G.N. 31.05.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 podnosze temat W jakim konkretnym celu, czy ot tak? Zdradzisz słodką tajemnice czy mamy zgadywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 tak, w konkretnym, bo jestem na kupnie, moja stara kosa właśnie dokonała żywota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 31.05.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Aha. Pytam bo wątek był o kilku kwestiach (zakup, klepanie, ostrzenie) Do kupienia najprościej w GS. Widziałem też w Casto, OBI, w L&M (w tym ostatnim jakaś chińszczyzna)W necie np tu http://hurtowniarolnicza.pl/kosa_reczna_nr_9,75,11264.htmlhttp://allegro.pl/kosa-reczna-nr-5-50-cm-produkt-czeski-najtaniej-i2332575556.htmlhttp://allegro.pl/kosa-reczna-zniwna-kosisko-kosy-kosidlo-6-60-cm-i2334541532.htmlhttp://www.bazarek.pl/searchx.php/fraza,kosa+ręcznahttp://www.polirat.pl/index.php?cat_id=7itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 musze poszukać po okolicznych wsiach bo w mojej nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.06.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 ja, muszę się przyznać, tez miałem epizod z kosą a że nigdy i nic nie miałem do czynienie z podobnym narzędziem i moje wyobrażenie było czysto filmowe i teoretyczne - efekt powinien być z góry przesądzony.... nie dałem za wygraną i zmontowałem zakupioną w częściach kosę! trawa i chaszcze po zakupie działki były metrowej wysokości ... a więc do dzieła ! robiłem kosą wszystkie możliwe wariacje i ...... chaszcze jak rosły tak rosły ! ktoś mi podpowiedział , że trzeba kosę wyklepać i wyostrzyć jak brzytwę poświęciłem jej całą niedzielę i papier można było nią ciąć .... tylko nie chaszcze ! poleciała kosa kilkanaście metrów w powietrzu ! a ja wsiadłem do samochodu i zakupiłem kosę spalinową - wymienna żyłka, nóż , szelki....tylko nalać paliwko i spokojnie i dostojnie chaszcze w 30 minut zniknęły z całej działki ! i tak zakończyłem epizod z kosą ręczną ! na zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.06.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Skula widocznie nie jestes cierpliwy a ja tam lubię sobie machnąć, mąż twierdzi ze wysokie chaszcze szybciej kosi ręczną jak spalinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.06.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 może jest Mistrzem ? a może to potomek kosyniera Wielkiego ? ja , cóż ...potomek mieszczucha i dziecko cywilizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_black 01.06.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Rzeczywiście bardzo wysokie chwasty można skosić dużo szybciej kosą ręczną To kwestia techniki, a nie siły Poćwiczyłbyś trochę i radziłbyś sobie z kosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.06.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 wszystko to prawda , ale najlepiej mieć jakiegoś nauczyciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_black 01.06.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 W sumie racja. Noga sama w razie czegoś nie odrośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz666 11.06.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 a próbował ktos może tak zwanej małej kosy gardeny? jakie opinie?http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/pily-siekiery-kosy/kosy-sierpy/mala-kosa-combisystem-gardena,p30774,l125.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.06.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 a próbował ktos może tak zwanej małej kosy ...... Próbowałem, niekoniecznie musi być z firmy na G, inni też takie robią. Niespecjalnie wygodny wynalazek. Do takich zastosowań to w.g mnie sierp wygodniejszy P.S. Po co dwa identyczne posty w dwóch wątkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 16.06.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 na stronie stigi online można zamawiać sprzęt, o ile jesteś zdecydowany na tego producenta, jeśli sie wahasz to moge dodać ze sam posiadam kosiarkę reczną spalinową SB 40 B o mocy 2koni mechanicznych i sprawdza się jak na razie bezawaryjnie, jak coś to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 16.06.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 G.N. - co to za wynalazek? Jakieś skrzyżowanie sierpa i kosy:D Nie bardzo wiem do czego coś takiego może służyć. Kosa to fajny przyrząd. Mój dziadek miał kilka. Dawno temu próbowałem pod jego okiem kosić łąkę. Nawet spoko mi to wychodziło. Trzeba trochę wprawy i małej praktyki ale jak się załapie to już leci szybko. Ważne żeby w miarę równo było (tzn. np. kopce kreta są wkurzające) i oczywiście żeby kosa była dobra. A dobra kosa to kosa dobrze naostrzona i z odpowiednio długim trzonkiem. Niscy ludzie nie będą mieli z tym problemów ale dla wysokich zbyt krótki trzonek to utrapienie i po takim koszeniu nieźle wchodzi w kręgosłup. Ale sprzęt fajny i polecam. Do tego jak się kosi umiejętnie to szybciej się potem grabi, bo pokos zostaje na takich małych pryzmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz666 16.06.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 w wersji Gardeny jest z wkręcanym 1.5 m kijem. Zastanawiam się czy to działa na wysokie trawy, gdzie zwykła ręczna kosiarka nie daje rady, ale chyba się skuszę. Kiedys dziadek zdążył mnie nauczyc kosić i ostrzyc osełką, ale nowej kosy bym nie kupił bo nie umiem wyklepać. A ten wynalazek podobno wystarczy traktować osełką. Przy kosiarkach spalinowych, elektrycznych podobno wszystko szybciej rosnie bo nasiona się lepiej roznoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 16.06.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Czy kosa Gardeny da radę w wysokiej trawie to nie wiem ale dobra kosa spokojnie da sobie radę i wysoką trawą, i ze zbożem i wszelkimi chaszczami byleby nie o zdrewniałych łodygach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 17.06.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Czy kosa Gardeny da radę w wysokiej trawie to nie wiem ale dobra kosa spokojnie da sobie radę i wysoką trawą, i ze zbożem i wszelkimi chaszczami byleby nie o zdrewniałych łodygach. Pewnie że normalna kosa sprawdzi się przy trawie każdej wysokości a wydajność koszenia kosą która ma 90 czy 70 cm jest sporo większa niż takim maleństwem. Poza tym mam trochę wątpliwości jak ten system mocowania zniesie koszenie no i te systemowe trzonki gardeny nie mają rączki Do zdrewniałych łodyg jest taki wynalazek jak kosa leśna krótka i szeroka. Drzewa tym nie zetniesz, ale małe krzaczki już tak. Ogólnie im bardziej zachwaszczony i zdziczały teren tym kosa krótsza. Im bardziej cywilizowany tym dłuższa. Wysokość roślin, nie ma tu większego znaczenia.Np zboże najczęściej kosiło się kosami 90 cm. ...., ale nowej kosy bym nie kupił bo nie umiem wyklepać. A ten wynalazek podobno wystarczy traktować osełką.... Nie do końca prawda. Nie wiem jak kosi ta mała kosa gardeny, bo nią nie próbowałem, ale widziałem w sklepie ostrze wygląda na surowe, nieklepane. Poza tym z kosą to nie jest tak że raz wyklepiesz i już będzie na zawsze. Kosę trzeba klepać regularnie. Oczywiście nie co chwilę, ale jak się sporo kosi to kilka razy w sezonie. Znajdź sobie jakiegoś dziadka na wsi (młodsi już nie umieją) to Ci za flaszeczkę wyklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 23.06.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Do takich chwaszczorów tylko kosa ręczna. Problem w tym, że kosić trzeba UMIEĆ! TO nie jest takie proste jak się wydaje. Najlepiej przejechać się na wieś i poprosić jakiegoś wprawnego rolnika, który to jeszcze pamięta. Po paru godzinach ćwiczeń będziesz machał, że hej. Tylko ramiona mogą boleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts