Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie elewacji steropianem

grom18

Recommended Posts

witam,

mam takie wazne pytanie , a mianowicie moj kolega zaoferowal sie pomoc mi przy ocieplaniu domu i zaczal klasc steropian po kilka plackow na jeden arkusz steropianu i odstep od sciany do steropiano wynosi okolo 3 cm. pytanie dotyczy czy nie moze to wplynac na pozniejsze jakies komplikacje i czy nie musi byc kladziony na okolo plata klej??? powiedzial ze taki odstep robi dlatego zeby wyrownac rzekomo krzywa scianez gory wielkie dzieki za informacje na ten temat.

pozdrawiam

witam,

mam takie wazne pytanie , a mianowicie moj kolega zaoferowal sie pomoc mi przy ocieplaniu domu i zaczal klasc steropian po kilka plackow na jeden arkusz steropianu i odstep od sciany do steropiano wynosi okolo 3 cm. pytanie dotyczy czy nie moze to wplynac na pozniejsze jakies komplikacje i czy nie musi byc kladziony na okolo plata klej??? powiedzial ze taki odstep robi dlatego zeby wyrownac rzekomo krzywa scianez gory wielkie dzieki za informacje na ten temat.

pozdrawiam

Musi być zamknięty przepływ powietrza pod płytami, czyli kolega robi źle. Odstęp od ściany nie ma znaczenia.

Można tak kłasć- nie jedna elewacja jest tak położona. pózniej i tak całosc jest zaklejona. Fakt ze inspektorzy budowlani zalecają kleić całe płyty noale ze wzgledu ekonomicznego jest to często pomijane. Nie wiem jakie to niesie za sobą problemy nigdy nie widziałem zeby elewacja z tego powodu się pociła.

dzieki za szybka odpowiedz a jakie moga byc konsekwencje nie zamknietego przeplywu powietrza?? mozna to tak zostawic i dalej zamykac jak powinno byc bez jakiegos ryzyka czy powinno sie zerwac juz polozone plyty???

dzieki

Można kłaść dalej. U mnie w firmie jak wykonawca tak ocieplił cołe hale to po prostu musiał wyciąć poziome paski izolacji i przykleić je prawidłowo. Tym sposobem zamknął przepływ powietrza na całej ścianie. Gdyby nawet nie było tak zrobione to straty energii i tak będą minimalne.

• 1 month później...