Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia pod regipsy

gregfr

Recommended Posts

Witam.

Mam takie pytanie czy mozna na poddaszu między stelaż a regipsy dać zwykła folie? Zaznaczam ze mam między łatami a krokwiami folie paroizolacyjną.

Nie sądzę, żebyś miał między łatami, a krokwiami folię paroizolacyjną. Nie ma ona tam sensu i jeśli do tego nie masz szczeliny wentylacyjnej to masz duży kłopot.

Jeśli ten problem wyjaśnisz to możesz dać zwykłą folię pod regipsy. Prawdziwa folia paroizolacyjna jest wymagana tylko pod regipsami w pomieszczeniach mokrych. W suchych niektórzy twierdzą, że nie jest potrzebna. Ja na wszelki wypadek dałem.

na moje oko dobrze... chodzi o to zeby przez plyty wilgoc ci nie weszla w welne bo welna sie zrobi jak nalesnik i nie bedzie dobrze izolowac..

Nie wiem dokladnie czym sie rozni folia budowlana od paroizolacji.. moze to i to samo tylko inaczej sie nazywa. trzeba by zobaczyc z czego zrobione polietylen, polipropylen itp... jak to samo no to bez problemu. tylko zeby to za cienkie nie bylo. i zeby sie za piec lat nie rozsypalo na kawaleczki...

folia zwana paroizolacyjna tak naprawde to folia paroprzepuszczelna

czyli powoduje wydostawanie sie pary wodnej i zapobiega zawilgotnieniu

np.w twoim przypadku na granicy folia a nida

jezeli zastosujesz normalna folie to para wodna moze sie tam osadzic

podobny efekt moze zachodzic na oknach starego typu

bez mikro fentylacji skraplanie sie pary

wata nie zawilgotnieje w ten sposob poniewaz jest tez przepuszczalna

a przestrzen miedzy nia a dachem ja odprowadzi

to znalazlem na jakiejs stronce..

Choć folie paroizolacyjne nazywa się również paroszczelnymi, tak naprawdę nie są idealnie szczelne. Ich paroprzepuszczalność jest jednak bardzo niewielka i wynosi 0,5 g/m2/dobę.

jezeli chodzi o taka paroizolacyjnosc... to wydaje mi sie ze ta liczbe mozna pominac... w pomieszczeniu produkuje sie duzo wiecej pary nizta folia jest w stanie przepuscic.. zreszta wydaje mi sie ze skoro ma izolowac to po kiego ma przepuszczać???

Staram sie byc ostrozny w tej kwestii ale jakos smiem sie nie zgodzic z twoja teoria...

Na jakiej zasadzie dziala ta przepuszczalnosc? masz jakies zrodla tego co napisales? czy dziala jak membrana paroprzepuszczalna, ze tylko w jedna strone czy obie strony przepuszcza?

Kiedys slyszlem ze prezerwatywy tez maja swoja przesiakliwosc, wszystko zalezy od gestosci lateksu i czasteczek ktore przenikaja... Ale jezeli tak to trzeba by sprawdzic czy folia budowlana nie ma takiej samej przesiakliwosci jak paroizolacyjna...

albo poszukac informacji o procesie produkcyjnym folii paroizolacyjnej...