avzi 01.10.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Mam następujący układ: ściany fundamentowe z bloczka pokryte dysperbitem, 2x3cm styropianu, a na wierzchu warstwa dociskowa także z bloczków, ale użożonych pionowo (12 cm). Na razie warstwa dociskowa sięga do poziomu docelowego gruntu, na wiosnę chciałbym obłożyć cokół cegłą klienkierową. I tu pytanie: czy zewnętrzna warstwa także musi być zaizolowana pionowo folią kubełkową? Jeśli tak, to w jaki sposób będzie można później położyć cegłę klinkierową (skoro folię taką chyba należy wywinąć pod pierwszą warstwę klinkieru). Całość jest juz przysypana piaskiem, ale w razie konieczności zostanie oczywiscie odkopana. Przeglądałem już różne wątki, ale nie znalazłem odpowiedzi na podobne pytanie. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 01.10.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ja mam wykonaną izolacje pionową tylko na zewnetrznej warstwie: dwa razy dysprerbit plus folia kubelkowa. Folia schodz az do lawy, na wysokosci ławy mam jeszcze drenaz z 5 studzienkami rewizyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 01.10.2003 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Dodam jeszcze, że nie mam piwnicy, co jest chyba tu dość istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 01.10.2003 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Może ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć? Będę wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 02.10.2003 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Bardzo, bardzo prosze o porady! Dobrze zapłacę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 05.10.2003 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Może wreszcie znajdzie się ten jeden jedyny, który mi odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.10.2003 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Ja mam podobny układ ściany trójwarstwowej do poziomu gruntu ściana nośna z bloczków betonowych 30cm, styropian 2X4cm, 2cm luzu, ścianka pod elewację z bloczków betonowych na ,,sztorc" - 12cm (pod klinkier). Mimo, że dokoła piach a wody gruntowe na 11m...to zabezpieczyłem: Od zawnątrz ścianka pokryta obrzutką, zatartą dla wyrównania powierzchni, lepik na zimno X 2, folia kubełkowa do poziomu gruntu zokończona listwą zamykającą. Izolacja pozioma w postaci folii na poziomie gruntu wychodzi nad listwą. A do góry to już inaczej : 25cm silikat, 10cm styropian, 12cm klinkier. W Twoim przypadku - pytanie z jakiego ,,bloczka" masz ściany fundamentowe??? Jaki by nie był, radziłbym zabezpieczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts