Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze:RANCZO pod Grodziskiem - nasz dom wyśniony :-)))

Recommended Posts

Dziękuję Asiu że opisałaś wasze zmiany.

Pani z gotowego już domu zdecydowała że jednak jest potrzeba zadaszenia tarasu głównego. Masz to na zdjęciu dali tam 4 okna dachowe i mówią że teraz taras jest jeszcze lepszy.

właściwie wszystkie wasze zmiany są fajne. My tą drugą część jeszcze zmienimy tak że pod garażami będzie piwnica i tam kotłownia. a garaże staną się kolejnym mieszkaniem ze wspólną łazienką i tak oto w tej drugiej części będą jeszcze 2 mieszkania po czterdzieści kilka metrów.

garaże będą osobno myślę że czterostanowiskowy.

Nie wiem jak damy radę ale co tam.

Myślę że gdzieś pod koniec sierpnia przyjedziemy z moją Marioleńką zobaczyć wasz piękny dom.

A właśnie myślałem zawsze co to TZ :) już wiem.

Dom będzie stał 40 metrów od ulicy i zarośnięte jest już :) jak jadą auta (rzadko) to nie widać.

W jaką stronę świata macie ustawiony taras ?

Dlaczego cały dach jest odeskowany i opapowany ?

paaaaaa

ciesze się zawsze z Twoich odpowiedzi , to takie fajne.

Zadaszony taras zabierze trochę światła w salonie to może by było dobrze skoro jest otwarte do dachu dać 2 okna dachowe nad salonem ?

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, widziałam ten taras, fajnie im to zadaszenie wyszło.

Ale u nas zrobiłoby się za ciemno w salonie - to duże okno mamy od strony wschodniej, więc od południa już słońce nie świeci na tę ścianę. Tak więc po tej stronie zrobimy sobie trawniczek do relaksu popołudniowego w cieniu, za to taras słoneczny będzie z boku domu, tam gdzie są 2 wyjścia.

A w razie deszczu mamy zadaszenie pod kolumnami - na romantyczne wieczory we dwoje. :lol:

Dach deskowany, bo nasz kierbud powiedział że nie widział jeszcze w 100% szczelnego dachu krytego folią pod dachówką. I ja się z tym zgadzam. Folię łatwo rozerwać, jakoś nie mam przekonania do takiego zabezpieczenia.

Ło matko, to Wasze ranczo będzie 2 razy większe od naszego! :lol:

Dobrze czytam, ze Twój kierownik budowy organizuje robotę, dba aby wszystko było na czas? :o

Mojego muszę przywieźć na działkę i odwieźć! Zupełnie machnęłam na niego ręką. Jest tylko do głównych rzeczy. Nawet go nie poinformowałam, że mam dach. Nie mam czasu, aby jechać po niego, żeby sam zobaczył.

Jednym słowem, dach jeszcze nie skończony a u Was już tynki! Naszą budowę zaczęliśmy w kwietniu i szkoda mi było Cię przygnębiać, że już pędzimy. teraz to Ty pędzisz. Ale dobrze. Maluszek będzie miał swój pokój.

Te sosenki...... dałabym się za nie pociąć.

Humusem obrośniętym chwastami to się nie przejmuj. Masz rację, że ważniejszy maluszek niż chwytanie się za chemię i walczenie z nimi.

Pozdrawiam.

Asaf, notatki można robić :lol: ale wiesz, my jesteśmy laicy kompletni i dopiero na własnej budowie i na własnych błędach się uczymy.

Elcia, my mamy taki układ z kierbudem, że na początku on był jednocześnie naszym zastępczym inwestorem - a więc sam budował, sam zamawiał materiały itp. Teraz budujemy już systemem gospodarczym, ale kierbud nadal nam wszystko koordynuje i np. jeździ do hurtowni z nami aby wybrać dachówkę, potem zamawia ten materiał i pilnuje dostawy. Płacimy mu za to trochę wiecej niż "zwykłemu" kierbudowi (choć czytałam, że niektórzy mają taką stawkę za samo tylko kierowanie budową), ale mamy ten komfort że wszystko jest na czas. :)

Jakbym miała jeździć po kierbuda żeby łaskawie spojrzał na budowę, to chyba...bym go kopnęła! :-? Elcia, to za co on bierze pieniądze? Chyba, że rozliczacie się za każdą wizytę..?

Wkurza mnie jedna rzecz - całe pozostałe z więźby drewno, to które ma być do budowy stropu i mamy za nie doplacić 5 tys., leży sobie tak od miesiąca na trawie i moknie. Albo schnie wprost na słońcu. Łazi po nim robactwo leśne i na pewno coś się tam zalęgnie. CZY TAK POWINNO BYĆ? Czy takie przemoczone drewno można wykorzystać do budowy?

Wydaje mi się że nie, więc czeka mnie dyskusja i pewnie niemiła sytuacja gdy powiemy, że nie chcemy tego drzewa u siebie w domu. Ale może się mylę i przesadzam? Poradźcie!

Nasza więźba leżała 4 tyg, ale pan z tartaku zaznaczył, ze bez przekładek może leżeć 2 tyg. Poprzenosiliśmy ją zatem i poukładaliśmy z przekładkami, a od góry osłoniliśmy plandeką, tak aby na nią nie lało, ale też by nie zrobić z niej kokona. Ma być przewiew.

Wszystkie deski, nawet te po szalunkach mamy złożone z przekładkami i osłonięte.

Pogoń panów, żeby się tym zajęli.

Sama nie wiem za co płacimy temu naszemu kierownikowi budowy. Chyba za wpisy do książki budowy. :o

Pozdrawiam.

Elu, dziękuję za podpowiedź, poradziłam się już hydraulika (który jednocześnie ma własną firmę budowlaną i wykańcza domy pod klucz) i też powiedział, ,że nie jest to wielki problem że drzewo zmoknie, ale warto je ułożyć raz jeszcze i przykryć folią z góry.

Asaf, jak dla mnie każdy dzień jest dobry :D (byczę się teraz na "przedmacierzyńskim" :lol: ), tylko akurat na koniec lipca będą lać wylewki więc nie moglibyśmy pochodzić po domu. Po ok tygodniu można już chyba chodzić, czyli tak ok.7-8 sierpnia, albo najbezpieczniej przyjąć datę po 10-tym. :)

5 godzin jazdy...pikuś! :lol:

...oglądam Wasz dziennik ponieważ sam buduje parterówke :) piękna okolica i rośnie piękny domek :)...u mnie dopiero stan przed stropkiem, ale ...nie do tego chciałem napisać.... na końcu znalazłem informacje, że kierbud kazał zrobić nieżej domek...fajnie, tylko faktycznie nie przemyślał, że woda możę lać się do chałupki.....jeśli mogę coś doradzić to nie róbcie już żadnego schodka przed domem, bo potem możę byc faktycznie problemos......

Powodzenia!!!

Cześć Królewicze :D ,

a gdzie Wasz dziennik?

Przyjrzałam się dzisiaj dokładnie jak to jest u nas z tym poziomem ganku, chyba jednak będzie ok. Z resztą, zobaczymy jak to wyjdzie jak już wykończą ganek i będzie miał swoją ostateczną wysokość. Najwyżej obsypie się ziemią do wysokości pierwszego schodka i zostanie tylko podest.

Sympatycznie tu u Ciebie :)

Uważajcie, żeby woda Wam się nie lała do domu, albo pod dom.

My mamy spadek od drogi i nie możemy, przy ciągłych deszczach, ocieplić i obsypać fundamentów. Brrrr

Co do tynków, nawet się za nikim nie rozglądaliśmy, nie wiadomo kiedy elektryka będzie robiona - jesteśmy uzależnieni od wstawienia okien. A poza tym elektrykę ma robić mój TZ i jego wujek :wink: , nie żebym nie wierzyła w ich możliwości.... :wink:

Nie baliście się, że porozkradają Wam elektrykę, tak bez okien?

Sympatycznie bo same fajne ludzie z Was są! :D

U nas ziemia piaszczysta i nawet po ulewie woda nie stoi w dołach wokół fundamentów, jedynie podczas roztopów może stać przed domem gdy ziemia jest jeszcze zamarznięta i nie wchłania tak szybko wilgoci. Na szczęście dom jest na tyle wysoko, że do środka się na pewno nie naleje, na ganek też nie, ale już ten jedn stopień to sobie chyba daruję. Tak dzisiaj postałam na ganku bez stopnia i nawet fajnie, wózka nie będę musiała taszczyć po schodach. :lol:

Z tymi kradzieżami to warto się zawsze maksymalnie zabezpieczać, ale same okna i tak nie wystarczą jeśli budowa stoi pusta. U nas w zasadzie cały czas od początku ktoś z ekip nocuje. Okno łatwo wywarzyć/stłuc/wywiercić klamkę, no chyba że od razu wraz z oknami zrobi się instalację alarmową i podpisze umowę z firmą ochroniarską.

Teraz mam zagwostę - jakiej firmy dachówkę wybrać?

Ja też wpadłam z gratulacjami :D Dawno nie byłam, a teraz nadrobiłam zaległosci w czytaniu dziennika i ... takie miłe wieści. Mam nadzieję, że czujesz się dobrze, a budowa ukończy się w przewidzianym terminie :wink: Jak się ekipy mocno sprężą, to na pewno się uda :wink:

Hej dziewczyny, fajnie że zajrzałyście, dziękuję za gratulacje :D - to strasznie miłe i jak słyszę lub czytam "gratuluję", to aż puchnę z dumy. :lol: Nie myślałam, że dla przyszłych rodziców to takie przyjemne, zwykle gratulowałam znajomym tak trochę odruchowo, nie wiedząc jakie to ma znaczenie, a teraz widzę że to naprawdę ważne i przyjemne. :lol: Od dziś będę gratulować wszystkim innym mamusiom! :D

Jestem zmordowana psychicznie po 3 godzinach debaty z panem Z. i panem F.

Opiszę w dzienniku...

Gość justyna_m
nie przejmuj się różnicą na chudziaku u nas też wyszła około 2cm ale panowie od wylewek supwer wszystko wypoziomowali i jest ok. Mówili, że to normalne i że te 2 cm to pikuś :wink:

Justynka dzięki, no wiem że nie zawsze chudziak jest idealny i co prawda hydraulicy trochę postękali, że wylewka na podłogówce będzie miała różną grubość, ale tragedii wielkiej nie ma. :D

Tylko tekst kierbuda mnie powalił, że chudziak to nawet powinien być chropowaty.

W sumie to nie denerwuję się wcale, wiem że wszystko da się poprawić, tylko ta współpraca z kierbudem ością w gardle mi stoi. Chyba podziękuję mu za koordynację po tym miesiącu, niech tylko odbiory robi i wpisy w dzienniku.

Kierbud nas przekonuje do dachówki Meyer Holsen, ale droga jak pierun - 15/20 zł drożej na metrze od Robena, nie licząc wszystkich dodatków. Muszę poczytać czy to warte swej ceny...

Hej dziewczyny, fajnie że zajrzałyście, dziękuję za gratulacje :D - to strasznie miłe i jak słyszę lub czytam "gratuluję", to aż puchnę z dumy. :lol: Nie myślałam, że dla przyszłych rodziców to takie przyjemne, zwykle gratulowałam znajomym tak trochę odruchowo, nie wiedząc jakie to ma znaczenie, a teraz widzę że to naprawdę ważne i przyjemne. :lol: Od dziś będę gratulować wszystkim innym mamusiom! :D

Prawda? :) Dla mnie to tez jest bardzo mile jak pytaja jak sie czuje, a czy wiem juz jaka plec, a jak sie dowiem to niech od razu powiem itd :D

Nierownego chudziaka to Ty nie widzialas - wpadnij do mnie to zobaczysz co to jest nierowny chudziak :roll: Ale juz sie nie przejmuje, mam dobrego hydraulika ktory bedzie robil tez wylewke i on mi te roznice styropianem zrobi :o Bedzie szlifowal pod wymiar ktory akurat miejscowo jest, skubany 8)

A z tym tempem to fakt - jak napisalas ze chcecie sie wprowadzac przed rozwiazaniem, to pomyslalam: no zycze Wam tego, ale to bedzie truuuudne... A teraz jak sobie mysle ze Ty juz prawie w wylewkach, a dzidzius bedzie pozniej niz moj ;) to spoko sie wyrobicie! :p :P :p Trzymam za to kciuki :)