Gagata 20.08.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 czy to już pewne, że od początku 2009 nie będzie ulgi meldunkowej a wraca zasada wkładania pieniędzy ze sprzedaży nieruchomości w inny własny cel mieszkaniowy?? tak ja było poprzednio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Takie są założenia ale trzeba niestety jeszcze poczekać na ogłoszenie noweli do ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.08.2008 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam tutaj Zuzek Zadałam pytanie w tamtym watku ale powtórzę je i tu - w takim razie jesli KUPIŁAM nieruchomosć w 2006, zameldowałam sie tam od razu w teraz chcę ją sprzedać to KTÓRE PRZEPISY MNIE BĘDĄ OBOWIAZYWAĆ? Te, które obowiązywały jak kupowałam, czy te które będa obowiązywac jak sprzedam? A jesli zostanie jednak ulga meldunkowa to czy mnie obejmie skoro kupiłam w 2006?? .. ło matko dlaczego człowiek w tym kraju nie zna dnia ani godziny .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 21.08.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Moim zdaniem obowiązuje Cię zasada 5 lat a nie meldunku (bo ta jest dla zakupionych od 1.1.07), czyli PO sprzedaży musisz CAŁOŚĆ w ciągu 2 lat przeznaczyć na cele mieszkaniowe...żeby nie płacic podatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Nabycie w 2006 roku to "stare przepisy" (czyli ewentualne zwolnienie przychodu wydatkowanego na "cele mieszkalne"). I pomimo zmian - raz ulga meldunkowa, raz powrót do starych (ale zmodyfikowanych) przepisów (to dopiero przed nami ) - zawsze decyduje data nabycia nieruchomości (i tym samym - data nabycia praw do obowiązujących przepisów). Pozdrawiam i łączę się w bólu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.08.2008 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Inka1 i Zuzek - no własnie tez tak mi się zdaje..Gdzieś wyczytałam właśnie o tym 2007.Tzn niezaleznie od tego czy przepisy sie znów zmienią w 2009 czy nie - mnie obowiązuje 5 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Tylko przypomnijmy - okres 5 lat to okres kiedy może nas dosięgnąć podatek dochodowy - zarówno przy przepisach do 31.12.2006 (wydatkowanie przychdu) jak i przy uldze meldunkowej (od 01.01.2007). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.08.2008 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Zuzek - w moim przypadku ulga moldunkowa nie ma zastosowania bo kupiłam PRZED 2007.Wersja 1 - jesli bym sprzedawała teraz (przepisy z ulgą meldunkową) to ulga mnie nie dotyczy, tak? Więc muszę zapłacić podatek cały (19%) niealeznie czy wydam ta kasę na cel mieszkaniowy czy dowolny??A jesli znów wroci ( w 2009...?) przepis sprzed ulgi - wtedy od kwoty, którą wydam na cel mieszkniowy podatku nie płacę.Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Nabycie nieruchomości w 2006 roku i sprzedaż jej przed upływem 5 lat powoduje, że mają zastosowanie przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych obowiązujące w dniu jej nabycia. Oznacza to, że powinnaś zapłacić 10% podatek od przychodu. Jeśli uzyskany przychód przeznaczysz w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe (przewidziane w ustawie) - nie płacisz podatku.Stosujemy zasadę "praw nabytych". [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.08.2008 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Na pewno???? To rewelacja:-))) Lepsze 10 niz 19 Częśc dochodu na pewno przeznaczę na cel mieszkaniowy. Ile - nie wiem. A od reszty 10% - do przezycia... Czyli w ogole mnie nie obchodzi jak się zmienią przepisy - mnie dotycza te z początku 2006. Dziękuję bardzo Zuzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Z tym, że 10% płaci się od przychodu a 19% (to obecne) od dochodu. Ale katalog wydatków kwalifikujących wydatkowany przychód do zwolnienia jest dość szeroki. Powodzenia i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.08.2008 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Precyzując:10% od przychodu tzn ceny sprzedazya20% od dochodu tzn róznicy między ceną zakupu a ceną sprzedaży? Z tego co wiem to kwalifikuje się do zwolnienia ogólnie: zakup innej nieruchomosci, remont tejże a także spłata kredytu hipo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 10% od przychodu: (czyli Twoja sytuacja) Art. 19.1. Przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych oraz innych rzeczy, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, jest ich wartość wyrażona w cenie określonej w umowie, pomniejszona o koszty odpłatnego zbycia. Jeżeli jednak cena, bez uzasadnionej przyczyny, znacznie odbiega od wartości rynkowej tych rzeczy lub praw, przychód ten określa organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej w wysokości wartości rynkowej. 19% od dochodu :Art. 22 ust. 6cKoszty uzyskania przychodu z tytułu odpłatnego zbycia, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), z zastrzeżeniem ust. 6d, stanowią udokumentowane koszty nabycia lub udokumentowane koszty wytworzenia, powiększone o udokumentowane nakłady, które zwiększyły wartość rzeczy i praw majątkowych, poczynione w czasie ich posiadania. Natomiast wydatki do zwolnienia przychodu to: (wkleiłem całość) Art. 21 ust. 1 pkt 32a) w części wydatkowanej nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży:- na nabycie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej budynku mieszkalnego, jego części lub udziału w takim budynku, lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość lub udziału w takim lokalu, a także na nabycie gruntu lub udziału w gruncie albo prawa użytkowania wieczystego gruntu lub udziału w takim prawie, związanych z tym budynkiem lub lokalem,- na nabycie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub udziału w takim prawie, prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej lub udziału w takim prawie,- na nabycie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej gruntu lub udziału w gruncie, prawa użytkowania wieczystego gruntu lub udziału w takim prawie przeznaczonych pod budowę budynku mieszkalnego, w tym również gruntu lub udziału w gruncie albo prawa wieczystego użytkowania gruntu lub udziału w takim prawie z rozpoczętą budową budynku mieszkalnego,- na budowę, rozbudowę, nadbudowę, przebudowę, remont lub modernizację własnego budynku mieszkalnego, jego części lub własnego lokalu mieszkalnego, położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,- na rozbudowę, nadbudowę, przebudowę lub adaptację - na cele mieszkalne - własnego budynku niemieszkalnego, jego części, własnego lokalu niemieszkalnego lub własnego pomieszczenia niemieszkalnego, położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,b) w całości - jeżeli sprzedaż nastąpiła w celu uzyskania, w zamian za te nieruchomości lub prawa, spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu albo budynku mieszkalnego lub jego części,c) w całości - jeżeli sprzedaż nastąpiła w wykonaniu lub w związku z wielostronną umową o zamianie tych budynków lub praw do lokali,d) w całości - jeżeli ich nabycie nastąpiło w drodze spadku lub darowizny,e) w części wydatkowanej, nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży, na spłatę kredytu lub pożyczki, a także odsetek od kredytu lub pożyczki zaciągniętych na cele, o których mowa w lit. a), w banku lub w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, mających siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w tym również na spłatę kredytu lub pożyczki oraz odsetek od tego kredytu lub pożyczki zaciągniętych przed dniem uzyskania tych przychodów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.08.2008 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Dzięki Zuzek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 08.09.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Prosze poradzcie bo sie juz pogubilem czytajac ten wątek zeby za mocno nienamieszac przedstawie moja sytuacje:1.Kupiłem mieszkanie dnia 23.08.2005r mieszkalem w nim do 28.12.2007 czyli ponad 2 lata 2.Sprzedalem to mieszkanie pod koniec 2007 roku i zakupiłem dzialke budowlana , moj znajomy z biura nieruchomosci - kazal mi zaniesc do US pismo ze pieniadze z sprzedazy mieszkanie przeznacze na cele miszkaniowe....3.Kupiłem dzialke biorac kredyt a pieniazki z mieszkania po splacie "pozostalego kredytu" wydaje teraz na materialy budowlane i sie buduje Czyli zeby nie namieszkac zostalo mi powiedzmy 250tys ze sprzedazy mieszkania .Na dzialke wzialem kredyt 190tys wplacilem zadatku 30tys wiec kredyt ogolem wyniosl mnie 160tys a pieniazki ktore mi zostaly z mieszkania zostaly mi w kwocie 220tys i teraz kupuje materialy i sie buduje ,czy teraz w ciagu 5LAT musze zbierac fakturki zeby US jak sie upomni udokumentowac ze je wydałem .....bo jesli mi np zostanie 50tys w ciagu 5 lat to zalace od tyvh 50tyc 19% podatku ? ...prosze o odpowiedz bo moge brad duzo mateiralow bez Fvat...a boje sie zeby pozniej ni zostal na lodzie i bede musial na gwalt zbierac faturki ...pozdrawiam i czekam na ospowiedz Tomek z Gdyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 09.09.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 przedstawie moja sytuacje: (...) pozdrawiam i czekam na ospowiedz Tomek z Gdyni Po pierwsze - na wydatkowanie pieniędzy ze sprzedaży mieszkania masz niestety tylko 2 lata. Po drugie - gdy nie zdołasz wydać na "cele mieszkaniowe" całej kwoty ze sprzedaży mieszkania (pozostanie Twoje przykładowe 50.000 PLN) zapłacisz podatek w wys. 10% (50.000 x 10% = 5.000 PLN). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.09.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 plus odsetki w wysokości połowy odsetek podatkowych, czyli na dzień dzisiejszy połowa z 15%=7,5%. chyba możesz jako odpowiednie wydatki zakwalifikować płacone w ciągu tych dwóch lat od sprzedaży mieszkania raty za działkę (ogólnie to można raty kredytu na cele mieszkaniowe, czy to jest kredyt na cele mieszkaniowe? sprawa się komplikuje jeśli chcesz korzystać/korzystałeś z ulgi odsetkowej i tego zwolnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monischa 20.09.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 A co jeśli mieszkanie zostało nabyte w drodze darowizny w 2003r? Wtedy obowiązywały stare przepisy mówiące o konieczności ZAMIESZKIWANIA przez 5 lat - problem polega na tym, że mój znajomy jest zameldowany w mieszkaniu przeznaczonym na zamianę, natomiast tam nie mieszkał - czy to oznacza, że nie może już nic z tym mieszkaniem zrobić? Czy US może sprawdzić, że znajomy faktycznie tam nie zamieszkiwał?? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GT-3000 22.09.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 czy może ktoś wie jakie przepisy będą obowiązywać po 1stycznia2009r w sprawie darowizn i ich zbycia? dla mnie była by korzystna opcja zwolnienia z podatku za sprzedaż darowizny gdyż całą kwotę przeznaczę na działkę i budowę domu ponieważ stoję przed decyzją czy przepisać darowiznę na mnie(działkę budowlaną) w tym roku czy w następnym? bo w tym roku zapłacę na pewno 19% od sprzedaży tej działki-mimo że będę chciał te pieniądze przeznaczyć nadziałkę i dom w innym miejscu z powodu pracy w innym regionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 22.09.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 czy może ktoś wie jakie przepisy będą obowiązywać po 1stycznia2009r w sprawie darowizn i ich zbycia? dla mnie była by korzystna opcja zwolnienia z podatku za sprzedaż darowizny gdyż całą kwotę przeznaczę na działkę i budowę domu ponieważ stoję przed decyzją czy przepisać darowiznę na mnie(działkę budowlaną) w tym roku czy w następnym? bo w tym roku zapłacę na pewno 19% od sprzedaży tej działki-mimo że będę chciał te pieniądze przeznaczyć nadziałkę i dom w innym miejscu z powodu pracy w innym regionie. Ponoć przepisy mające wejść w 2009 roku "miksują" tak jakby przepisy poprzednie (do 2006 i 2007-2008). Zostaje bodajże 19% od dochodu, ale znów ma powrócić możliwość zwolnienia zw. z przeznaczeniem środków na cele mieszkaniowe. W samym podatku od darowizn, raczej znaczących zmian nie przewiduje się. Zatem wydaje się najlepsze, abyś otrzymał tę darowiznę w 2009 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts