelku jest wymyślona po to, żeby podświetlić ją diodami takimi, które się umieszcza w fugach. Mam nadzieję, że takie drobne światełka rozweselą trochę to pomieszczenie i efekt końcowy będzie fajny.

Myślałam też o tym, żeby dać tam czerwoną umywalkę ale jedyne jakie znalazłam to średnica 42 cm, więc mi się nie zmieści:( a może szafkę zrobić z czerwonymi frontami??[/b]

Podobno o gustach się nie dyskutuje.. ale jak pytasz to wypowiem się w kwestii dolnego kibelka który najmniej mi się widzi. Uważam że 4 kolory płytek w tak małym pomieszczeniu to lekka przesada. Pomijam kwestię ułożenia płytek do sufitu czy do określonej wysokości ale najbardziej razi w tej aranżacji ułożenie szarych płyek przy lustrze pionowo które później nad kiblem przechodzą w poziom (te niezgrywające fugi :roll: ). Ja osobiście dałabym wszystkie poziomo i nad kiblem (jeśli już chcesz podkreślić ten skos; a nawet i do samego okna) też tylko pasek takiej szerokości jak przy lustrze zamiast od sufitu do podłogi. Poza tym te czarne dekory.. same w sobie bardzo ładne ale nijak nie mogę sobie wyobrazić tego w zestawieniu z szarością. Nie robiłabym też tego paska na podłodze wchodzącego na ścianę. Ale ja to ja, prostota podoba mi się najbardziej :D

...no i masz babo placek:)

Kibelek dolny spędza mi sen z powiek: czy aby na pewno będzie mi się podobał efekt końcowy? Płytki już kupione, więc klamka zapadła, ale ciągle walczę z projektem: przekładam, mieszam...

Oto ostatni wynik moich wypocin - co o tym sądzicie?

http://fotki.be-3.info/projekty/image/595/kibelek-dol_B.jpg

http://fotki.be-3.info/projekty/image/595/kibelek-dol_B1.jpg

hmmmmm, ja to prościzna jestem, taki kartofel z pola ale pomyśl ... nie przekombinowujesz trochę? Czarno szara łazienka, czerwone dekory, takież dodatki, posępna droga do sedesu podświetlona diodami... Powoli to co miało być w zamierzeniu łazienką staje się realizacją mrocznych wizji satanistycznych.

A co będzie jak za parę miesięcy opatrzy Ci się ta feria pomysłów? Zainwestujesz w grobowo krwistą ubikację kolosalną kasę a za rok będziesz chciała lazuru, zieleni, bieli i co wtedy? Rozumiem, że z każym pomysłem takie tłumaczenie jest uzasadnione ale wydaje mi się, że klasyka się wolniej "opatrza" niż wydziwianki w typie żarówki fugowe prowadzące do muszli.

Pytasz o opinię więc tak sobie ględzę co mi własnie do głowy wpadło