Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładzenie ścian po tapetach u astmatyka !

redchili

Recommended Posts

Witam !

Chciałbym wyremontować swoje mieszkanie. Obecnie po poprzednich właścicielach są tapety, blok z płyt betonowych. Chce przygotować pokój pod malowanie.

Mój syn jest astmatykiem i zastanawiam się nad zastosowaniem produktów Alpolu. Zamierzam wykonać taki oto plan:

1. dzień

- po zerwaniu tapet, oczyszczeniu szczotką resztek zagruntować ściany: AG 704

2. dzień

- później położyć pierwszą cienką (1mm) warstwę AG S17, a po 20 minutach troszkę grubszą również AG S17 i zatrzeć na mokro

3. dzień

- na koniec zastosować chce gładź gipsową AG S24

4. dzień

- szlifowanie

i tu mam mały dylemat:

Czy nie lepiej zastosować gładzi wapiennej AT 307 ? czytałem że zaletą jest, że nie trzeba szlifować, że nie ma odpadów.

Rozumiem, że główna różnicą jest to że to jest gips a to wapno.

Czy jeśli na koniec chce malować to dla mnie nie ma różnicy ?

Jak mi się zachowac gładź wapienna podczas robienia otworów pod szafki ? Nie będzie pękać ?

Czy tak samo mogę zalepić tą gładzią pęknięcia pomiędzy płytami na suficie ?

Jeszcze jedno jeśli zdecydował bym się na AT 307 czy pod tą gładź mogę stosować AG S17 czy coś innego ?

Biorę pod uwagę produkty Cekolu tylko nie wiem czy gładź GS-200 czy tynk gipsowy C-45 ?

W wielu opiniach piszecie że można użyć GS-200 lub C-45. Pierwsze jest gładzią szpachlową drugie jest tynkiem gipsowym (tak bynajmniej doczytałem).

Czy może mam kłaść najpierw GS-100 a drugą warstwę GS-200 czy może obie warstwy GS-200 lub C-45.

Drugą warstwę będę kładł jeśli pierwsza nie wyrówna ścian.

za odpowiedzi z góry serdecznie dziękuje

pozdrawiam

nie znam sie na tych produktach co pisales, ale u siebie robilem gladzie bezpylowo na suficie w pokoju... Uzylem francuskich gipsow firmy semin, mozna je kupic chyba w kazdym centrum dekoral, bo oni sa ich glownym dystrybutorem...

Najpierw musialem zagruntowac sufit takim specjalnym gruntem durcifond, czy jakos tak bo u mnie w domu byl sufit z trzciny i pachu i strasznie sie sypalo. u ciebie wystarczy zwykly unigrunt Potem polecialem ich gipsem szpachlowym, 2 razy gladzia (holerne krzywy ten sufit bo drewniany strop) i raz gladzia extrafinisz zamiast szlifowania... Laik nie zauwazy ze to nie szlifowane. To jakis kwarcowy gips czy jakos tak... fajne jest to ze ten ostatni gips ma czas wyrobienia chyba 12 godzn i zuzywa sie go bardzo malo... Jak sie zmeczysz mozesz sie przespac i rano dokonczyc :)

Zaleta to to ze mozna robic metoda mokre na mokre i sie nie zrywa ta gladz...

Najpierw robilem gipsarem... ale tego wole nie wspominac, bo kuchnia wyglada jak wyglada....

Jak bedziesz zainteresowany to moge cos wiecej napsac, bo teraz mi sie nie chce produkowac

pozdro..

wyprzedzając forumowiczów dostałem fachową odpowiedź na moje pytania dotyczące produktów Alpol, zacytuje może to również się komuś przyda:

===========================

Dobór gruntu (AG 704) jest prawidłowy. Później pierwsza warstwa powinna być jednak wykonana nie z AG S17 (bo jest to wyrób polecany do szpachlowania połączeń płyt g-k) tylko z AG S19 lub AG S20. Następnie po przetarciu ewentualnych nierówności zagruntować ponowni podłoże preparatem AG 704. Po wyschnięciu gruntu (kilka godzin w warunkach domowych) należy nałożyć gładź gipsową AG S 22 (kremowa) lub 23 (biała) a po około 20 minutach od jej nałożenia nakładamy drugą finiszową warstwę gładzi (czyli metoda: mokre na mokre).

Gładź wapienna nie może być stosowana na podłoża gipsowe! Gładź ta stosowana jest na produkty cementowe i cementowo-wapienne.

Do uzupełnienia spękań na suficie proponujemy zastosowanie gipsu szpachlowego AG S19 lub AG S20 (rozumiem że ubytki nie są duże) przy czym należy rozkuć całą szczelinę żeby zlikwidować całe pęknięcie. W przypadku bardzo dużych ubytków należy zastosować zaprawę wyrównawczą AZ 135. Naprawione podłoże zagruntować (AG 704) i wygładzić jedną z wymienionych wcześniej gładzi.

===========================

fajnie teraz już wszystko wiem jak wykonać produktami tej firmy

ale mam pytanko czy ktoś już wykonywał prace z wyżej wymienionymi produktami i czy pod farbę będą dobre. Najbardziej boję się przyczepiania się farby do wałka co przy gipsarze miałem b. często :evil:

no i pytanie chyba najwazniejsze Alpol czy Cekol ? co proponujecie ?

pozdrawiam

jezeli wszystko zagruntujesz to nie powinno byc problemu ze zwijaniem na wałku z zadnym gipsem, no moze poza gpsarem, bo tez gruntowalem przed i po a i tak mi sie odrywal razem z tasma malarska :)

Nie wiem jeszcze jak ci sie bedzie z tym wapnem pracowac... Na ile to jest wkurzajace przy rozrabianiu... Mnie strasznie wapno dusi jak rozrabiam nawet zaprawe tynkarska z wapnem, podejrzewam ze tu bedze wiecej wapna. Podobnie tez niektore tynki strukturalne kanadyjskiej firmy Para maja duzo wapna i strasznie dusza, ale tego nie wyprobowalem sam... Wolalem akrylowe...