ireg 02.09.2001 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2001 Mam pytanie, czy w ścianie trójwarstwowej (gazobeton 24cm, styropian 8cm, cegła klinkierowa 12cm) może pojawić się wilgoć wewnątrz ściany spowodowana małą przepuszczalnością pary wodnej przez klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2001 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2001 Wilgoć może się pojawić ze względu na małą przepuszczalność pary wodnej przez styropian. Myśle, że styropian jest złym materiałem do dociepleń budynków. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wełny mineralnej która bardzo dobrze przepuszcza parę wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2001 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2001 Wystarczy zapewnić wentylacje tej szczeliny, zgodnie z PT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.09.2002 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Faktycznie klinkier jest "na tyle nieprzepuszczalny", że należy zrobić szczelinę. Ja osobiście pod klinkier dawałbym wełnę hydrofobizowaną + 2cm szczeliny. To wnioski z wnikliwego wgryzania się w temat i odpytywania i producenta klinkieru i wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 20.09.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Witam Na pytanie czy w przykładowe ścianie występuje kondensacja pary wodne to twierdzę że do –5 stopni nie. Na potwierdzenie mogę przelać arkusz z wykresem. Ale problem może wystąpić latem gdy ściana się nagrzeje a nagromadzone w klinkierze ciepło napotka przeszkodę na warstwie izolacyjnej. Dlatego po warstwie izolacyjnej powinno projektować cię wentylowaną pustkę powietrzna.Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2002 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 On 2001-09-04 06:54, Anonymous wrote: Wilgoć może się pojawić ze względu na małą przepuszczalność pary wodnej przez styropian. Myśle, że styropian jest złym materiałem do dociepleń budynków. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wełny mineralnej która bardzo dobrze przepuszcza parę wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts