Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze:RANCZO pod Grodziskiem - nasz dom wyśniony :-)))

Recommended Posts

Dzięki dziewczyny za odwiedziny i komplementa :D , przekażę działuni to może z dumy trochę "spuchnie" i poszerzy nam się o te 5 metrów z tyłu, które bardzo bym chciała mieć :wink: . :lol:

Mycha - no mi też żal drzewek, ale tyle ich się wysiało że jeszcze na święta będzie co rozdawać w tym roku i w przyszłym roku i za 3 lata...

Lidszu, oj mnie już skręca najbardziej na myśl o łazience z wanną pośrodku. :D Projekt od razu bardzo nam się spodobał, mieliśmy jeszcze w odwodzie "Dom przy Hiacyntowej" (chyba tak się nazywa), też świetny, ale stanęło na Ranczo. :D

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki dziewczyny za odwiedziny i komplementa :D , przekażę działuni to może z dumy trochę "spuchnie" i poszerzy nam się o te 5 metrów z tyłu, które bardzo bym chciała mieć :wink: . :lol:

Mycha - no mi też żal drzewek, ale tyle ich się wysiało że jeszcze na święta będzie co rozdawać w tym roku i w przyszłym roku i za 3 lata...

Lidszu, oj mnie już skręca najbardziej na myśl o łazience z wanną pośrodku. :D Projekt od razu bardzo nam się spodobał, mieliśmy jeszcze w odwodzie "Dom przy Hiacyntowej" (chyba tak się nazywa), też świetny, ale stanęło na Ranczo. :D

To ja prosze kilka drzwek ;)

Hej Sylwia, witam, witam! :D

Wiesz, jak patrzę na przewidywane koszty budowy, to chętnie bym coś mniejszego budowała...Ale klamka zapadła, projekt pokochaliśmy, wszystko już uzgodnione, raz kozie śmierć! :wink:

Mycha, nie ma sprawy! :wink: Ale pewnie preferujesz takie z korzeniami, do posadzenia w ogródku..?

Wysokość do czubka dachu:6,8. :)

Myszka, a w jakich okolicach Wy budujecie?

Naprawdę chętnie bym oddała drzewka, gdyby tylko ktoś chciał sobie wykopać. :roll:

Cześć Zygmor :D , dlaczego od razu tak pesymistycznie..? Rzeczywistość pewnie nie raz jeszcze nas zaskoczy, a zwłaszcza RZECZYWISTE koszty budowy, ale w gruncie rzeczy wiemy na co się decydujemy i myślę, że damy radę. Mam to szczęście, że mój Mąż jest bardzo przewidujący i stara się zabezpieczyć na wszystkich frontach - więc ja, lekkoduch, mogę sobie maaarzyć i niczym się nie martwić.

Ale znam rzeczywiście sytuacje, gdy budowa zamiast być źródłem radości, staje się koszmarem, nie mówię tu o złych ekipach bo to każdemu może się przydarzyć. Moja najbliższa psiapsiuła wpakowała się w taki układ, że w efekcie buduje za swoje pieniądze nie na swojej ziemi, z rodziną na karku i brakującymi 60 tys. których tak prędko nie zarobi, facet bez stałej pracy i żyją bez ślubu...bardzo jej współczuję takiego stresu, a jednocześnie nie mogę pojąć jej wyborów. Jak człowiek pakuje się w takie bagno, to rzeczywiście rzeczywistość może być tylko najgorsza. :(

Kochani,

Z sosnami to tak łatwo nie jest trzeba się zaopatrzyć w sporą ilość igieł z lasu.

Sosna ma bardzo mało korzeni, a już wcale nie ma włośników dlatego przyjmą się przede wszystkim małe sosenki. Te większe w przeważającej liczbie wypadną, Pomóc w ich przyjęciu może tylko torf i igły sosnowe gdzie znajdują się szczepy bakterii i grzybów (mikoryza) która zastępuje sośnie drobne korzenie. Przerastając (grzybnia) poprzez korę korzenia dostarcza roślinie niezbędnych składników do życia.

Fakt, sosny mają bardzo płytki system korzeniowy - dlatego też pomyślałam, że możliwe byłoby przesadzenie, ale rzeczywiście gleba musi być odpowiednia no i pracy przy tym sporo, żeby taką większą sosenkę wykopać i przewieźć. Jeśli to Was nie zraża dziewczyny, to zapraszam! Tylko bierzta tęgiego chłopa i jakąś przyczepkę transportową, bo te 2 metrowe chojaki to na tylne siedzenie się nie zmieszczą. :lol: :wink:

Zygmor, myślisz że jakbym dała dziewczynom razem z sosenkami trochę ziemi z igłami, to jest szansa że się przyjmą?

Asiu Ty ciagle ślesz tego priwa?

:lol:

Nic mi nie doszło.

Dorcia niechaj sie Twoj chlopak tężyzną juz nie wykreca. Pomozemy mu ja zdobyc ;). W koncu ma ktoregos dnia powiedziec " zbudowałem dom"

Dom się sam buduje, niech się lepiej zajmie tymi innymi zadaniami prawdziwego mężczyzny (aha, drzewa już kiedyś sadzał... :wink: )